Úplný zákaz kouření v restauracích prozatím neodhlasován. Snad příště, povzdychli si poslanci

24.10.2014 14:50

Poslanci dnes nakousli návrh zákona, který by umožnil úplný a plošný zákaz kouření v restauračních zařízeních. O normě sice krátce diskutovali, ale projednávání nestihli uzavřít do 14. hodiny, proto bod přerušili bez hlasování. „V kombinaci spotřeby tabáku, alkoholu, drog a výnosu z hazardu vyhráváme a jsme na tom hůře nežli Slovensko,“ zdůraznil před poslanci jeden z předkladatelů Igor Nykl (ANO), který je dokonce lékařem - kardiologem a tak se rozhovořil i o následcích aktivního a pasivního kouření.

Úplný zákaz kouření v restauracích prozatím neodhlasován. Snad příště, povzdychli si poslanci
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Úplný zákaz kouření v zařízeních společného stravování si přeje 78 procent občanů starších 18 let, zmiňuje se v poslaneckém návrhu zákona, který dnes měli zákonodárci na stolech. Účinnost této normy přitom připravovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR mezi roky 2011 až 2013 s tím, že zákon měl platit již od 1. ledna 2014. Právě proto navrhovatelé, tedy skupina poslanců převážně z hnutí ANO, navrhli Poslanecké sněmovně projednávání návrhu tak, aby mohl být s normou vysloven souhlas již v prvém čtení.

Kardiolog a poslanec Igor Nykl (ANO) ovšem dnes poslance stihl informovat nejenom o škodlivosti primárního kouření, ale hlavně o škodlivosti tzv. pasivního kouření a o „kouření z třetí ruky.“

"V roce 1998 prohlásila WHO, že tabák je vlastně jedna z největších zdravotnických katastrof, které kdy lidstvo postihly. Když se podíváme na ta data, tak vlivem tabáku každých šest vteřin umírá jeden člověk. Protože tabák je hlavním rizikovým faktorem čtyř hlavních neinfekčních onemocnění, a to nádorů, kardiovaskulárních nemocí, respiračních nemocí a dokonce i cukrovky. A víme, že cukrovka je epidemie 21. století," varoval napřed jako lékař.

"Když agentura Bloomberg dělala v loňském roce takzvaný žebříček nejvíce neřestných zemí světa, kde se hodnotí kombinace spotřeby tabáku, alkoholu, drog a výnosu z hazardu, tak jsme bohužel suverénně vyhráli. Jsme na tom dokonce mnohem hůře, nežli třeba Slovensko,“ zmínil za sněmovním pultíkem dále Nykl.

„Jako kardiolog vím mnohé o tom, jak si kuřák ničí zdraví, ale data o pasivním kouření jsou známa až od osmdesátých let minulího století. Dokonce až od roku 2009 jsou známy souvislosti tzv. kouření z třetí ruky, kdy toxické látky ulpívají na nábytku, na koberci, na závěsech a vznikají velmi kancerogenní nitrosaminy. Ty jsou ještě mnohem horší, než látky z toho takzvaného second hand smoke,“ zdůraznil dále Nykl. Podle něj i takové Turecko zavedlo zákaz kouření vodní dýmky v restauracích. „Zjistilo se totiž, že vodní dýmka je víc škodlivá, nežli klasické kouření,“ upozornil.

Radek Vondráček (ANO) se pak kromě jiného rozhovořil o tom, jak tabákový smrad po návštěvě restauračního zařízení ulpívá na oblečení. Podle něj jsme jednou z posledních zemí EU, která kouření v restauracích toleruje.

"Tato úprava platí v mnoha zemích Evropské unie a my jsme jedinou zemí v rámci Evropy, která žádným adekvátním způsobem nemá tuto problematiku řešenu, ať už úplnou restrikcí nebo třeba i částečnou restrikcí. Já se závistí hledím k zahraničním příkladům, kdy skutečně zavedli takřka přes noc zákaz kouření. Občané respektovali tuto změnu, nedošlo k žádným občanským nepokojům. V dlouhodobém hledisku dokonce došlo ke zvýšení tržeb restauratérů. To znamená, nepotvrdily se ani ty katastrofické scénáře, že některé restaurace, zvlášť třeba na malých obcích, budou muset zavírat. Nestalo se tak. Naopak narostla tržba o čtyři až šest procent,“ ozřejmil ověřená fakta z jiných zemí Vondráček.

