Nečas hýbe vládou. A takto prý mezitím mluví v TOP 09 Kalousek

30.11.2012 14:17 | Zprávy

Jak ParlamentníListy.cz informovaly již ve středu, v současnosti to ohledně vládní rošády vypadá pouze tak, že si ODS vymění s LIDEM Ministerstvo obrany za Ministerstvo dopravy. TOP 09 se podle informací ParlamentníchListů.cz výměn zúčastnit nechce.

Nečas hýbe vládou. A takto prý mezitím mluví v TOP 09 Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

ParlamentníListy.cz informovaly, že ODS stojí o Ministerstvo dopravy, které by se v budoucnu spojilo s Ministerstvem průmyslu. Kandidát na ministra dopravy nominovaný ODS však prý zatím není znám. Zájem ODS o Ministerstvo dopravy patrně částečně přispěl i k odchodu Alexandra Vondry, aby se tento post mohl vyměnit.

ODS prý zatím jméno nemá

„ODS chce Ministerstvo dopravy. S návrhy jmen ale zatím nepřišla a personálie prý zatím neřeší,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z TOP 09, který tak potvrdil dřívější informace redakce.

Stejně tak i potvrdil, že obranu má dostat LIDEM. „Ta ministerstva se tedy nejspíš prohodí. Přispívá k tomu prý i to, že Karolína Peake se ministryní dopravy stát nechce,“ doplnil zdroj.

Frakční boj v LIDEM

V tomto smyslu jsme již psali, že v rámci vnitrostranické politiky je možné, že pokud by se ministryní obrany nestala Peake, nominovala by Viktora Paggia, aby si posílila pozici a upevnila spojence.

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová ale pro MF Dnes uvedla, že nechce, aby se LIDEM vzdali dopravy. Tím by mohla narušit plány Peake. Navrátilová má výhodu v tom, že má společně s místopředsedy Jiřím Rusnokem a Jiřím Neumannem většinu v pětičlenném předsednictvu LIDEM, kde je dále s Peake ještě právě Paggio.

V médiích se dále spekuluje, že by si ODS a TOP 09 mohly přehodit Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zdravotnictví. Tomu ale brání to, že první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek si výměnu ministrů TOP 09 nepřeje, i když jeho vztahy s Leošem Hegerem v poslední době také prý nebyly úplně nejlepší.

Kalousek měnit ministry TOP 09 nechce

„Kalousek nám řekl, že si výměnu našich ministrů nepřeje a TOP 09 se toho nezúčastní. Otázkou je ministryně kultury Alena Hanáková, ale ta je nominovaná Starosty a navíc vztahy mezi Kalouskem a Gazdíkem nejsou úplně optimální,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz zdroj.

Dále se uvažovalo již delší dobu o zrušení Ministerstva pro místní rozvoj. Mluví se totiž o tom, že koaliční strana s osmi poslanci si nemůže nárokovat tolik ministrů jako před tím VV, které měly více než dvojnásobný počet poslanců. Ozývají se ale i hlasy, že změny ve vládě budou minimální, protože by se mohla narušit stabilita a také není zrovna mnoho vhodných osobností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …