Sněmovna podpořila nově předložený stabilizační balíček

18.09.2012 21:50

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila opakovaně předložený vládní stabilizační balíček, který obsahuje zejména zvýšení daně z přidané hodnoty.

Sněmovna podpořila nově předložený stabilizační balíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Copak se asi honí v těchto hlavách?

Rebelující poslanci ODS, kteří minule hlasovali proti jeho přijetí, se při hlasování o návrhu na zamítnutí zdrželi hlasování. Vláda s tímto novým balíčkem spojila i svou důvěru. 

Bez přijetí tohoto vládního daňového balíčku by podle premiéra Petra Nečase (ODS) nebylo možné schválit návrh státního rozpočtu pro příští rok. Nenaplnil by se fiskální cíl kabinetu, tedy snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu, řekl ještě před hlasováním v úterý ve sněmovně premiér Nečas. Poslanci začali projednávat daňové změny opět v prvním čtení. Poprvé je shodila skupina poslanců ODS potom, co předlohu vetoval Senát.

Změny v daních označil Petr Nečas ve vazbě na návrh státního rozpočtu za zásadní. "V případě neschválení balíčku vláda podá demisi," zdůraznil ministerský předseda. Kabinet s ním spojil svou důvěru.

Dlouhé hodiny

 

Poslanci o předloze debatovali řadu hodin. Většinou vystupovali zástupci opozice a návrh kritizovali. Vládě vytýkali zvýšení daní, nárůst státního dluhu i pokles ekonomiky. Kritická slova ale pronesli i někteří poslanci ODS. Například podle bývalého předsedy klubu ODS Petra Tluchoře není balíček pravicový a odeesácký, ale levicový a "topácký". "Nic proti tomu, ale nevím, proč bych jako poslanec loajální značce ODS pro něj měl hlasovat," prohlásil s tím, že není připraven hlasovat pro kosmetické změny.

Čtyři rebelové se zdrželi, Šťastný volil "měkké NE"

Při hlasování o návrhu na zamítnutí se zdrželi čtyři "rebelové": Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Jan Florián a Petr Tluchoř. Zdržel se i jejich stranický kolega Boris Šťastný, který už dříve dal najevo své výhrady. Jak řekl pro ČTK, zvolil dnes "takové měkké 'ne'."

Vládní návrh zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů obsahuje celkem deset změn. V příštím roce mají státu přinést téměř 22 miliard korun, o rok později až 31,3 miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…