I tehdy tam několik nepoctivců málem zničilo rakouský vinařský průmysl. Etylenglykol totiž podstatně vylepšuje chuť vína a byť šlo jen o pár kapek zdraví nebezpečné tekutiny v několika odhalených vzorcích, rakouští vinaři dobývali zpět zničenou pověst řadu let. Nešlo však o pančovací mafii jako v Česku.
"Počínání naší vlády považuji za naprosto nesmyslné. Musí se přeci jít cestou upozorňování na konkrétní výrobky a jejich stahování z trhu. Tím, že vláda vyhlásila v ČR napřed zákaz prodeje v obchodech a restauracích a následně dokonce export českým výrobcům ´tvrdého,´ zdiskreditovala celé odvětví potravinářského průmyslu. Výsledkem je šílená pověst českých značek," varuje John.
SLEDUJEME téma: Metylalkohol
V ohrožení jsou proto u nás i takové legendární výrobky jako karlovarská Becherovka nebo světoznámý fernet z plzeňské likérky Stock. John jako vinař vzpomíná na podobnou situaci před lety v Rakousku.
"Rakouské vinařství se z toho dodnes nezvedlo. Etylenglykolu se přidávala jen kapka, která zlepšila kvality vína. Bylo to minimálně zdraví škodlivé a udělalo to asi jen šest nepoctivých rakouských vinařů. Rakouské víno se v Evropě přestalo úplně prodávat," popisuje tehdejší situaci u našich jižních sousedů lídr VV a majitel vinného sklepa v Mikulově.
Víno místo posypové soli
Aféra propukla v roce 1985. V červenci toho roku laboratorní testy odhalily u některých vzorků obsah etylenglykolu v množství jedné tisíciny objemu. Výsledkem byla celosvětová hysterie okolo vysoce kvalitního rakouského vína a na některých trzích se stahovaly z prodejen kompletní zásoby. V listopadu o aféře informovaly znovu noviny New York Times, které publikovaly výsledky amerických testů. Etylenglykol obsahovalo 62 z celkem 1000 vzorků evropských vín, přičemž pouze 45 z nich bylo rakouských. To však pošramocenou pověst chutného moku z břehů Dunaje nezachránilo.
Obáváte se toho, že má Radek John pravdu?Anketa
Do Rakouska se vrátilo několik milionů lahví vína ze světových trhů a opatření na jeho likvidaci byla mnohdy skutečně úsměvná. Výzkumníci například zjistili, že kombinací vína a soli se dají mnohem lépe udržovat zasněžené silnice. Rakouští energetici ve spolkové zemi Korutany dokonce přišli na způsob, jak vyrobit energii spálením 30 milionů litrů vína, u kterého existovalo podezření na kontaminaci ethylenglykolem.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Ivánek