Bendlovy miliony se zasekly, krčí rameny Vydra. Ministrovy koně ale nezatratil

30.03.2012 8:56

REPORTÁŽ Herec Václav Vydra se už od útlého mládí věnuje chovu koní. V loňském roce zakoupil rozsáhlou farmu ve středních Čechách, kde se mu konečně může věnovat dle svého gusta. Právě to je ale trnem v oku mnoha odborníkům.

Bendlovy miliony se zasekly, krčí rameny Vydra. Ministrovy koně ale nezatratil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Václav Vydra bez sedla

Pokud by se náhodný návštěvník vydal na farmu, kde herec Václav Vydra chová dvaadvacet svých, ale i přespolních ořů, na slepo, zřejmě by odjel s nepořízenou. Malčany ve středních Čechách poblíž Slap se totiž nachází uprostřed polí a luk, zcela stranou civilizace.

Redakci ParlamentníchListů.cz se ale i přes počáteční bloudění v přilehlých lesích nakonec dobře skrytou farmu pana Vydry podařilo nalézt.

Rekonstrukce je třeba

Usedlost, kterou koupil v roce 2011 s několika společníky se záměrem vybudovat optimální prostředí pro své koně, působí na první pohled nepříliš atraktivním dojmem. Reputaci několika stavením, která už na první pohled volají po rekonstrukci, napravují přilehlé louky a venkovní prostory. 
"Je tu asi 10 hektarů pozemků," ukazuje herec Vydra na louky a paddocky, po nichž se volně pohybuje více než dvacítka koní různých plemen.

O výdělky nejde. Vše pro koně

"Jsme tu krátce, čeká nás ještě spousta práce," povzdychne si, ukazujíc na stav stavení, na nichž novotou září pouze střechy. "Nekoupili jsme to tu, abychom tu vydělávali peníze, chceme jen to nejlepší pro koně," vysvětluje herec, který se na farmu snaží podívat alespoň na pár hodin každý den.
Právě finanční náročnost je ale to, co jej na chovu koní trápí. Většinu z investic zatím dává z vlastní kapsy, obrátil se ale i na pomoc ke státu. A to je právě jeden z kamenů úrazu, který jeho chov ořů v poslední době utrpěl.

Dotace schválena. Díky příteli Petru Bendlovi

Na tom, že Václavu Vydrovi přiklepl sněmovní zemědělský výbor pětimilionovou dotaci, by ještě nebylo nic divného. Zarážející a spekulace podporující je však skutečnost, že iniciátorem přidělení dotace byl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). A co víc? V Malčanech má ustájeny i své vlastní koně. Třeba chloubu stáda, statného Hektora.


"Není to nic proti ničemu, s Petrem Bendlem se známe dlouhou dobu, ještě dávno předtím, než se stal ministrem," vysvětluje Vydra, zatímco redakci ukazuje volné ustájení, v němž se koně stejně jako na přilehlých pozemcích pohybují zcela volně a dle vlastního gusta.

"Koně tu pan Bendl má proto, že momentálně tu  poblíž bydlí. A také se mu líbí moje metoda chovu (metoda chovu dle německé doktorky H. Strasserové spočívající například v tom, že koně nemají podkována kopyta atd., pozn. red.)," dodal Vydra.

Na přidělení dotace je ale kromě přátelství Vydry a Bendla zajímavá i další věc. Poté, co jí chovateli přiklepl sněmovní výbor, pět milionů se zaseklo na ministerstvu.

Pět milionů leží v šuplíku

„Dotaci jsem nedostal, čeká se na podpis nějakého úředníka," krčí rameny Vydra. A proč že jej Bendl nepopožene? "To skutečně nevím," dodává  herec, jehož největším koníčkem jsou koně.

Vydra působí jako skutečný chovatel, který se svému hobby věnuje výhradně nezištně. I proto prý zvolil pro chov místo, které není přímo na očích veřejnosti. Respektive - je jejím očím téměř ukryto.

Jsme schovaní. A to je dobře

"Jsem rád, že jsme stranou zájmu. I když teď už tolik ne, třeba na web jedné rozhlasové stranice umístili i mapku, to je neuvěřitelné. To se opravdu nedělá. Představte si, že by někdo přišel se zlým úmyslem,"  říká Vydra při procházce v areálu statku. Na dotaz, zda pro tyto případy nosí u sebe třeba i některou ze zbraní, o něž se stejně jako o koně velmi zajímá, ale odpovídá záporně.

Revolver nosil. Už z toho ale vyrostl

"Už ne, revolver jsem u sebe sice nosil, ale to je tak dvacet let zpátky," říká s úsměvem herec. Na  statku neustále někdo je. Správce zde i bydlí. A že je v Malčanech co k vidění, napovídají i revoluční novinky, které chovatel Vydra zavádí.

Automat a čip. Revoluční novinky

"Tady je automat na jadrnné krmivo, zatím ještě jen v manualním režimu. Každý kůň bude mít na sobě čip, díky kterému bude zařízení monitorovat, kolik toho sní," popisuje herec novinku, která už je zavedena a čeká se pouze na doladění detailů. Je revoluční, v ČR jí podle něho používá zatím pouze jeden chovatel koní.

A podobně revoluční je Vydra i v jiných ohledech. Koně mají na rozdíl od klasických chovů, kde jsou umístěni v boxech, zcela volnou možnost pohybu po statku,  i přilehlých prostorách v rámci areálu. Dokladem toho je i projížďka, na kterou Vydra vzal i členy ParlamentníchListů.cz. Koně bez obav nechal volně pobíhat na loukách vedle statku.

Koně si jdou, kam chtějí

"Až budou chtít, sami se vrátí," odpověděl na dotaz, zda nemá obavy, že se jeho svěřenci zatoulají. "Ví, kam se mají vrátit, nechávám jim  volnost. Kůň musí člověku důvěřovat, a zároveň člověk se má hodně co učit od koně," vysvětluje redakci herec.

Ten si při chovu koní zakládá zejména na tom, že koně nepodkovává a jezdí na nich bez sedla a bez uzdění. Jak při projížďce ukazuje ParlamentnímListům.cz, ořům tento styl výrazně vyhovuje.

"Už Alexandr Veliký jezdil na neokovaných koních, tento způsob chovu je návrat ke kořenům," uzavírá Václav Vydra, který se koním věnuje už od svých dvaceti let. Převážně jako samouk.

V poslední době se ale v souvislosti se svým způsobem chovu stal terčem mnoha mediálních i jiných útoků.

Napadána je zejména metoda dr. Strasserové, kterou se při způsobu práce s koňmi řídí. Některými odborníky je označována za týrání. Kontrola krajské veterinární správy, která farmu v minulých dnech navštívila, ale žádné týrání nepotvrdila.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…