John: České likérky dopadnou jako rakouští vinaři. Díky naší vládě

21.09.2012 21:55

Nařízení vlády zakazující export českých lihovin obsahujících více než 20 procent alkoholu může být podle lídra Věcí Veřejných Radka Johna naprosto likvidační. Příklad nehodný následování podle něj leží na jih od našich hranic. Podobně totiž postupovala rakouská vláda při takzvané etylenglykolové aféře v roce 1985.

John: České likérky dopadnou jako rakouští vinaři. Díky naší vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John vybírá víno

I tehdy tam několik nepoctivců málem zničilo rakouský vinařský průmysl. Etylenglykol totiž podstatně vylepšuje chuť vína a byť šlo jen o pár kapek zdraví nebezpečné tekutiny v několika odhalených vzorcích, rakouští vinaři dobývali zpět zničenou pověst řadu let. Nešlo však o pančovací mafii jako v Česku.

"Počínání naší vlády považuji za naprosto nesmyslné. Musí se přeci jít cestou upozorňování na konkrétní výrobky a jejich stahování z trhu. Tím, že vláda vyhlásila v ČR napřed zákaz prodeje v obchodech a restauracích a následně dokonce export českým výrobcům ´tvrdého,´ zdiskreditovala celé odvětví potravinářského průmyslu. Výsledkem je šílená pověst českých značek," varuje John.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

V ohrožení jsou proto u nás i takové legendární výrobky jako karlovarská Becherovka nebo světoznámý fernet z plzeňské likérky Stock. John jako vinař vzpomíná na podobnou situaci před lety v Rakousku.

"Rakouské vinařství se z toho dodnes nezvedlo. Etylenglykolu se přidávala jen kapka, která zlepšila kvality vína. Bylo to minimálně zdraví škodlivé a udělalo to asi jen šest nepoctivých rakouských vinařů. Rakouské víno se v Evropě přestalo úplně prodávat," popisuje tehdejší situaci u našich jižních sousedů lídr VV a majitel vinného sklepa v Mikulově.

Víno místo posypové soli

Aféra propukla v roce 1985. V červenci toho roku laboratorní testy odhalily u některých vzorků obsah etylenglykolu v množství jedné tisíciny objemu. Výsledkem byla celosvětová hysterie okolo vysoce kvalitního rakouského vína a na některých trzích se stahovaly z prodejen kompletní zásoby. V listopadu o aféře informovaly znovu noviny New York Times, které publikovaly výsledky amerických testů. Etylenglykol obsahovalo 62 z celkem 1000 vzorků evropských vín, přičemž pouze 45 z nich bylo rakouských. To však pošramocenou pověst chutného moku z břehů Dunaje nezachránilo.

Do Rakouska se vrátilo několik milionů lahví vína ze světových trhů a opatření na jeho likvidaci byla mnohdy skutečně úsměvná. Výzkumníci například zjistili, že kombinací vína a soli se dají mnohem lépe udržovat zasněžené silnice. Rakouští energetici ve spolkové zemi Korutany dokonce přišli na způsob, jak vyrobit energii spálením 30 milionů litrů vína, u kterého existovalo podezření na kontaminaci ethylenglykolem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…