Tluchoř Nečasovi: Hrát si s procentem v DPH? Zoufale málo za volební debakl

16.10.2012 17:55

Kompromisní návrh premiéra Petra Nečase (ODS) k daňovému balíčku problém neřeší a je "zoufale málo jako sebereflexe voleb". ODS se musí změnit a zrevidovat celou vládní politiku. Uvedl to někdejší šéf poslanců ODS a jeden ze stranických rebelů Petr Tluchoř.

Tluchoř Nečasovi: Hrát si s procentem v DPH? Zoufale málo za volební debakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Také další z poslanců, kteří odmítli vládní návrh zvýšení DPH, řekli, že s Nečasovým návrhem nejsou úplně spokojeni a jednání o balíčku budou pokračovat.

"Návrh premiéra nezvyšovat horní sazbu DPH je jako sebereflexe voleb zoufale málo. Po historickém debaklu ODS je nutné zrevidovat celou vládní politiku, a ne si jen hrát s jedním procentem DPH. To problém neřeší, ale prohlubuje. ODS se musí změnit, jinak skončí jako politická strana. Premiérem požadovaný klid na práci je cestou ke konci ODS," uvedl Tluchoř.

Nečas po vypjatém pondělním jednání výkonné rady ODS, které řešilo neúspěch ODS v krajských volbách, uvedl, že má návrh kompromisu k vládnímu daňovému balíčku. Podle něj by měl být přijatelný uvnitř ODS i ve vládní koalici. Premiér navrhl, aby se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní dvacetiprocentní sazba by se ale nezvyšovala, podle původního návrhu se měla zvýšit na 21 procent.

"Zatím stále jednáme, ale dílčí 'minizměna' takzvaného stabilizačního balíčku pro mne není adekvátní odezvou na požadavek neprodražovat lidem jejich každodenní život. Očekávám, že ještě docílíme většího posunu ke kompromisu," řekl další z revoltujících poslanců Tomáš Úlehla.

Podle dalšího z nespokojených poslanců Jana Floriána jednání o balíčku budou pokračovat. "Preferujeme nezvyšování daní a zatím není v tuto chvíli nic definitivně dohodnuto," uvedl. Další z rebelů Radim Fiala označil Nečasův návrh za "posun správným směrem". "To dokazuje, že cesta existuje, a věřím, že nalezneme řešení, aby se nemusely zvedat daně v ČR," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…