Tejc: Dejte vězňům obojky a zavřete je doma. Pospíšil: Vyhodíme miliony

11.03.2012 22:10

Trest domácího vězení prý nefunguje. Kontrola k němu odsouzených vězňů je nedostatečná. Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce ČSSD soudci na možnost udělování tohoto trestu kašlou. Vše by však mohly vyřešit elektronické náramky, jimiž lze vězně bez námahy monitorovat. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyčkává. Počet odsouzených k domácímu vězení je zatím podle něj nízký, takže netřeba plýtvat penězi. Odborník na bezpečnost nesouhlasí.

Tejc: Dejte vězňům obojky a zavřete je doma. Pospíšil: Vyhodíme miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Uběhly dva roky od doby, kdy si trest domácího vězení jako první vyzkoušel Štefan Rolník z Loučovic na Českokrumlovsku. K němu byl odsouzen tamním soudem poté, co napadl přítele družky, když byl opilý. „Pro mě je důležitější být se svými dětmi, než být ve vězení,“ řekl tehdy Rolník, který už si vše odpykal. Nicméně dle zjištění ParlamentníchListů.cz trest domácího vězení nefunguje tak, jak by měl. Elektronické náramky, ještě donedávna vděčný námět science fiction filmů, v tom prý hrají hlavní roli.

Pro elektronickou kontrolu a proti

„Bez elektronického systému domácí vězení smysl nemá. Elektronické náramky by veškeré problémy nevyřešily, ale přiblížily by to ideálnímu stavu víc, než kontrola probační a mediační službou. Důležité je, aby šlo o levný systém a nebyla to jen další možnost, jak vyvádět peníze z veřejného rozpočtu. Měl by být založen na systému GPS, protože ten má dnes už každý v mobilu. Monitoring pak může být velmi efektivní. Spravedlnost i u tohoto systému bude vždy pochybná, protože vězeň v luxusní vile na tom bude jinak, než někdo v místnosti o dvaceti metrech čtverečních v garsonce,“ sdělil stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. Stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier k tomu mlčí.

„V okamžiku, kdy máte sto padesát odsouzených ve výkonu trestu domácího vězení, je zřejmé, že vyhodit desítky milionů korun a spouštět elektronické hlídání je plýtvání penězi. Studie se shodují na tom, že se tento systém státu vyplatí, když bude mít pět set a více osob v domácím vězení,“ prohlásil již dříve ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle mluvčí resortu Terezy Palečkové byl projekt elektronického systému zatím pozastaven, protože by nebyl výhodný pro daňové poplatníky.

Vězni by si připlatili

„Někteří soudci tvrdí, že nevnímají domácí vězení jako formu trestu. O elektronickém systému toho ale moc neví. Když má trestanec doma monitoring, je to určitě lepší. Lze to udělat jako v Rakousku, kde začali v malém měřítku. Technologie je nástroj, ale jde o kontrolu. Datové servery a elektronický monitoring by měl mít na starost stát. To by mohla dělat právě mediační a probační služba anebo ta vězeňská. Nicméně by se tomu musela přizpůsobit legislativa. Peníze by to nesporně ušetřilo a určitě se to vyplatí,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní expert Petr Janoszek ze společnosti 3M, která dodává podobné technologie pro nespočet zemí světa a má v tomto oboru velké zkušenosti.

Naznačuje i možnost, že by na elektronický monitoring vězni přispívali ze svých peněz. „V Polsku to tak mají. Vězni tam platí paušální poplatek. To je ideální, protože dobrý profil vězně pro domácí vězení je člověk, který má kde bydlet a má práci,“ doplnil Janoszek. Průkopníkem elektronického monitoringu je USA, ale po Evropě už je tento systém skoro všude. Kolem nás jej mají všechny země kromě Slovenska.

Ministerstvo v začarovaném kruhu

„Nefunguje tak, jak na ministerstvu spravedlnosti říkali. Je málo využíván. Soudci mají obavy, v jakých případech se k němu přiklonit, protože neexistuje efektivní kontrola. Dohlíží na to pouze probační a mediační služba. Navíc se ministerstvo točí v začarovaném kruhu, protože říká, že až bude dostatečný počet vězňů, bude elektronický systém. Na druhou stranu takto odsouzených není dostatek, protože soudci mají obavy z kontrolovatelnosti tohoto trestu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Tejc.

Trest domácího vězení je určen hlavně pro odsouzené, kterým byly uděleny mírnější tresty. Problém spočívá v tom, že jde dost často o bezdomovce, alkoholiky a závislé na drogách. Takové skupiny lidí nejsou pro domácí vězení použitelné. Pořízení elektronického monitoringu bude mít dle ministerstva spravedlnosti nicméně smysl ve chvíli, kdy kontrola výkonu trestu domácího vězení přestane být personálně zajistitelná ze strany Probační a mediační služby. Ta odsouzené v domácím vězení dnes kontroluje náhodně zhruba tak, jak se kontrolují lidé na nemocenské.

Jako ze sci–fi filmu

Elektronické náramky byly námětem několika filmů a science fiction Obojek má technologii rovnou v názvu. Rutger Hauer v ní byl uvězněn v experimentální věznici, kde kontrolu nad vězni zajišťovaly právě elektronické náramky. Ve filmu byly opatřeny silnou výbušninou.

Pokud by fungoval systém elektronického hlídání, mohl by stát podle Janoszka při patnácti stech vězněných za rok ušetřit až půl miliardy korun. Hlídání odsouzených ve věznicích je nákladné, denně stát vynaloží na jednu osobu ve výkonu trestu dle statické ročenky vězeňské služby za rok 2010 v průměru 847 korun, tedy 309 255 korun ročně. Tendr na kontrolu domácího vězení skrze systém elektronických náramků, který vyhlásila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v roce 2010, byl současným ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem zrušen. Do dvou let bude podle některých předpokladů v Česku přes pět set lidí odsouzených k domácímu vězení.

ejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…