Sněmovna dnes: Andrej Babiš nadával, TOP 09 si z něj dělala srandu

22.10.2015 13:01

Dokonce i dnešní písemné interpelace v Poslanecké sněmovně zažily hádku mezi předsedou klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem a ministrem financí Andrejem Babišem. Šlo o to, zda ve Sněmovně sedí, či nesedí zloději. Tuto formulku totiž použil Babiš v červnu při rozhovoru pro deník Právo. Deníku řekl, že ví minimálně o čtyřech či pěti zlodějích, kteří jsou ve Sněmovně. To ale pobouřilo Jana Farského z TOP 09, a tak se Babiše dnes v rámci interpelací tázal na jejich jména.

Sněmovna dnes: Andrej Babiš nadával, TOP 09 si z něj dělala srandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přimíchávání biopaliv ano, ale úlevy na dani nikoli, prosazuje Miroslav kalousek

Jan Farský z TOP 09 dnes pěkně rozvířil sněmovní interpelace. Chtěl totiž po ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) vědět, jací zloději sedí ve Sněmovně, když tak zasvěceně o nich hovořil pro deník Právo 20. června tohoto roku. Prý deníku řekl, že ví minimálně o čtyřech či pěti zlodějích v Poslanecké sněmovně.

„Můžete říci ta jména?“ tázal se jej proto dnes Farský.

„Já myslím, že ti, kteří tady dlouho sedí, tak za ta léta si pamatují, kdo co má za sebou, kdo tady co prosadil, a také víme, jak se vlastně budoval ten korupční systém u nás, ta chobotnice, ta hydra,“ rozhovořil se k tomu Andrej Babiš. A následně poslancům ukázal knihu o korupci Dvacet let úřednických a politických her, kde je vše dle něj popsáno.

Dále se rozhovořil o korupci v této zemi šířeji, k čemuž například zmínil kauzu ProMoPro a skončil samozřejmě u Miroslava Kalouska.

Podle něj mu to zařídila státní zástupkyně Dagmar Máchová, že jeho vyšetřovaná kauza okolo internetového sázení skončila nakonec u jiných policistů. „Kauzu vašeho předsedy tak zařídila Máchová, aby podezření z korupce pana Kalouska byla předána jiným policistům,“ zmínil Babiš.

„Když chcete ode mne ta jména, ale proč bych vám je říkal, když tady včera všichni diskutovali k rozpočtu? Vždyť tady byla i justiční mafie, ta korupční hydra pod vedením paní Vesecké...“ naznačoval dále Babiš.

„V minulosti jste tady měli soláry, církevní restituce, takže já z toho titulu ta jména nebudu říkat,“ poznamenal dále Babiš a zmínil i čerstvou olomouckou kauzu. „Vy jste tu v minulosti měli strašně moc těch protikorupčních komisí, hlavně o tom mluvily a málo prosadily. A dneska ty nevládní organizace na to poukazují. Ano, lidé, kteří poukazují na korupci, tak následně měli problémy. Někteří byli obviněni,“ pronášel dále do sněmovního mikrofonu ministr financí.

Prý řekl deníku jen svůj názor a je přesvědčen o tom, že ti lidé, které má na mysli, zbohatli v politice.

Jak jste to dokázal?

„Jak jste to dokázal, že jste se v tom zamořeném korupčním prostředí posledních 25 let jistě čistými způsoby dokázal propracovat na pozici jednoho z nejzámožnějších lidí v zemi? To je prosím jen řečnická otázka. Prostě konstatuji, že vás obdivuji,“ ironizovala ale následně slova Babiše poslankyně topky Věra Kovářová.

„Když jste plácal v předvolební kampani - jak jste sám nazval svoje vyjadřování pro Hospodářské noviny - tak to byla vyjádření soukromé osoby. Jestliže jako místopředseda vlády řeknete, že ve Sněmovně víte o čtyřech až pěti zlodějích, tak máte jenom dvě možnosti - buď je označit, nebo se celé Poslanecké sněmovně omluvit. Řekněte ty čtyři pět osob a jmenujete je! Seznamte nás s nimi, anebo se omluvte. Sněmovna si takovou urážku nemůže nechat líbit,“ vyzval ale opětovně Babiše Jan Farský.

