I tehdy tam několik nepoctivců málem zničilo rakouský vinařský průmysl. Etylenglykol totiž podstatně vylepšuje chuť vína a byť šlo jen o pár kapek zdraví nebezpečné tekutiny v několika odhalených vzorcích, rakouští vinaři dobývali zpět zničenou pověst řadu let. Nešlo však o pančovací mafii jako v Česku.
"Počínání naší vlády považuji za naprosto nesmyslné. Musí se přeci jít cestou upozorňování na konkrétní výrobky a jejich stahování z trhu. Tím, že vláda vyhlásila v ČR napřed zákaz prodeje v obchodech a restauracích a následně dokonce export českým výrobcům ´tvrdého,´ zdiskreditovala celé odvětví potravinářského průmyslu. Výsledkem je šílená pověst českých značek," varuje John.
SLEDUJEME téma: Metylalkohol
V ohrožení jsou proto u nás i takové legendární výrobky jako karlovarská Becherovka nebo světoznámý fernet z plzeňské likérky Stock. John jako vinař vzpomíná na podobnou situaci před lety v Rakousku.
"Rakouské vinařství se z toho dodnes nezvedlo. Etylenglykolu se přidávala jen kapka, která zlepšila kvality vína. Bylo to minimálně zdraví škodlivé a udělalo to asi jen šest nepoctivých rakouských vinařů. Rakouské víno se v Evropě přestalo úplně prodávat," popisuje tehdejší situaci u našich jižních sousedů lídr VV a majitel vinného sklepa v Mikulově.
Víno místo posypové soli
Aféra propukla v roce 1985. V červenci toho roku laboratorní testy odhalily u některých vzorků obsah etylenglykolu v množství jedné tisíciny objemu. Výsledkem byla celosvětová hysterie okolo vysoce kvalitního rakouského vína a na některých trzích se stahovaly z prodejen kompletní zásoby. V listopadu o aféře informovaly znovu noviny New York Times, které publikovaly výsledky amerických testů. Etylenglykol obsahovalo 62 z celkem 1000 vzorků evropských vín, přičemž pouze 45 z nich bylo rakouských. To však pošramocenou pověst chutného moku z břehů Dunaje nezachránilo.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Ivánek