Víme jako první, koho politici navrhují do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na dozor nad TV a rádiem si brousí zuby známá jména

01.04.2015 13:57

ParlamentníListy.cz mají k dispozici jména dvanácti kandidátů na uvolněná místa v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta projde v nejbližším období rozsáhlou obměnou, protože Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o nových osmi z celkového počtu třinácti členů. Může dojít k proporční volbě podle zastoupení stran ve sněmovně, ale teoreticky je možné, že by všech osm nových členů vzešlo z návrhů koaličních stran.

Víme jako první, koho politici navrhují do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na dozor nad TV a rádiem si brousí zuby známá jména
Foto: tan
Popisek: Elektroodpad na skládce

Razantní proměna čeká v nejbližší době tzv. velkou radu, jak je mnohdy označována Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslanecká sněmovna plánuje, že už příští pátek 10. dubna bude volit osm nových z celkového počtu třinácti členů. ParlamentníListy.cz získaly jména všech navržených kandidátů. O uvolněná místa se bude ucházet celkem dvanáct kandidátů politických stran. Čtyři navrhla ČSSD, po dvou nominacích podaly hnutí ANO, KDU-ČSL, ODS a po jednom kandidátovi postavily TOP 09 a KSČM.

ČSSD posílá do boje nestraníka Martina Bezoušku, jenž byl v letech 2005 až 2006 ředitelem odboru komunikace na Ministerstvu kultury, léta pracoval jako kreativní ředitel komunikačních agentur, už deset let přednáší na katedře marketingové komunikace FSV UK. Jejím kandidátem je i stávající předseda RRTV Ivan Krejčí, jemuž končí první šestiletý mandát. Je členem sociální demokracie, byl poslaneckým asistentem Lubomíra Zaorálka a od dubna 2013 se stal stínovým ministrem kultury ČSSD.

ANO navrhuje dlouholetého zpravodaje ve Washingtonu

Dalším uchazečem navrženým ČSSD je Marek Zeman, který v minulém roce působil pouhých pět měsíců jako ředitel vnějších vztahů a komunikace a mluvčí Ministerstva financí u Andreje Babiše. Jako tiskový mluvčí pracoval tamtéž za dob Bohuslava Sobotky, v letech 2004 a 2005 za to získal ocenění Mluvčí roku. Byl i tiskovým mluvčím Vladimíra Dlouhého pro prezidentskou kampaň. Sociální demokracie navrhuje také Dagmar Zvěřinovou, která zastupovala stranu v letech 2008 až 2014 jako senátorka za volební obvod č. 51 – Žďár nad Sázavou.

Hnutí ANO sází na Radku Burketovou, jež v minulosti působila jako mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu, Ministerstva pro místní rozvoj či Krajského úřadu kraje Vysočina. Nyní je tiskovou mluvčí České inspekce životního prostředí. V Bruselu absolvovala krátkou stáž u eurokomisařky Věry Jourové. Nominovalo také Miroslava Konvalinu, dlouholetého zpravodaje Českého rozhlasu ve Washingtonu, který poté vedl zahraniční redakci a pak i celý Radiožurnál. Od roku 2008 byl ředitelem Amerického centra v Praze, poté přešel na Ministerstvo spravedlnosti jako ředitel tiskového odboru. V 90. letech byl mluvčím Vladimíra Dlouhého na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Lidovci nominovali největšího kritika ředitele ČT Dvořáka

KDU-ČSL si vybrala jako svého kandidáta Radka Mezuláníka, jenž byl v minulosti členem Rady České televize a největším kritikem generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Působí jako vedoucí katedry mediálních studií Univerzity Jana Amose Komenského v Praze. Druhým lidoveckým uchazečem je straník Marek Poledníček, který předsedá Krajskému výboru KDU-ČSL v Karlovarském kraji a je zastupitelem města Ostrov.

ODS by v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání ráda i nadále viděla dosavadního místopředsedu Milana Boušku, bývalého rozhlasového redaktora i editora, v letech 2007 až 2009 vedoucího mediální sekce Hlavní kanceláře ODS a jejího tiskového mluvčího. Prosadit by ale chtěla i svého bývalého poslance Václava Mencla, jenž je členem strany od roku 1991. Mezi roky 1995 a 1998 působil ve funkcích náměstka ministra hospodářství ČR a náměstka ministra pro místní rozvoj ČR. Zároveň byl od roku 1996 senátorem, ve volbách roku 1998 mandát neobhájil.  

Pouze pětice nynějších členů RRTV se volby nedotknou

Jedinou kandidátkou navrženou poslaneckým klubem TOP 09 a Starostové je Dana Jaklová, bývalá předsedkyně Rady Českého rozhlasu, parlamentní a politická zpravodajka Českých médií, předtím ve stejné funkci v Českém rozhlase. Další opoziční strana KSČM posílá do volebního klání kybernetika, pedagoga a advokáta Daniela Nováka, jenž už v minulosti členem RRTV byl. Hnutí Úsvit žádného kandidáta nenominovalo.

Pouze pěti nynějších členů se změny nedotknou, funkční období i po chystané dubnové volbě dále poběží Václavu Jehličkovi nominovanému za TOP 09, Janě Kasalové (ANO), Richardu Svobodovi (ODS), Janu Kostrhunovi (ČSSD) i Miladě Richterové, kterou formálně navrhl poslanecký klub TOP 09 a Starostové místo poslanců kolem tehdejší vicepremiérky Karolíny Peake ze strany LIDEM, která neměla ve sněmovně svou oficiální frakci.

