Z Nečase a Peake jsou mrtvoly. I tohle vyvolal Klaus

21.05.2013 16:01

ANKETA Exprezident Václav Klaus se v sobotu poměrně ostře opřel do vlády Petra Nečase. Podle něho vláda nedemonstruje, že by chtěla něco dělat s klesající ekonomikou, a její jedinou strategií je relativně klidně dožít do sněmovních voleb. Politici dle Klause nevidí, že je nutné udělat hlubokou a radikální změnu ekonomického systému. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o tom myslí.

Z Nečase a Peake jsou mrtvoly. I tohle vyvolal Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Podobné věci Klaus také zmínil již ve svém novoročním prezidentském projevu. „Naše ekonomika přešlapuje na místě, dokonce klesá a v celosvětovém kontextu a vůči nám srovnatelným zemím ztrácí. Nejedná se o krátkodobý periodický výkyv, který sám odezní, ale evidentní trend se střednědobým charakterem a může se jednat i o tendenci trvalejší,“ uvedl Klaus v sobotu při příležitosti každoročního setkání absolventů Vysoké školy ekonomické v Praze.

„V naší iracionální politické situaci se touto věcí v politické sféře nikdo nezabývá. Vláda nedemonstruje, že si je tohoto fenoménu vědoma a vůbec ne, že s ním chce něco dělat. Jedinou strategií je relativně klidně dožít do parlamentních voleb v květnu 2014,“ uvedl exprezident. Klaus dodal, že vládě chybí schopnost zformulovat jakoukoliv strategii či vizi a není možné provést ani nejzákladnější projekty.

Podle Klause má očividná stagnace příčiny nejen systémové, ale i dobově podmíněné. „ Politici si to musí uvědomit a jasně sdělit veřejnosti, která vážnost situace v celém důsledku nevnímá, že je třeba provést hlubokou a radikální změnu, která není jen změnou administrování ekonomiky, ale transformací systému,“ uvedl.

Vláda je ve smrtelné křeči

Většina koaličních politiků Klause za jeho slova kritizovala. Někteří se za něj ale postavili. Například nezávislý poslanec a zakladatel Hnutí pro sport Josef Dobeš, který zatím vládu v důležitých věcech podržel, s exprezidentem naprosto souhlasí.

„S panem exprezidentem naprosto souhlasím. To, co zde vidíme, je totální agónie Nečasovy vlády. Premiér svými manažerskými chybami totálně prokaučoval téměř ústavní většinu 118 hlasů a ani se neví, jestli má vláda nyní stojedničku. Celé je to teď jenom o dožití politických mrtvol typu Petra Nečase a Karolíny Peake do sněmovních voleb. Vláda žádné zásadní reformy již neprosadí a ty, které udělala doposud, jsou polovičaté. Přitom ekonomika je na tom špatně, a celý systém potřebuje zásadní změnu, jak říká Václav Klaus,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

„Vidíme to na Ministerstvu školství. Rezignoval jsem kvůli tomu, že proti koaliční dohodě nedošlo k nárůstu platu učitelů. Nyní se na Ministerstvu školství zastavil čas a místo toho, aby se odbourávala byrokracie, tak spíše narůstá. Ministr financí a vláda nemají žádnou koncepci a dělají se jen kosmetické změny,“ dodal exministr školství Dobeš.

Co má Klaus za lubem?

První vicepremiér vlády a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s Klausem ale nesouhlasí. „Chápu to správně, že by rád změnil systém, který on u nás zavedl? Zajímavé, ale prozradil, čím by stávající nahradil? Švédským, čínským, či má zbrusu nový model za lubem?“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Poslanec ODS Boris Šťastný uvedl, že s prezidentem bohužel naprosto souhlasí: „Sám, coby zdravotnický expert ODS, jsem s tímto přístupem, nevůlí a neschopností provést účinnou ekonomickou reformu českého zdravotnictví denně konfrontován.“

„V zásadě má pravdu, ale nebylo by této nečasovsko-schwarzenbergovské vlády, pokud by ji právě pan prezident Klaus nejmenoval a dlouhodobě aktivně nepodporoval. Takže si stěžuje tak trochu sám na sebe,“ reagoval místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Podobně hovoří i místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš: „Klaus tuto vládu všemožně podporoval. Jde jí sice už jen o dožití, ale Klausovy recepty by byly z louže pod okap.“

"Václav Klaus se jako vždy nemýlí," reagoval poslanec ODS Pavel Bém.

„Pan Klaus učinil neuvěřitelný objev. Škoda, že na to nepřišel dřív. Nemusel tomu deset roků coby prezident jen tak přihlížet. No nic, teď když je to venku, náš nový prezident to konečně může začít napravovat. Jen co přejdou ty zatracené virózy,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Klaus má pravdu

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona má Klaus pravdu: „Vláda provádí chybnou politiku zvyšování daní, která české hospodářství zpomaluje, a opozice jasně říká, že daně zvýší ještě více, což je cesta do pekla. Nejvíce ale ekonomiku u nás i v celé EU postihuje nesmyslná politika boje s globálním oteplováním a z ní vyplývající šílená podpora pro takzvané obnovitelné zdroje energie. Tato politika má obrovské náklady pro firmy i spotřebitele, zdražuje energie a ničí pracovní místa v EU.“

„V této věci má Václav Klaus pravdu. Bohužel po volbách do sněmovny sám poháněl Nečasovu vládu vlastně obdobnými slovy k reformám. Reformy Nečasova vláda provedla. Výsledkem je, že v tomto roce hrozí pokles českého hospodářství zhruba o tři procenta. Zopakuje se stomiliardový deficit. Země je rozdělená, střední třída chudne, chudí jsou ještě chudší a bohatí dále zbohatli. Životní úroveň širokých vrstev obyvatelstva se snižuje. Chce to opravdu zásadní změnu hospodářské politiky státu podle jasné vize a programu. Strana LEV 21 takový ekonomický program má a chce ho představit veřejnosti na své programové konferenci prvního června,“ řekl předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Myslím si, že pan prezident nemá přesné informace, neboť je v současnosti schváleno nebo projednáno několik opatření na zlepšení české ekonomiky. Ať už jde o ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, podporu exportu (sněmovní tisky č. 741 a 743), či daňových změn (tisky 1004 a 951),“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

Odbourat regulace

„Václav Klaus neřekl jak. Dříve mluvil o snižování daní. Osobně bych také více tlačil na vzdělání, inovace a rušení zbytných regulací. Za kriticky nutnou věc považuji vývoz mimo evropské země. Zásadním důvodem poklesu je však kritická situace zemí EU. Klaus má pravdu v tom, že vždy se dá dělat více,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Mohu souhlasit s Václavem Klausem v tom, že vláda nic nedělá pro oživení ekonomiky, spíše naopak. Nesouhlasil bych ale v přístupech, jaké Klaus zastává. Myslím, že on ani nezná realitu života v zemi. O tom mimo jiné svědčí jeho pohrdavé vyjádření na adresu pracujících studentů,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„S vyjádřením bývalého pana prezidenta o dožívání vlády souhlasím. Jen to řešení KSČM vidí trochu jinak než pan Klaus,“ reagoval poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Chápu pana bývalého prezidenta, ale dívat se na činnost vlády a hodnotit její práci pouze optikou ekonoma je málo. Vláda funguje a jestliže by napříč koaličními stranami občas nedocházelo ke kompromisům, je zřejmé, že po předčasných volbách by naši zemi reprezentovala oranžovo-rudá koalice. Domnívám se, že to by si pan Klaus také nepřál. Takže jeho kritiku pravicové vlády beru s despektem,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

