Souběh rodičovské a příspěvku na péči sněmovnou prošel

20.03.2012 16:30

Poslanci dnes poslali do sociálního výboru novelu na opětovné zavedení možnosti společného čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči, kterou navrhla opoziční ČSSD. Možnost zrušila sociální reforma platná od ledna.

Souběh rodičovské a příspěvku na péči sněmovnou prošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Proti předloze navrhované socialisty se ale postavila vláda, podle níž je norma v rozporu se záměry reformy. Koaliční poslanci ale na druhou stranu řekli, že chtějí o podobě novely ještě jednat. Proto pro normu zvedli ruce a poslali ji do sociálního výboru.

Obnovení souběžné výplaty dávek žádá Národní rada osob se zdravotním postižením, podle které rodiny pečující o handicapované děti přišly o tisíce korun měsíčně. Zrušení této možnosti postihlo údajně kolem deseti tisíc  rodin.

Sociálnědemokratická novela by měla také vyřešit problém, který vznikl reformou u pěstounských rodin. Nyní by podle předkladatelů mohly rodiny se zdravými dětmi pobírat rodičovské příspěvky téměř o čtyři tisíce korun měsíčně vyšší než pěstouni se zdravotně postiženým dítětem.

Koaliční kluby dnes vetovaly schválení předlohy už v prvním čtení. I přesto ale zpravodajka Lenka Kohoutová (ODS) přiznala, že skutečně nastal nepředpokládaný problém a rodiny s těžce postiženými dětmi přicházejí o určitou částku.

Stát by změna zákona přišla podle autorů asi na 425 milionů korun za čtyři roky. Kabinet se ale obává toho, že náklady by byly ještě vyšší.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…