ČSSD hází své problémy na mě. Babiš poslal sociální demokracii ostrý vzkaz

17.03.2014 17:00

Hnutí ANO ústy svého předsedy Andreje Babiše odmítá slova zástupců ČSSD o tom, že se snaží skrze své noviny oslabit sociální demokracii a že ji zničí podobně jako Miroslav Kalousek ODS. „Jsou to nesmysly. ČSSD hází své vnitřní problémy na mě. Měli by se spíš starat o sebe a vyříkat si to mezi sebou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Babiš. Své k tomu řekl i poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška a mediální analytik Karel Hvížďala.

ČSSD hází své problémy na mě. Babiš poslal sociální demokracii ostrý vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí

Zástupci ČSSD o víkendu projednávali změny ve straně. Dohodli se mimo jiné na tom, že ještě do léta chtějí uspořádat vnitrostranické referendum o změnách stanov, přičemž jednou z otázek bude, zdali by měli v primárkách rozhodovat o kandidátkách všichni členové ČSSD.

Přání je otcem myšlenky jednoho velkopodnikatele, tvrdí Štěch

MF Dnes napsala, že ČSSD by mohla skončit stejně jako ODS. Toho se však nebojí předseda Senátu za sociální demokracii Milan Štěch: „Já bych řekl, že na celý ten článek MF Dnes sedí rčení, že přání je otcem myšlenky. Posunout to, že se koná setkání a diskuse ČSSD k tomu, že je strana v úpadku… Takové diskuse a setkání máme dlouhá léta. V MF Dnes a jiných novinách, které patří jednomu velkopodnikateli, se takovéto věty poslední dobou objevují a myslím, že cílem je vnutit lidem myšlenku, že ČSSD oslabuje. A samozřejmě že sleduje cíl, aby ČSSD vytlačilo jeho hnutí a převzalo hlasy sociální demokracie. Přání je otcem myšlenky. Na úvahách v MF Dnes není nic seriózního.“

„Hnutí ANO před volbami říkalo, jaké budou mít týmy odborníků, a když se podívám po volbách, tak loví, kde mohou, včetně odborů. Nabízejí spolupráci jednomu za druhým. Mému poradci také nabídli, aby šel pro ně pracovat. I dle toho, koho sehnali do čela kandidátky v Praze, tak to svědčí o tom, že tam jsou problémy jiného rázu. A je jasné, že se nějak politicky snaží oslabit své možné konkurenty, ale vidím to do jisté míry jako zneužívání vlastnictví médií,“ dodal Štěch.

Jandák promluvil o cestě do pekel

Vítězslav Jandák k tomu doplnil: „V roce 2010 jsem měl vystoupení na poslaneckém klubu, kdy jsem předpověděl konec ODS v Čechách s tím, že ODS bude následovat sociální demokracie. Takže toto je můj názor od roku 2010 a vše vypadá, že to bude dál dle této mé temné prognózy postupovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Vítězslav Jandák. Lze s tím něco dělat? „Samozřejmě. Můžeme to zastavit, když budeme dělat absolutně upřímnou politiku,“ odvětil Jandák.

Podle Jandáka může být Andrej Babiš pro ČSSD tím, čím byl pro ODS Miroslav Kalousek a podobně ji zničit: „Udělali jsme stejnou chybu. Pustit Ministerstvo financí je naší zásadní chybou. To je jedno z nejdůležitějších ministerstev. Chceme-li dělat svou politiku a o něčem rozhodovat, tak si přece musíme udržet finance či určité výbory ve sněmovně. To jsme ale všechno pustili. Já si tedy myslím, že to je cesta do pekel, kudy jdeme. Teď je otázka, jak dlouhá a jak rychlá ta cesta bude. Opravdu jsem již v roce 2010 na toto nebezpečí upozorňoval a prognostikoval situaci, ke které dojde. A ono k ní bohužel začíná docházet.“

ČSSD hází své vnitřní problémy na mě, míní Babiš

„Jsou to nesmysly. ČSSD hází své vnitřní problémy na mě. Měli by se spíš starat o sebe a vyříkat si to mezi sebou,“ reagoval pak na slova Štěcha i Jandáka pro ParlamentníListy.cz ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Čas prskání na Babiše by alespoň od koalice mohl skončit, řekl Zlatuška

Podle poslance Jiřího Zlatušky (ANO) by ČSSD udělala lépe, kdyby se místo hledání nepřátel věnovala politické práci ve prospěch České republiky. „Pro začátek by stačilo zapomenout na stará spojenectví s mizejícími stranami typu ODS, která se v různých podobách na celostátní i komunální úrovni snaží držet. Doba loupení veřejných statků politiky s nástupem Andreje Babiše i hnutí ANO mizí do minulosti. Chápu, že je z toho leckomu nevolno a snaží se tuto dobu prodlužovat, kde se to ještě dá. Je to nedostatek pohledu dopředu politiků, kterým vyhovovaly souboje pravice a levice vedené jen tak naoko, protože ve správních radách, postech náměstků či v rozdělování na krajské či komunální úrovni si dokázali padnout kolem krku ve stylu opoziční smlouvy, který je problémem slušné správy naší země ve prospěch jejích občanů. Čas prskání na Andreje Babiše by snad aspoň od koaličních partnerů mohl skončit. Je jasné, že práci v politice bere vážně, i to, že motivy zlepšit politickou správu naší země, nikoli dělat jen politikaření, mu dnes již snad musí věřit každý,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zlatuška.

Podle Hvížďaly jde o účelové jednání Štěcha

Publicista Karel Hvížďala, který je zároveň autorem etického kodexu Mafry, která vydává právě MF Dnes a která patří Andreji Babišovi, pak ParlamentnímListům.cz v reakci na slova Milana Štěcha o tom, že list má lidem vnutit myšlenku, že ČSSD oslabuje, sdělil: „Neanalyzuji Mladou frontu Dnes každý den. Na základě nepravidelného čtení printového vydání ale nemám pocit, že by tam něco takového bylo. Přeci jen Sabina Slonková je zárukou jisté neutrality. Zdá se mi proto, že je to od pana Štěcha účelová obrana stavu v sociální demokracii, která je samozřejmě pod velkým vnitřním pnutím kvůli křídlu haškovců a sobotkovců. Třetí křídlo představuje Hrad. Navíc je ještě pod tlakem právě Babiše a lidovců v koalici. Situace je evidentně složitá a toto je taková výmluva z mého pohledu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka, Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…