Žijí si Češi nad poměry? Maďarova věta nadzvedla politiky. Vzduchem létají ostré výzvy, Babiš má o čem přemýšlet

05.08.2020 19:50

ANKETA Epidemiolog Rastislav Maďar v rámci širšího rozhovoru prezentoval své názory na celou řadu společenských a politických témat. A to neměl dělat. Už za to dostal „přes pusu“ od premiéra Babiše a v rámci ankety ParlamentníchListů.cz se k šéfovi vlády přidali politici z celého politického spektra. Maďarův obhájce se mezi těmi, kteří redakci odpověděli, nenašel ani jeden.

Žijí si Češi nad poměry? Maďarova věta nadzvedla politiky. Vzduchem létají ostré výzvy, Babiš má o čem přemýšlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rastislav Maďar (uprostřed)

Mediální stojaté vody v posledních dnech značně rozvířil epidemiolog Rastislav Maďar. Nejprve dával rady českým občanům, že se na chorvatských mejdanech mohou nakazit koronavirem, a sám tento příspěvek na Twitteru psal ze své dovolené v Chorvatsku. 

„Zrče na chorvatském ostrově Pag je vyhlášené místo pro mega dance party velkých mas lidí z různých zemí Evropy. Ano, už tam byli v červenci i Češi a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR. Tak pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum.“ Jenže tento příspěvěk sám psal z Chorvatska, na což nejen Maďara upozornil slavný seriálový lobbista Tonda Blaník. „A není ti blbý, psát nám tohle z Chorvatska, Rosťo?“ zeptal se. A Maďar měl z ostudy kabát.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Následně portál Echoprime.cz publikoval s Rastislavem Maďarem obsáhlý rozhovor, kde se epidemiolog pustil do komentování témat i mimo svůj obor.

„Spousta lidí si žila nad poměry vzhledem ke svým příjmům, myslela si, že mít se dobře je základní lidské právo. A to není,“ uvedl krom jiného Maďar. Zadělal si tím na pořádný poprask. Vedle toho i přiznal, že tolik vyzdvihované roušky mají spíše psychologickou funkci.

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí

ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků, co na Maďarova slova říkají. 

„Jeho výrok rozhodně nebyl vhodný, pro někoho může být dokonce urážlivý. Pan Maďar by se neměl vyjadřovat ke všemu jako nějaký politik. Hlavně bych mu doporučil omezit mediální výstupy. K ničemu tím rozhodně nepřispívá. Jeho úkolem je řešit epidemiologickou situaci v naší zemi a rozhodně nemá poučovat lidi ve věcech, kterým evidentně nerozumí,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg reagoval stručně. „O tom jsem byl vždy přesvědčen. Ejhle, pravdomluvný Maďar,“ konstatoval.

„Výroky pana Maďara jsou zcela mimo rámec kompetencí, které náleží jeho pozici. Jde jen o další příklad toho, jak vláda a vládní úředníci již celé měsíce postupují chaoticky, nekoordinovaně, jak každý z nich vykřikuje každou chvíli něco jiného, mnohdy šíří paniku nebo se dopouští takovýchto nepřiměřených hodnocení. Chápu, že epidemiolog prosazuje co nejtvrdší opatření, bez ohledu na dopady na běžný život či ekonomiku. Není ale jeho úlohou, aby z titulu své funkce hodnotil, kdo jak žije nebo má žít, jaká životní úroveň je nad poměry atd. Pokud jde o jeho soukromý názor, nechť jej prezentuje mezi svými, ale ne v médiích. Je stále jen úředníkem, nikoliv politikem. Je evidentní, že vláda politicky selhává, když její úlohu suplují lidé na odborné a úřednické úrovni, jejichž hlas by měl být v rovině analýz a doporučení, nikoliv rozhodnutí a politického vedení,“ míní poslankyně Jana Černochová (ODS).

Podle předsedy KSČM a prvního místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa roušky nemají pouze psychologický efekt. „Ředitelka hygienické stanice našeho kraje je myslím lepší epidemiolog než pan Maďar, a ta tvrdí něco jiného. A nevím, jak kdo si žije nad poměry, ale u mne v kanceláři to v pondělí při poslaneckém dni tak opravdu nevypadá. Jestli on nežije v nějaké pražské bublině,“ zamýšlí se Filip.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher byl výjimečně stručný. A rozhodně tím Rastislavu Maďarovi nevyjádřil sympatie. „Co na to říkám? Asi raději nic...“ sdělill.

