Úřednice, horší Špidla, šedá myš. Opozice nemůže přijít Němcové na jméno

21.06.2013 19:16

ANKETA Miroslava Němcová, místopředsedkyně ODS a předsedkyně sněmovny, je jednou z kandidátek na post předsedkyně Vlády České republiky. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly opozičních poslanců, zda se jim jeví její kandidatura jako vhodná a jak vlastně osobnost Němcové vnímají.

Úřednice, horší Špidla, šedá myš. Opozice nemůže přijít Němcové na jméno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár fotografií ze zasedání sněmovny

Bylo by to vůbec poprvé, kdy by do čela české vlády usedla žena. Opoziční poslanci jednotlivé konkrétní výhrady proti Miroslavě Němcové nemají, považují ji spíše ale za „šedivou myš“. To není zrovna nejlepší doporučení na post šéfa exekutivy.

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Jsem gentleman a chci jím zůstat. Nebudu se vyjadřovat, říká Jandák

„Nechtějte po mně, abych se k paní předsedkyni Němcové vyjadřoval,“ řekl redakci poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. „Jsem gentleman, takže nechci komentovat paní Němcovou, protože pak už bych gentleman možná nebyl," pokračoval. Navíc jsou prý premiérky či premiéři podle něj zbyteční. „Je třeba prostě znova rozdat karty, to je nejčistší záležitost. Proč hledáme zase nějaké varianty? Nevím. Nerozumím tomu,“ dodává bývalý ministr kultury.

Němcová je průměrný politik v nadprůměrné funkci

„Paní Němcová je průměrný politik v nadprůměrné funkci,“ okomentoval modrou nominantku pro ParlamentníListy.cz další sociální demokrat, poslanec Jaroslav Foldyna. Když prý není koho vybrat, tak se vybere ten, kdo nejméně vadí a neohrožuje. „Je to taková šedivá myš, kterou osobně spíše vnímám jako úřednici než političku,“ dodává. „Přesněji řečeno, paní Němcová je takový politický úředník,“ našel prý ten nejpřiléhavější výraz poslanec Foldyna.

„Vždyť Vladimír Špidla je proti ní hotový extrovert,“ přirovnává poslanec ke stínovému ministru životního prostředí z ČSSD a bývalému eurokomisaři. Nemá ani obavy, že by byla Miroslava Němcová nějak příliš kreativní. „Ona stejně bude dělat to, co jí 'oni' budou říkat. Mám-li to shrnout, je paní předsedkyně slušný člověk, ale opravdu průměrný v nadprůměrné funkci, což jí ale umožnilo být ve vedení sněmovny tak dlouho,“ konstatuje Foldyna.

Jediné čisté řešení jsou nové volby

„Mně se nelíbí už to, že v čele exekutivy má stát zástupce ODS, strany, která u toho všeho, co špatného tuto zemi potkalo, byla,“ říká komunistická poslankyně Marta Semelová. Také podle ní není jmenování nového premiéra řešení. „Jediným řešením jsou předčasné volby,“ konstatuje Semelová.

Zda by byla Miroslava Němcová schopna funkci premiérky zvládnout, Marta Semelová neřeší. „Pro mne je opravdu podstatné, že patří ke straně, která tu celou dobu spoluvládla a tak i ona zapříčinila situaci, v níž se naše země, a hlavně její občané, ocitli,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Semelová. Opakovaně zdůraznila, že pro ni jsou jediným řešením nové volby.

Zaorálek má obavy, aby z koalice po zatčeních někdo zůstal ve sněmovně

„To, co předvádí vládní koalice, která se zase snaží vytvořit nějakou upravenou sestavu na bázi Nečasovy koalice, je pouze pokračování agonie,“ říká místopředseda sněmovny i ČSSD Lubomír Zaorálek. Vadí mu i to, že se členové koalice nejsou schopni dohodnout na jednom jménu. „Ukazuje se, že na to nejsou vůbec připraveni, protože si na poslední chvíli uvědomili, že budou muset jmenovat předsedu sněmovny místo paní Němcové,“ připomíná Zaorálek. Je to podle něj vypovídající o úrovni vztahů v koalici. „Vždyť oni si to vyříkávají v médiích,“ nešetří kritikou Zaorálek.

Protože to má jít ve stejných koaličních kolejích dále, nepovažuje to Zaorálek za řešení. „Vždyť ani nevíme, koho si v tom pomyslném pytli znovu odnese policie či státní zástupci,“ směje se Zaorálek. To, co se podle něj dostalo na pranýř, je způsob vládnutí, kdy se místo přesvědčování a argumentace nakupovaly hlasy. Také podle místopředsedy Zaorálka je jediným korektním řešením obrátit se na lidi o důvěru prostřednictvím voleb.

Odrazujeme investory nestabilním prostředím

Problém podle Zaorálka spočívá i v tom, že země nutně potřebuje investice. „Jenže k tomu, aby se daly přitáhnout, potřebuje jistotu stabilního prostředí, což všichni víme, že zde není,“ varuje. Investice prý zaručeně nepřijdou do prostředí nejisté vratké vlády. Není ale vyloučeno, že budou koaliční poslanci proti rozpuštění sněmovny. „Nezapomeňte, že přicházejí nejen o výhody, ale také o imunitu," konstatoval dále pro ParlamentníListy.cz Zaorálek.

Neméně vážný problém však podle něj je signál, který se objevil například na serveru Česká pozice, a údajně dokonce z úst prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, který přiznává, že Miloš Zeman chce dát šanci straně SPOZ, která by v krátkém 60denním termínu nemusela stihnout připravit volby. „Vím, že je to skutečně náročné, ale jsem si jist, že ČSSD to zvládne," říká Zaorálek. Dokonce by ho prý těšilo, že by byly volby s menším počtem billboardů, a že by se i podobnými, byť vynucenými kroky také ušetřilo.

Prezident nesmí hrát hrátky s republikou kvůli své straně

„Když se ale zamyslíme nad rozhodnutím Miloše Zemana, při tom, jaká je situace v Moravskoslezském kraji, za který jsem poslanec, a v řadě dalších regionů, tak politické hrátky podobného typu jsou nepřijatelné,“ říká Zaorálek. „Prezident přece nesmí být člověk, který bude hrát hrátky s republikou, kvůli nějaké své straně,“ dodává s citelnou naštvaností v hlase místopředseda ČSSD. Připomněl, že prezident byl volen jako nadstranický. „A ne, že ve chvíli, kdy země potřebuje pomoct, bude hrát nějaké své parciální stranické hry. To je přece absurdní,“ rozčiluje se Zaorálek. „Jsou to jedině mimořádné volby, které nejčistěji rozhodnou o dalším,“ říká na závěr.

Nominaci Miroslavy Němcové na tento druhý nejvyšší úřad v zemi jednomyslně podpořilo širší vedení ODS. Souhlasné stanovisko daly kluby poslanců, senátorů, europoslanců a také Výkonná rada ODS. Prezident své stanovisko vůči Miroslavě Němcové před médii tají, sdělí ho prý nejprve politikům. ODS tvrdí, že jiného kandidáta už nenavrhne. V tom okamžiku vyvstává ale jiný problém – Poslanecká sněmovna si bude muset zvolit nového předsedu. Navíc TOP 09 trvá na tom, že předseda sněmovny má být zvolen dřív, než by byla Němcová jmenovaná premiérkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pod Pekarovou se prý kýve židle

17:00 Pod Pekarovou se prý kýve židle

Po odchodu Heleny Langšádlové z postu ministryně pro vědu a výzkum a nepovedeném navržení jejího nás…