Dvořáková varuje Dobeše: Vystavujete studenty plzeňských práv riziku

08.03.2012 19:18

Ministr školství Josef Dobeš měl podle informací LN zájem na prodloužení akreditace plzeňské právnické fakulty, jenže do uskutečnění záměru mu nyní hodili vidle vlastní úředníci. Pokud však Dobeš i přes druhé stanovisko Akreditační komise akreditaci škole prodlouží, vystavuje tím podle předsedkyně AK Vladimíry Dvořákové studenty značnému riziku.

Dvořáková varuje Dobeše: Vystavujete studenty plzeňských práv riziku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Právnické fakulta si nechala zpracovat analýzu školského zákona vycházející z prvního verdiktu AK, kde komise sice rozhodla o ukončení školy, ale přitom stávající akreditaci prodloužila z července 2012 do října téhož roku kvůli organizačním důvodům. Vedení fakulty se pak s výsledkem analýzy obrátilo na ministra Dobeše, že jim akreditace byla de facto prodloužena, byť jen o tři měsíce, a apelovalo na ministra, v jehož kompetenci prodloužení akreditace je. Děkan právnické fakulty Jan Pauly požádal v návaznosti na analýzu o pětileté prodloužení, v krajním případě by se spokojil se čtyřmi roky.

Jenže Dobešovi úředníci z ministerstva mezitím zasáhli. „ Ministerstvo školství nás vyzvalo, abychom vydali nové stanovisko s poukazem, že nemůžeme prodlužovat akreditaci do července a zároveň uvádět důvody, které prodloužení odporují,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz předsedkyně AK Vladimíra Dvořáková. Komise tedy v úterý vydala druhé stanovisko, v němž definitivně ukončuje plzeňským právům akreditaci k 31.červenci 2012.   

Dobeš prý vystavuje studenty riziku

Konečné slovo ale bude mít stejně ministr. Pokud podle Dvořákové rozhodne navzdory posudku AK, vystaví tím mimo jiné studenty riziku. „Platnost jejich diplomů může být v budoucnu zpochybňována. Ve 250 případech od roku 1999 se nestalo, aby ministerstvo zpochybňovalo rozhodnutí komise,“ připomíná Dvořáková.

Divadlo nezabralo

Anketa

Měla by se podle vás plzeňská práva zavřít

hlasovalo: 434 lidí

„Je mi to opravdu líto, mám tu školu ráda a už mi chybí jen rok k dokončení studia, vůbec nevím, kde a jak to dostuduji, zda to bude vůbec možné,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz zklamaná studentka 4. ročníku, která si nepřála být jmenována. Právě studenti v polovině února opakovaně protestovali proti uzavření fakulty. V posledním případě pak jako formu protestu zvolili divadelní představení, ani to však Akreditační komisi neobměkčilo a ta i v druhém posudku zopakovala avizované výtky k úrovni studia:

-Žádný z profesorů ani docentů nerealizoval za posledních pět let a nerealizuje na fakultě výzkumný projekt
-Mnohé povinně volitelné či volitelné  předměty jsou zajišťovány vyučujícími bez vzdělání v doktorském programu (Ph.D.) a často s nedostatečnou publikační činností v oboru
-Obory Teorie práva, Římské právo, Trestní právo a  Pracovní právo nejsou dostatečně personálně zabezpečeny, přičemž
výhrady lze mít i k personálnímu zabezpečení oboru Mezinárodní právo veřejné

Od desíti k pěti

Plzeňská práva vyprodukovala v minulosti celou řadu rychlostudentů. Mezi nejznámější patří bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) a poslankyně Ivana Řápková (ODS). Školu však zastihly i jiné skandály. V září 2009 bylo zveřejněno, že proděkan fakulty Ivan Tomažič opsal desítky stran své dizertační práce.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…