Demonstrace na chodníku před hlavním úřadem práce. Celkem 50 lidí

06.06.2012 11:02

Zhruba padesát osob pod dozorem policistů protestuje před generálním ředitelstvím Úřadu práce. Jedná se o další díl seriálu blokády ministerstev, kterou organizují aktivisté z paltformy Stop vládě. Je to však pouhá předehra hlavní akce, která se má odehrávat od dvanácti hodin před blízkým ministerstvem práce.

Demonstrace na chodníku před hlavním úřadem práce. Celkem 50 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Další protest proti reformám Nečasovy vlády se má dnes odehrát před ředitelstvím úřadu práce a před ministerstvem práce. Jedná se o pokračování seriálu blokád ministerstev. Pořadateli jsou odboráři ze státní správy, Rada postižených, sdružení ProAlt a Akční spolek nezaměstnaných. Protestující dlouhodobě kritizují ministra práce Drábka a jeho reformy. Nesouhlasí se škrty v sociálních dávkách nbo se zpřísňováním pravidel pro nezaměstnané.

Protest před generálním ředitelstvím úřadu práce ČR začal v 10.30. Mluvčí iniciativy ProAlt Jan Májíček pro Parlamentnilisty.cz sdělil, že „akce se bude dost podobat tomu, co se odehrávalo před ministerstvem zdravotnictví.“

Přišel odborář Středula

V první části protestu, která se má odehrávat před GŘÚP, chtějí protestující zůstat vážní a zaměřit svou kritiku především na kritiku nového systému na vyplácení dávek. Zejména na jeho cenu, ale i pochybnou kvalitu.

Počet účastníků si Májíček netroufá odhadovat, ačkoliv během předchozích akcí sliboval, že před „ďábelským“ resortem práce bude mnoho demonstrantů. Nyní očekává, že účastníků by mohlo být více, než naposledy před ministerstvem zdravotnictví vzhledem k hezkému počasí.

Prozatím před GŘÚP postává zhruba padesát osob, které prozatím polepily parapety podobiznou ministra Drábka s výzvou „Wanted, pomoz nám ho dopadnout.“ Na transparentech požadují předčasné volby a slibují, že nedají svou důstojnost. Akce je rovněž ozvučena malým ozvučovacím zařízením.  

Organizátoři se obávali, zda budou „vidět a slyšet“ vzhledem k projíždějícím tramvajím a autům. Objevil se i nápad postavit se do silnice a zastavit dopravu. Vzhledem k blízkosti Nemocnice na Karlově náměstí a množství projíždějících sanitek nakonec na nápad rezignovali a jen občas překáží řidičům.

Od půl jedenácté vystupují řečníci zastupující jednotlivé pořadatele, kteří ve svých projevech kritizují fungování Úřadů práce, zejména nový "Drábkův" systém vyplácení dávek. Poslouchá je přibližně 50 osob, mezi nimi i šéf odborového svazu Kovo Josef Středula. Všichni posluchači se však prozatím vejdou na chodník před generálním ředitelstvím.  

Zástupkyně Akčního spolku nezaměstnaných Renata Hanušová ve svém projevu řekla, že "Nečasova vláda porušuje lidská práva nezaměstnaných svou restriktivní politikou. Vláda se dopouští trestného činu podněcování nenávisi vůči skupině osob." To podle Hanušové dělá tím, že neustále očerňuje a diskriminuje nezaměstnané.

Zástupce Národní rady osob se zdravotním postižením zkritizoval systém zapůjčování schodištních plošin a jiných pomůcek pro postižené. Již ve březnu prý úředníci obdrželi 60 takových žádostí, s jejich vyřizováním však vůbec nespěchají.

V 11.30 se má průvod přesunout před nedaleké Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tam by se od 12.00 měla odehrávat hlavní část programu. K vidění by měly být už tradiční divadelní scénky, které tentokrát mají znázorňovat novodobé nevolnictví. Pomohou si i jménem ministra práce, odkazující k Drábovi.

Ředitel Generálního ředitelství úřadu práce Jiří Kubeša pro ParlamentniListy.cz sdělil, že si je vědom problémů s fungováním systému výplaty dávek, ale podle něj podobné problémy provázejí každý přechod na nový systém. Nový systém je podle něj jednoznačně přínosný, má mnoho funkcí a navíc sjednocuje dosavadní různé systémy. Zavádění systému podle něj stále pokračuje, ale "výplata dávek a registrace uchazečů je už plně funkční."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…