Opozice tvrdě: Kvůli Blažkovi by měla rezignovat celá vláda

31.07.2012 20:49

Vláda Petra Nečase (ODS), která přišla již o řadu ministrů, možná opět zchudne. Nováčkem v řadách těch, kteří byli donuceni k odchodu z kabinetu, je nový ministr spravedlnosti. A ani ten by nemusel být posledním.

Opozice tvrdě: Kvůli Blažkovi by měla rezignovat celá vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v novém křesle ještě ani neohřál, už se pod ním ale židle kýve. Čelí totiž trestnímu oznámení, že v době, kdy zastupoval Českou republiku ve sporu s firmou Diag Human, dopustil několika trestných činů, například podvodu.

V úterý to oznámil ředitel Acta non verba Vojtěch Razima a publicista Jan Urban s tím, že společnost ministra také vyzvala k rezignaci. Blažek obvinění odmítá, podle něj Urban dlouhodobě podává trestní oznámení na ty, kteří se snažili hájit zájmy státu.

Obvinění a pak rezignace

ParlamentníListy.cz zapátraly v řadách poslanců, zda se domnívají, že by měl Blažek rezignovat. Podle nezařazeného poslance Stanislava Humla je to jasné. "Pokud bude obviněn, pak by měl odejít z vlády, stejně jako ti před ním," řekl ParlamentnímListům.cz. 

Vládo, pryč

To Miroslav Opálka z KSČM byl ještě radikálnější. "Myslím, že rezignovat by měla celá vláda, neboť vědomě škodí lidem i této zemi. Věřím, že jednou bude její působení vyhodnoceno jako zavrženíhodné a proti zájmům nárda. Tato nová kauza jen dokresluje morální kredit členů celé vlády," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že máslo na hlavě má celý kabinet.

Společnsot Acta non verba podala v dubnu trestní oznámení na advokáta Koudelku, zhruba před třemi týdny ho pak rozšířila i na ministra spravedlnosti. Protikorupční policie se podle jejího mluvčího Jaroslava Ibeheje případem zabývá, oznámení na Blažka ale zatím neobdržela.
Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění.

Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Strany se nyní přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená. Firma se tak snaží získat vysouzené peníze pomocí návrhů na exekuce českého majetku v zahraničí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…