Koalice by se mohla domluvit a zvolit svých osm kandidátů

Ve volbě nových členů RRTV by se mohlo stát, že všech osm nových radních bude zvoleno za vládní koalici. „Jsou to stranické nominace, ale mělo by být přihlédnuto k poměru stran ve sněmovně. Od toho by se měl odvodit počet zástupců jednotlivých stran v Radě. Teoreticky, pokud by se vládní koalice mezi sebou domluvila a nepustila tam ani jednoho člověka za opozici, tak může opozice nadávat, ale to je všechno, co může,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník, předseda volební komise.

Poslanci budou mít na hlasovacím lístku osm jmen a z nich uspěje ten, kdo získá v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. „Teoreticky v něm může být zvoleno všech osm, ale také třeba nikdo, nebo jen jeden, nebo dva. Podle výsledků prvního kola se odvíjí počet postupujících do kola druhého. Zákon říká, že do druhého kola postupuje dvojnásobek kandidátů, než je počet neobsazených míst. Pokud by bylo například zvoleno sedm nových členů, postupují do druhého kola už jen dva další s nejvyšším počtem hlasů. Kdyby jen čtyři, postoupí do druhého všech osm neúspěšných,“ vysvětluje Martin Kolovratník.

Rada může zůstat i několik měsíců nekompletní

Druhé kolo by se konalo až na další schůzi Poslanecké sněmovny, a to ve středu 29. dubna. „Kdybychom nebyli úspěšní ani ve druhém kole, na té příští schůzi, nebyla by tedy obsazena všechna místa, tak volba úplně končí, návrhy padají pod stůl, znovu se vypisuje nová výzva a kluby dávají znovu nové návrhy na neobsazená místa. Takže by se mohlo stát, že několik míst v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání by zůstalo neobsazeno i několik měsíců. I to je důvod, proč to takhle hrnu, proč to chci mít s předstihem. Dá se totiž očekávat, že členové RRTV budou přibývat postupně, po jednom, po dvou, po třech,“ vysvětluje Martin Kolovratník, že se na kompletní složení Rady může také nějakou dobu čekat.

Blížící se volba je zajímavá tím, že je potřeba obsadit jedno už teď neobsazené místo po bývalé předsedkyni Kateřině Kalistové, která přijala nabídku ministra kultury Daniela Hermana na funkci první náměstkyně odpovědné mimo jiné za mediální legislativu, ale také po čtyřech radních, jimž uplyne mandát 16. května, po dvou, jimž skončí 23. května a také po radní Ireně Ondrové, jíž mandát vyprší 26. července. Už je také jasni o tom, jak budou dosazováni nově zvolení členové, když mandáty budou nabíhat v různých datech.

Férový model na postupné obsazování volných mandátů

„Vymysleli jsme férový model, dáme to podle počtu dosažených hlasů. To znamená, kdo bude mít nejvíc, obsadí to volné místo okamžitě. Ti, co jsou za ním, obsadí toho 17. května, ti další 24. a ten poslední případně až v tom červenci. Volbu začínáme příští pátek a podle toho, jak jim začnou nabíhat počty hlasů, se začnou postupně obsazovat mandáty. Druhé kolo nelze z technických důvodů týž den uskutečnit, bude se tedy konat ve středu 29. dubna,“ poznamenává šéf volební komise Martin Kolovratník.

Volba tzv. velké rady, tedy RRTV, má jinou proceduru než volba Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. V případě „malých“ rad procházejí navržení kandidáti občanských sdružení sítem sněmovního volebního výboru, teprve poté o vybraných uchazečích rozhoduje Poslanecká sněmovna jako celek. V případě volby nových členů RRTV k žádnému předběžnému slyšení ve volebním výboru nedochází. „Kandidáti se v tomto případě představují tím, že komisi, která má volbu na starosti a v níž jsou zastoupeny všechny strany ve sněmovně, aby si mohly ověřit, že ten proces není zfalšovaný, že se tam nečachruje se jmény a s nominacemi, dodávají životopisy a potřebné podklady,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Martin Kolovratník.

Členy jmenuje a odvolává předseda vlády na návrh sněmovny

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je podle Zákona č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání správním úřadem, který vykonává státní správu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a převzatého vysílání. RRTV dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a převzatého vysílání a dbá na jeho obsahovou nezávislost. Mezi další úkoly RRTV patří dohled nad dodržováním právních předpisů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a podmínek stanovených v rozhodnutí o udělení licence či v rozhodnutí o registraci.

Rada uděluje, mění a odnímá licence k provozování rozhlasového a televizního vysílání a vydává, mění a ruší registrace k provozování převzatého vysílání. Ukládá také sankce podle zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Radu tvoří třináct členů, které jmenuje a odvolává předseda vlády na návrh Poslanecké sněmovny. Radní musí mimo jiné vykonávat své funkce osobně a pro jejich výkon nesmějí přijímat žádné pokyny a instrukce, také nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Funkční období členů rady je šest let, přičemž mohou být zvoleni opětovně, ne však na více než dvě funkční období po sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…