„Paní Kovářová, když jsem začal podnikat, tak všechny ty státní banky byly pod vlivem politiků, tak jsem nedostal ani úvěr. Vsadil jsem na Citybank a mám čistý stůl. Pane poslanče Farský, nemám čas se dohadovat. Ty důkazy nejsou, platí totiž jedenácté Kalouskovo přikázání: Neprokážeš! Máchová to zamázla, takže on nebyl vyšetřován, ale prošetřován...,“ opáčil na to Babiš. Prý ta jména nebude ale říkat nahlas, neboť ti, co tady sedí dlouho, je znají a vše vědí.

Na to ale Babišovi Michal Kučera z TOP 09 vpálil, že tady prosazuje pět miliard z biopaliv pro svůj Agrofert. "Jste jeden z těch zlodějů tedy vy? Patrně ano....Všichni si pamatujeme, jak jste vy nosil ty kabely v těch 90. letech a jak jste lobboval pro svá biopaliva a pro svůj Agrofert. Tak nám tady nemluvte něco o zahraniční Citibank,“ zmínil Kučera.

Babiš se na to ohradil slovy, že nikdy ve Sněmovně předtím, než se stal ministrem a poslancem, nebyl.

Kalousek: Pojďme vyjednávat! Namísto omluvy fotku s Langerem...

Do hádky ale vstoupil Miroslav Kalousek.

„Dobrá, pane ministře, zkusme vyjednávat. Normální člověk, když někoho nařkne, tak se omluví. Kdybyste třeba místo omluvy zaplatil těch prohraných deset milionů...Ty dobročinné organizace totiž už na to čekají. A potom kdybyste nám místo omluvy do stranického archivu věnoval svoji fotografii ze svatby Ivana Langera s podpisem. A to by nám stačilo místo omluvy!“ zahlaholil Kalousek.

Babiš pak jen zopakoval, že mu vše vypověděla jedna policistka, jak jim vzala Máchová případ Kalouska a dala ho těm „správným“ policistům. „Napsala mi proto, že to není živá kauza, ale zavřená. Ale já neprohraju, policie to projednávala,“ řekl k tomu ministr financí.

Jenže Kalousek se jen tak nenechal vyvést z míry.

„Když si každý klikne na Wikipedii, tak si tam může přečíst, co to je vyšetřování. Já jsem nabídl panu ministrovi sázku a on řekl, že přijímá. Je ale nepochybné, že prohrál. Na Wikipedii si každý může tu definici přečíst. To se ale soudně vymáhat nedá. Ale vy si radši provrtáte obě kolena, než abyste zaplatil. Jste jenom lhář, který se ještě sází; a když jednoznačně prohrajete, tak nejenom lžete dál, a neumíte přiznat prohru. Pro takové lidi mají všichni jenom opovržení,“ řekl Kalousek.

Poslanci se poté hádali o tom, kdo je těch pět „zlodějů, co tady sedí dlouho“. „Je to snad Sobotka, Zaorálek, či Filip? Anebo Grebeníček, ano i Benda,“ vtipkoval Kalousek. Poslanci se jeho vsuvce smáli.

„Tady pan Kalousek znovu lže, protože já jsem řekl ´ti, kteří tady sedí nejdéle, to vědí´, oni to vědí. Dokonce v kuloárech občas jsem se s ním o tom bavil. A zase se manipulují slova. Oni vědí, co všechno se tady rozhodlo a co nás to stálo - dva tisíce miliard,“ uzavřel vše Babiš.

Sněmovna nakonec odhlasovala, že Andrej Babiš bude muset Janu Farskému na jeho interpelaci znovu odpovědět.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…