Koskuba: Já pro to ruku nezvednu!

Poslanec Jiří Koskuba z ČSSD se v projevu přiznal, že je také kuřák, byť i on je zároveň lékařem.

„Já jsem jeden z narkomanů, který tuto drogu bere. Samozřejmě jako lékař musím se spoustou vývodů souhlasit, ale nedá mi to, abych zde nepřipomněl, že hlavním dealerem této drogy je stát, který umožňuje, aby se lidé k této droze dostali. Stát si z toho nebere malé částky,“ spustil k návrhu Koskuba s tím, že přitom nikdy ve sněmovně nezaznamenal sebemenší vůli, aby byť koruna ze spotřební daně z cigaret šla do resortu, který opravdu řeší následky kouření.

„To znamená, tady ten dealer se chová ještě pomalu tvrději, nežli dealer drog obyčejných. Další moje poznámka - zasahujeme zde už do svobody občana i svobody podnikání,“ uvedl dále Koskuba.

I on pohovořil o následcích kouření z třetí ruky. „Jako lékař vás musím upozornit, zda si uvědomujete, co to je kouření třeba v osobním voze, kde stačí jeden jediný kuřák, aby celá posádka vstřebala této drogy daleko více, nežli v restauracích šesté cenové skupiny,“ řekl a navrhl, aby se tabák zakázal buď úplně, ale aby nedocházelo k omezení kuřáků v jakémkoliv dalším prostředí.

„Omlouvám se, já toto ale podporovat nemůžu, dokud se tato droga bude prodávat,“ upozornil Koskuba.

Poslanci ale nakonec stejně nestihli o normě hlasovat, neboť skončil jednací den, který je pro pátek naplánován na 14. hodinu.

Co se píše v návrhu zákona?

Podle dosud platné úpravy je provozovatel zařízení společného stravování povinen u vstupu do něj označit, zda jde o nekuřácké zařízení, kuřácké zařízení nebo zařízení s vyhrazenými prostory. Ostatní omezení dosud platné normy neupravují. Praxe přitom ukázala, že tyto „stavebně oddělené prostory“ nejsou řešením, neboť mezi kuřáckou a nekuřáckou částí se vzduchem kouř velmi snadno volně šíří.

"Účelem úplného zákazu kouření ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování je na jedné straně ochrana před tzv. pasivním kouřením, na druhé straně zajištění práva na bezpečnost a ochranu zdraví při práci zaměstnanců pracujících v těchto zařízeních," píše se v návrhu zákona s tím, že v České republice v důsledku onemocnění spojených s užíváním tabákových výrobků zemře každý rok 18 tisíc lidí.

Zavázali jsme se...

Předkládaný návrh podle předkladatelů přitom není v rozporu s připravovaným vládním návrhem, který bude problematiku komplexněji řešit. "Naopak, přijetí předkládaného návrhu bude znamenat vyřešení otázky kouření v zařízeních společného stravování, což usnadní cestu vládnímu návrhu," píše se v dokumentu poslaneckého návrhu.

Ratifikací Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku se Česká republika zavázala, že „přijme a zavede v oblastech spadajících podle vnitrostátních právních předpisů do její vnitrostátní jurisdikce a v ostatních oblastech svých pravomocí aktivně podpoří přijetí a zavedení účinných legislativních, prováděcích, správních anebo dalších opatření poskytujících ochranu před expozicí tabákovému kouři ve vnitřních prostorách pracovišť, ve veřejné dopravě, vnitřních prostorách veřejných míst, a podle potřeby na dalších veřejných místech.“

Úplný zákaz kouření v zařízeních společného stravování též doporučuje usnesení Evropského parlamentu ze dne 26. listopadu 2009 o nekuřáckém prostředí a doporučení Rady ze dne 30. listopadu 2009 o nekuřáckém prostředí.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…