Sněmovna dala zelenou tomu, aby operátoři ukládali údaje o klientech

14.06.2012 10:20

Poslanci se dnes dopoledne interpelacemi na členy vlády zaobírali velmi krátce - vpodstatě nedošlo na projednání ani jedné - proto tak v úvodu jednacího dne mohlo dojít na hlasování o novele, která uloží operátorům uchovávat půl roku provozní a lokalizační údaje o svých klientech. Normu zákonodárci poslali do závěrečného schvalování.

Sněmovna dala zelenou tomu, aby operátoři ukládali údaje o klientech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Novela zákona o elektronických komunikacích reaguje na loňské nálezy Ústavního soudu, který části některých zákonů zrušil. Tím se přístup k údajům operátorů zkomplikoval. Podle předlohy by telefonní operátoři nebo poskytovatelé internetového připojení museli půl roku schraňovat údaje o tom, kdo, odkud, s kým a jak dlouho komunikoval.

Sněmovní ústavně-právní výbor i výbor pro bezpečnost doporučily návrh schválit. Novela stanoví povinnost operátorů zajistit dostatečné zabezpečení a ochranu údajů. Na požádání by je měli poskytnout policii, státnímu zastupitelství nebo soudům v souvislosti s trestním řízením. Rovněž by je měli předat policii, například pro účely pátrání nebo odhalování nebezpečí terorismu, Bezpečnostní informační službě, Vojenskému zpravodajství a České národní bance. Po uplynutí lhůty mají operátoři údaje zlikvidovat.

Požadované údaje budou muset operátoři chránit s ohledem na existující technické možnosti a na náklady potřebné k zajištění ochrany odpovídající možným rizikům. Novela současně operátorům přikazuje, že musí zajistit, aby neuchovávali obsah zpráv a nepředávali jej dál.

Začínáme žít v totálně profízlovaném světě...

K novele uvedla ČTK jednu pikantnost. Když totiž poslanci v půlce března projednávali tento návrh v prvním čtení, kriticky se k němu vyjádřil i poslanec a tehdy ještě středočeský hejtman za ČSSD David Rath. Vyjádřil obavy z toho, že stát bude své občany sledovat nadmíru.

"Mám pocit, že ta míra už je dávno překročena, a když to trošku přeženu, že začínáme žít v totálně profízlovaném světě," prohlásil tehdy obviněný poslanec, proti němuž hovoří část důkazů, které se podařilo získat právě odposlechy.
 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…