Poradce ODS Ivan Langer si rýpl do Bárty i Lessyho: Kalousek nevyhrožoval

16.07.2012 16:56

Bezpečnostní poradce občanských demokratů Ivan Langer si neodpustil rýpnutí do policejního prezidenta Petra Lessyho, respektive do faktického šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Ten však Langerovi za jeho slova částečně poděkoval.

Poradce ODS Ivan Langer si rýpl do Bárty i Lessyho: Kalousek nevyhrožoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Nikdy v historii republiky se nepostavil otevřeně policejní prezident žádnému ministrovi a neosočil jej z vyvíjení tlaků. Až doposud. Petr Lessy obvinil Miroslava Kalouska, že se jej pokusil telefonátem ovlivnit a své tvrzení je ochoten dokázat na detektoru lži. Kalousek vinu popírá, ale na rozdíl od Lessyho se zkoušce na polygrafu, jak se přístroj správně jmenuje, vyhýbá.

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer má ovšem o pravdivosti slov Petra Lessyho své pochybnosti, které ventiloval v sobotu brzy ráno na svém facebookovém profilu.

„Věřit plukovníkovi Lessymu, že mu ministr Kalousek vyhrožoval, je stejné jako věřit Vítu Bártovi, že nikdy nikoho nenechal sledovat, odposlouchávat a nahrávat... „ napsal si na zeď.

Langerovo prohlášení ovšem nenechalo v klidu potrefeného Víta Bártu, který částečně otočil jeho smysl. “Myslím, že Lessy nemůže mít lepšího zastánce, než když Langer veřejně říká, že má pravdu Kalousek a ne policejní prezident. A mimo jiné, nikdy jsem neřekl, že jsem nikdy nikoho nesledoval. Mrzí mě, že Ivan nedává pozor, co říkám. Jeho nezájem o mou osobu by mě nesmírně mrzel,“ odepsal pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Tahal za nitky?

Spekulaci, že měl Vít Bárta velký vliv na jméno nového policejního prezidenta potvrdila po odchodu z VV poslankyně Kristýna Kočí. Ve hře byl prý tehdy kromě Lessyho také krajský ředitel jihomoravského kraje Tomáš Kužel.

,,Já osobně jsem byla u schůzky s panem Tomášem Kuželem ve Zlaté studni loni v létě. Kužel byl tehdy absolutně horkým kandidátem, s nímž si dokonce Vít Bárta tykal. Též jsem slyšela, že měl tehdy Vít Bárta jednat s panem Kubicem, který to měl odmítnout. Při hledání policejního prezidenta začátkem tohoto roku byl pak Bártovým maskovacím manévrem Viktor Čech," uvedla loni v srpnu pro ParlamentníListy.cz nezařazená poslankyně Kristýna Kočí. Policejní ředitel Jihomoravského kraje Tomáš Kužel redakci jen sdělil, že na tvrzení Kočí nemá co říct.



Kalousek: Jsou to estébácké provokace

Policejní prezident Petr Lessy minulý týden obvinil ministra financí Miroslava Kalouska, že mu volal a údajně jej zastrašoval. To Kalousek odmítl s tím, že se ptal jen na policejní passaty a má na to svědky. Telefonát řešil i bezpečnostní výbor sněmovny, který vyzval Kalouska k rezignaci. Ten to odmítl, prý se jedná o policejní provokaci a naznačil, že od té doby, co byl ministrem vnitra Radek John, policie používá estébáckých metod a účelového zastrašování.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…