„Od státního úředníka, odborníka na epidemiologii, bych takový výrok nečekal – chtěl nás tím opravdu motivovat, abychom roušky nosili? Od úředníka státu, který je placen z našich daní, bych čekal větší profesionalitu,“ řekl nám místopředseda hnutí STAN a poslanec Petr Gazdík.

Místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura rovněž slova o životě nad poměry odmítl. „Slovo poměr souvisí se slovem poměrný – v poměru vůči africkému Somálsku jsme na tom lépe, ale v poměru k místu, kde žijeme, tedy v průmyslové evropské zemi, kde naši dělníci živí nadnárodní korporace a jejich státy, máme úroveň více než podprůměrnou. A to z hlediska příjmů, důchodů i sociální úrovně. Co se týče roušek, to je téma pro lékaře – a ti se na tom neshodnou. Je to ale na nich, politici by to řešit neměli,“ sděluje Okamura.

„Je jasné, že každá vláda by se měla snažit, aby se lidé měli dobře. Roušky podle výzkumu mohou být užitečné i prakticky, ale nemyslím si, že by například v metru za současného nevelkého provozu měly zásadní přínos,“ uvádí šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová sice oceňuje Maďarovu kvalifikaci, ale odmítá, aby se vyjadřoval k jiným tématům. „Pan docent Maďar je zkušený a jistě výborný lékař a epidemiolog, jeho práce si vážím, ale je nutné si uvědomit, že jako epidemiolog je prezentován i v médiích a já myslím, že z této pozice by neměl prohlašovat něco o životní úrovni našich obyvatel. Vysoká životní úroveň samozřejmě není součástí lidských práv, ale podle mne je naprosto v pořádku, když z ekonomického růstu těží běžní občané, tedy například starobní a invalidní důchodci, matky na mateřské dovolené a lidé v zaměstnání. Rozhodně v tom nevidím nic špatného a nic, co bychom si neměli pro občany přát. Psychologický efekt roušek pochopitelně existuje, pro mne je na prvním místě zdravotní hledisko nošení roušek a důvody zdravotní mají být rovněž ty, pro které je povinnost zavedena,“ řekla Kořanová.

„Pokud vím, pan Maďar je epidemiolog, není ani filozof, ani sociolog, ani psycholog. Nechť tedy takové úvahy nechá jim,“ vzkazuje europoslanec ODS Jan Zahradil.

Poslanec a exšéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rovněž nesouhlasí a pro docenta Maďara nechal pouze stručný vzkaz. „Profesionál by se měl držet svého kopyta,“ sdělil.

„Především nechápu, proč vůbec epidemiolog soudí poměry a lidská práva ve společnosti. To je nějaký nový trend? Dříve všechno komentovali sportovci, herci, béčkoví baviči, pak přišli influenceři, a teď nás budou svými moudry zásobovat epidemiologové. Koho se máme bát příště?“ táže se exministr kultury a poslanec ČSSD Antonín Staněk.

„Řádění viru, který je již tak rozšířen v populaci, neutečeme, a dokud nebude účinné očkování, musíme se naučit žít s tímto rizikem úplně stejně jako žijeme s chřipkou. A přiznejme si, kdo z nás se nechává očkovat proti chřipce, i když očkovací látka je již dlouho k mání. Roušky jsou určitý symbol aktuální krize a je pravdou, že v prvních dnech umožnily lidem vnímat jistotu v beznaději, kterou vyvolala média v honbě za senzací. Je zajímavé, že první mediální zkratky byly motivovány politicky, protože mířily proti Číně a všichni se na nový ‚problém‘ komunistů vrhli jako supi. Virus ale nezná hranice ani ideologii, a tak bych někdy rád zažil, kdyby si někteří novináři dali veřejných pár facek za své ‚pseudo-politicko-účelové psaní‘. A život nad poměry? To záleží na ekonomické třídě, ve které žijete, a věřte mi, že drtivá většina našich spoluobčanů nad poměry nežije, a bojím se, že i to málo, co mají, jim bude upíráno,“ má jasno místopředseda poslanců KSČM Leo Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…