Protestní kemp na Klárově vadí místním. Jak stany vytlačit, ale policie netuší

22.05.2012 20:49 | Zprávy

Protestní kemp na pražském Klárově, který vznikl jako forma odporu proti politickému vývoji, má potíže. Může se dokonce stát, že skončí. Nelíbí se totiž některým občanům žijícím v těsné blízkosti. A z toho důvodu zřejmě i úřadům. Proto se údajně hledá právní skulina, která by umožnila domoci se vyklizení stanů z centra Prahy.

Protestní kemp na Klárově vadí místním. Jak stany vytlačit, ale policie netuší
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Protest hnutí Occupy Prague

Počet stanů, v kterých přespávají organizátoři i jen příznivci hnutí Occupy Prague, není stabilní – někdy jich stojí na Klárově zhruba deset, jindy 25. Vyrostly po protestním pochodu 28. dubna, střídá se v nich i osazenstvo. Na společných sněmech potom diskutuje o budování nového systému společnosti, několikrát do týdne zde probíhají přednášky na řadu aktuálních témat. Vstup na ně je zdarma, pro kohokoli – samozřejmě pro lidi ubytované ve stanech, především.

„Už na počátku jsme si stanovili, že v protestním kempu bude zakázán alkohol i drogy. Zní tu hudba, ale ta se s ohledem na dodržování nočního klidu vypíná v devět večer,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na konci dubna jeden z organizátorů akce Ondřej Krump.

V úterý, v den, kdy začal další týden protestů nazvaný Stop vládě, do kterých se také někteří lidé z protestního městečka zapojili, však přišla i další informace od jednoho z účastníků zdejšího Occupy Prague. „Byla tu na kontrole a prohlídce terénu policie a nějací úředníci. Na rovinu nám řekli, že budou hledat právní cesty k tomu, abychom museli prostor vyklidit,“  řekl ParlamentnímListům.cz jeden z protestujících, který si přál zůstat v anonymitě.

Znamená to tedy, že protestní kemp končí? Například proto, že prý stanující lidé poškozují místní zeleň?

Kemp odmítají lidé v okolí

„Musím říci, že se na nás, městskou policii i poslance a senátory obracejí lidé žijící v okolí protestního kempu a opravdu vyžadují z naší strany razantní zákrok a vyklizení stanového městečka. Ačkoli těm lidem rozumím a sám bych, upřímně řečeno, něco takového také v okolí svého bydliště nechtěl, neexistuje v tuto chvíli žádný právně podložený důvod, abychom mohli proti stanujícím lidem zakročit. Byl jsem se tam osobně podívat a viděl jsem, že to jsou skutečně jiní lidé, než squatteři, narkomani. A už vůbec nejsou všichni tam sociálně nepřizpůsobiví. Přesto k táboře k několika přestupkům, ke kterým jsme byli povoláni, došlo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ludvík Klema, muž pověřený řízením Městské policie v Praze.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…