Zemřel europoslanec ČSSD Jiří Havel. Velká lítost politiků

08.07.2012 21:36

V nemocnici ve Vídni dnes zemřel po těžké nemoci europoslanec ČSSD Jiří Havel. Bylo mu 54 let. Českou televizi o tom informoval jeho tchán.

Zemřel europoslanec ČSSD Jiří Havel. Velká lítost politiků
Foto: Štěpán Hašek
Popisek: Europoslanec Jiří Havel

„Upřímnou soustrast rodině. Je to pro mě těžká zpráva, byl to můj blízký spolupracovník,“ reagoval bezprostředně po oznámení smutné zprávy místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal, že s Havlem pracoval na programu ČSSD.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v OVM ke kondolenci připojil. „Byl to velice vážený člen sněmovny. Tím, že byl dlouho nemocný, zde vysloveně chyběl,“ řekl ministr zahraničí.

Bolestivá ztráta pro českou levici

„Dnešní zpráva o úmrtí Jiřího Havla mne silně zasáhla. Je to velmi bolestivá ztráta pro celou českou levici. Byl to nesmírně vzdělaný, poctivý a slušný člověk. Podílel se dlouhá léta zásadním způsobem na programové práci v sociální demokracii, patřil k autorům našeho ekonomického programu. Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině a všem jeho blízkým. Jiří nám bude velmi chybět,“ komentoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v prohlášení v neděli odpoledne.

Svůj zármutek vyjádřila i místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD): "Jsem osobně a hluboce zasažena smutnou zprávou o úmrtí Jiřího Havla. Pořád jsem věřila, že těžkou nemoc překoná. Bude mi chybět jako kamarád, kterého jsem měla velmi ráda i stranický kolega, kterého jsem si velmi vážila pro jeho kompetenci, nadhled, pracovitost, poctivost a slušnost. Nám všem bude určitě chybět jeho laskavý humor a moudré glosování života," sdělila pro ParlamentníListy.cz Gajdůšková.

Před Havlem smekají i političtí oponenti

Havlova odchodu lituje i jeho kolega z Evropského parlamentu Ivo Strejček z ODS, který jeho rodině vyjadřuje upřímnou soustrast. "Přestože Jiří Havel vycházel z jiných ideových východisek, byl to ekonomický odborník a evropskou integraci viděl svýma očima. Několikrát mi s nadšením vyprávěl o své práci na Universitě Karlově (kde asi viděl smysl své práce) i o svých studentech z Institutu ekonomických studií UK. Bude chybět jim a pro svůj odborně polemický fundament i nám," vzpomíná Strejček pro ParlamentníListy.cz

"Byl zastánce souboje myšlenek bez intrikaření a podrazů. Jako politický soupeř hrál vždy férově. Slušný, inteligentní a vzdělaný chlap. Byl vynikajícím velvyslancem ČR v EU a ve světě," uvedl k úmrtí svého kolegy z Evropského parlamentu europoslanec za ODS Edvard Kožušník.

Další z europoslanců ODS Hynek Fajmon považoval Jiřího Havla za vzdělaného a slušného člověka. "Absolvoval jsem s ním několik veřejných diskusí i sporů a málokdo na levici dosahoval jeho kvalit. Jeho odchod je pro českou politiku ztrátou," doplnil Fajmon pro naši redakci.

Zármutek nad odchodem sociálně demokratického europoslance vyjádřil také předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer (ODS). Byl to vzdělaný člověk. Přestože v debatách o evropských záležitostech jsme měli často odlišné názory, vždy se choval slušně a korektně," vzpomenul pro server ParlamentníchListů.cz Bauer.

Úmrtí Jiřího Havla hluboce lituje i poslanec české sněmovny Aleš Rádl z ODS. "Rodině tímto vyslovuji svoji soustrast," napsal redakci Rádl, který se v tuto chvíli k Havlovu politickému působení vyjadřovat nechce. "Je mi moc líto, že Jiří Havel zemřel, patřil mezi korektní, argumentující politiky," reagoval na zprávu místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta za ODS Přemysl Sobotka.

Jiří Havel vstoupil do ČSSD v roce 1997. V prosinci 2008 vedl kandidátku strany ve volbách do Evropského parlamentu. O rok později se stal členem jeho rozpočtového výboru. Posledních deset let se Havel výrazně podílel na ekonomických programech ČSSD. V roce 2006 zastával funkci místopředsedy pro ekonomiku ve vládě Jiřího Paroubka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…