Češi odvolí a pak to přijde. Prymula chce hned po volbách spustit nouzový stav

29.09.2020 15:30

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) zítra bude před Poslaneckou sněmovnou obhajovat důvody pro zřízení nouzového stavu. „Snažíme se najít ekonomicky co nejméně bolestná řešení, cílená zejména do školství nebo volnočasových aktivit,“ nastínil Prymula možná opatření v nouzovém stavu. Opatření by podle něj měla platit 14 dní, než klesne reprodukční číslo pod úroveň 1. Nouzový stav by chtěl Prymula vyhlásit od pondělí ráno po víkendových krajských volbách.

Češi odvolí a pak to přijde. Prymula chce hned po volbách spustit nouzový stav
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Roman Prymula.

„Shodli jsme se na tom, že současné potřeby pro řešení epidemiologické situace volají po tom, abychom požádali o zavedení nouzového stavu. Ta situace vyžaduje skutečně razantní řešení, protože reprodukční číslo je stále 1,2. Epidemie tedy stále mírně narůstá, a ohrožuje tak naše nemocniční kapacity,“ zdůvodňoval nouzový stav Prymula.

Nouzový stav je podle něj potřeba zejména proto, že z legislativních důvodů lze některá opatření vyhlašovat právě jen ve stavu nouze. „Nejsou to opatření zásadního ekonomického charakteru,“ ubezpečoval a dodal, že nouzový stav je potřeba i z důvodu stále většího počtu zdravotnického personálu v karanténě, což ohrožuje chod nemocnic. „Nouzový stav potřebujeme, abychom mohli vyhlašovat pracovní pohotovosti nebo výpomoci,“ dodal Prymula s tím, že důvody pro nouzový stav bude obhajovat zítra před Poslaneckou sněmovnou.

„Snažíme se najít ekonomicky co nejméně bolestná řešení, cílená zejména do školství nebo volnočasových aktivit,“ řekl Prymula s tím, že opatření budou přijímána na 14 dní s cílem co nejrychleji snížit reprodukční číslo pod úroveň 1. „Poté dojde k určitému rozvolnění a budeme situaci udržovat na této úrovni, abychom už nemuseli taková opatření realizovat,“ dodal ministr zdravotnictví s tím, že více řekne zítra, pokud budou nová opatření schválena.

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí
Prymula především vyvrátil, že přijetí nouzového stavu bude znamenat zákaz vycházení jako na jaře. „Nouzový stav dává vládě možnost přijímat opatření a rozhodně nehrozí žádný lockdown jako na jaře. Ta opatření budou v porovnání s tím mírná, zejména co se týká ovlivnění ekonomiky. Ale samozřejmě postihnou řadu podnikatelů, kteří se pohybují ve volnočasových aktivitách,“ vysvětloval Prymula s tím, že nouzový stav by se měl vyhlásit v pondělí po krajských volbách.

Omezení volnočasových aktivit se podle ministra zdravotnictví nedotknou obchodů nebo restaurací. „Co se týká provozoven, budou pouze režimová opatření, která mohou snížit počet přítomných osob. Nebude to omezovat komerční a obchodní aktivity, ale třeba jen omezování shlukování v prostoru obchodních center. Abychom děti ze škol jen nepřesunuli tam,“ řekl Prymula s tím, že jinak pod volnočasové aktivity spadá téměř všechno. „Půjde o to, aby se lidé neshromažďovali, takže podle počtu osob budou omezeny různé aktivity poměrně plošně,“ zmínil Prymula bez dalších podrobností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…