Vláda by měla podat demisi

„Pan Klaus asi zapomněl na recesi z roku 1998, své úsporné balíčky a rozsáhlé podvody při privatizacích v devadesátých letech. Ty růstu ekonomiky příliš nepomohly,“ rýpla si místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Senátor Tomio Okamura odpověděl, že všichni politici ví, že je zde potřeba spousty změn a někdy i radikálních. „Jen se na nich neshodnou – vládní NERV vydával jedno doporučení za druhým, ale ideologie a stranické myšlení vítězí nad pragmatickým řešením. Dokud budou rozhodovat pragmatické zájmy, a nikoli zájmy občanů, pak se smysluplných řešení dočkáme jen těžko,“ dodal senátor.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Souhlasím s panem Klausem, ale na způsob ekonomické změny stejný názor určitě nemám. Proto jsem rád, že vláda již nic zásadního nečiní. Měla by však sama podat demisi,“ myslí si poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„I já patřím k těm, kteří si myslí, že na potřebných reformních změnách by se mělo dělat až do úplného konce volebního období, protože když nic jiného, tak autentičnost a věrohodnost je také volební hodnota. Ale vzhledem k tomu, že většinu reformních ministerstev drží v rukou TOP 09 a ti již teď, jak se ukazuje, v Praze pokukují po koalici s levicí, tak se s touto hibernací reformní aktivity naší koalice asi nedá nic dělat,“ podotknul poslanec ODS Aleš Rádl.

Pan profesor Klaus tomu holt opravdu rozumí

„Pan profesor Klaus tomu holt opravdu rozumí. Možná mohl lépe komunikovat s vládou, když byl ve funkci prezidenta. Že mohly být reformy zásadnější, je pravda. Jenom nevím, jak by to vláda ustála, když každá drobná změna přinášela hrozbu stávek jak opozice, tak odborářů. Myslím, že se udělalo maximum možného a přijatelného,“ uvedla poslankyně STAN Ludmila Bubeníková.

„Václav Klaus se snaží zvrátit pokles preferencí ODS. Je to jeho politická pravicová strana, kterou založil. On sám se na důsledcích dnešní hospodářské krize podílel. Jsem zároveň přesvědčen, že premiér Petr Nečas a jeho vláda jakkoli při řešení ekonomických a sociálních problémů selhali,“ myslí si poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková uvedla, že má jiný názor než Václav Klaus: „Je třeba usilovně bránit a prohlubovat demokracii a kvalitu politických stran. K tomu zvu zájemce o členství v TOP 09, kteří chtějí hájit a prosazovat konzervativní hodnoty a program. A hodnoty – to není jen ekonomismus, ale skutečná obnova vztahů a morálky.“

„Souhlasím s tím, že tato vláda nemá žádnou koncepci a růstu ekonomiky svými restriktivními kroky škodí. V tomto směru vláda působí destruktivně. Za to však Václav Klaus nese plnou odpovědnost, protože vznik této vlády umožnil. Považuji to za jeho sebekritiku. Vždyť po volbách nepověřil sestavením vlády předsedu vítězné ČSSD, ale předsedu ODS Petra Nečase. Tím nerespektoval výsledek voleb,“ míní poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Kolik budeme živit důchodců

„Nejsem ekonom a nedokážu to posoudit. Přestávám se v množství často protikladných názorů odborníků – ekonomů orientovat. Ale když slyším, že si každý pracující bude živit jednoho důchodce, když vidím, jak rychle roste státní dluh, když sleduji, jak štědře sociální jsme v některých ohledech, tak se přibližuji názorem panu Klausovi,“ řekl senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

„Zajímavé, že to říká člověk, který se snažil blokovat většinu důležitých změn, které chtěla vláda prosadit,“ opřel se do Klause místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu a zde je to více než patrné. Jenže jakou hlubokou radikální změnu ekonomického systému má pan profesor konkrétně na mysli? Lze ji vůbec ještě realizovat bez současné změny systému společnosti? Rád bych nejprve znal tyto odpovědi,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Premiér Nečas Klausovu kritiku odmítl. „Ekonomický a politický program vlády oceňují zahraniční trhy zvýšením ratingu a nejnižšími úroky státních dluhopisů v historii ČR. Kritika všeho a všech není můj program,“ sdělil Nečas. Klaus podle něj jako bývalý premiér dobře ví, jaké to je vládnout v křehké koaliční vládě a jak obtížné je prosazovat hluboké reformy. „Jemu to tehdy koaliční partneři neumožnili,“ prohlásil premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…