Sněmovna nechce, aby sazby DPH platily v současné výši

19.12.2012 13:41

Hlavně koaliční poslanci se dnes postavili zády k návrhu Senátu, aby sazby daně z přidané hodnoty (DPH) zůstaly na současné výši 14 a 20 procent. Důvodem je to, že vláda hodlá dnes sněmovnou protlačit v rámci daňového balíčku zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Debata k tomuto zákonu sice začala, ale po půl hodině byla přerušena.

Sněmovna nechce, aby sazby DPH platily v současné výši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Vládní koalice by dnes měla mít dostatek hlasů na to, aby ve sněmovně přes veto Senátu znovu prosadila normy včetně daňového balíčku. Při prvním sněmovním schvalování v listopadu pro balíček, s jehož přijetím vláda počítá ve státním rozpočtu na příští rok, zvedlo ruku 101 poslanců ze 195 přítomných.

Co se týče zachování sazeb DPH, tak tuto normu prosadila v Senátu ČSSD kvůli nejasnostem ohledně výše sazeb od nového roku. Pokud by se totiž vládě nepodařilo prosadit její záměry, sazby DPH by se sjednotily na 17,5 procenta, což by znamenalo zdražení léků a potravin. To ale sociální demokraté označují za nepřijatelné. Pro zachování sazeb hlasovaly také Věci veřejné, koalice ale nakonec měla při schvalování výraznou převahu.

Zamítnutý návrh na zachování sazeb byl ale součástí novely, která nakonec byla schválena. Díky této normě pak většina podnikatelů bude povinna podávat přiznání k DPH elektronicky. Povinnost plátců DPH podávat přiznání pouze elektronicky má platit od roku 2014. Opatření se nebude vztahovat na drobné živnostníky a firmy s obratem do šesti milionů korun ročně. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má také zabránit daňovým únikům. Zavádí například institut tzv. nespolehlivého plátce daně. Takový status může získat ten plátce DPH, který závažným způsobem neplní své povinnosti ve vztahu ke správě daně. Firmy, které by s takovým plátcem obchodovaly, by se vystavily riziku ručení za nezaplacenou DPH.

Koalice by měla mít na prosazení balíčku dost hlasů

S normou je ale spjat i již zmiňovaný daňový balíček. ČTK k tomu zjistila, že se sice dnes z jednání omluvil bývalý občanský demokrat Roman Pekárek, který byl tento týden pravomocně odsouzen za korupci, ale i tak bude mít koalice dost hlasů k přehlasování veta. K tomu ale bude zapotřebí 101 hlasů.

ODS by měla mít podle aktuálních záznamů hlasování k dispozici všech 49 hlasů, stejně tak i TOP 09 se Starosty má k dispozici všech 41 poslanců. Zbývajících 11 hlasů by mohlo dodat osm poslanců LIDEM spolu s Milanem Šťovíčkem, Josefem Dobešem a Jaroslavem Škárkou (všichni dříve VV), kteří balíček podpořili i v minulosti.

„Dobeš už potvrdil, že pro balíček znovu zvedne ruku. Rozhodnut je podle svého vyjádření také Škárka,“ napsala ČTK.

Jistotu potřebné většiny má také koalici poskytnout bývalý občanský demokrat Pavel Bém, který se minulého hlasování sněmovny o balíčku nezúčastnil. Dnes ale uvedl, že konsolidační balík podpoří „proti svému svědomí".

Ve sněmovně k normě již debata začala, jenže kvůli jinému pevně zařazenému bodu pak předsedající schůze Jiří Oliva (TOP 09) proslovy poslanců přerušil.

Kalousek se nedal: Už jsem k tomu říkal něco sedmkrát!

K normě vystoupil například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Mne překvapilo, že ministr financí Kalousek nic tady (za sněmovním pultíkem) neřekl, ale pár věcí veřejnosti přece jen dluží. Měl by již konečně vysvětlit, jaké budou vlastně platit od prvního ledna sazby daní,“ zmínil kromě jiného Sobotka.

Ministra financí Miroslava Kalouska také obvinil z toho, že „plíživou salámovou" metodou postupně zdražuje sociálně citlivé položky, jako jsou třeba potraviny, léky nebo teplo pro domácnosti. Obvinil vládu, že v daňové politice postupuje metodou pokusu a omylu. Vláda by se podle Sobotky měla každý den do konce roku omlouvat všem, kterým těmito podle Sobotkových slov daňovými experimenty zkomplikovala život.

Ve svém předlouhém vystoupení také šéf „oranžových" upozorňoval na to, že v jednací síni při jeho řeči není přítomen ministr financí Miroslav Kalousek. Jenže ten těsně před přerušením debaty do „jednačky“  vstoupil.

„Já slyším váš mohutný hlas i tam venku. Řekl jsem tady, že již vystupuji poosmé k tomuto bodu a tak odkazuji na svých sedm předchozích vystoupení,“ uťal slovní ataky Kalousek.

Daňový balíček vedle zvýšení sazeb DPH o procentní bod na 15 a 21 procent zavádí dodatečné sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Předloha snižuje pro příští rok vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce, od následujícího roku takzvaná zelená nafta zanikne. Zvýšit by se naopak měla daň z převodu nemovitosti a zrušit by se měly stropy odvodů na zdravotní pojištění.

V projednávání balíčku budou poslanci pokračovat odpoledne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …