Stalo se na náměstí: Miloš Zeman se vypořádal s lidmi, kteří mávali červenými kartami tak, že nastalo ticho. A pak...

30.04.2015 16:21

Červené i zelené karty, pískot, transparenty a stovky lidí čekaly na hlavu státu v centru Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi. Třetí a poslední den prezidentovy návštěvy ve Středočeském kraji zakončil setkáním s veřejností a také plavbou na parníku Krále Jiřího po Labi. Na Masarykově náměstí čekalo pár transparentů s nápisem Mráz z Kremlu, ostuda z Hradu nebo Stop hulvátům!. Miloš Zeman se s odpůrci vypořádal po svém. Tradičně jim nechal slovo jako prvním. V mikrofonu se však ozýval jen nesrozumitelný šum.

Stalo se na náměstí: Miloš Zeman se vypořádal s lidmi, kteří mávali červenými kartami tak, že nastalo ticho. A pak...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

„Tady vidím docela hezky vyvedený transparent, pravděpodobně od absolventa umělecké školy. Ať jde blíž, dáme mu mikrofon a dostane šanci se vyjádřit. Pokud možno česky, protože pískotem se dorozumívají ptáci a s opeřenci tu diskutovat nebudeme,“ řekl prezident a nechal první slovo protestujícím. Jakmile k nim však zamířila asistentka s mikrofonem, transparenty i karty se stáhly dolů. Mikrofon vydával jen tlumené hlasy. Miloš Zeman to nenechal bez komentáře: „Tak bohužel pozoruji, že žádný dotaz ani názor není. Já jsem zažil v Parlamentu daleko hlasitější opozici, než je tady u vás, ale mlčící opozice není opozice,“ řekl prezident a přenechal slovo dalším.

O slovo se přihlásil pan Janda z Brandýsa nad Labem: „V jednom televizním pořadu jste řekl, jak se budete snažit, aby vyšel zákon o majetkovém přiznání, ale ne způsobem co jsme si nakradli, nám zůstane a dál krást nebudeme. Chci se zeptat, jestli se naše děti dožijí toho, aby tuneláři a podvodníci vrátili republice všechno, co si nakradli?“zeptal se rázně důchodce a přihlížející ho odměnili hlasitým potleskem. Prezident připomněl dobu, kdy byl ministerským předsedou. Zákon o majetkovém přiznání předložil Parlamentu třikrát.

„Tenkrát měla těsnou většinu pravicová koalice a zákon byl třikrát zamítnut. Nyní se předkládá znovu. Jak vidíte, člověk musí vydržet a nesmí se vzdávat. Jak jsem četl návrh zákona, zatím nehrozí, opakuji zatím, aby platil princip: co jsi nakradl, je tvoje, ale dál už nekraď. Počítá se deset let zpátky. Ještě lepší by bylo, kdyby sahal dvacet let zpátky, aby se tam dostali Viktor Kožený, lehké topné oleje a řada dalších případů, kdy si nakradli a teď si spokojeně užívají. Zaplaťpánbůh alespoň za těch deset let,“ odpověděl Zeman s tím, že horší je to se sankcemi v zákoně.

Podle něj by mělo být první zdanění nelegálně získaného majetku ve výši 20 procent, druhé 50. Teprve když viník nespolupracuje s daňovými úřady, tak sto procent, což je konfiskace nelegálně získaného majetku. „Není to správné. Když vám někdo ukradne auto a policie ho najde, neřekne zloději: nech si první přední sedačky, volant a řadicí páku. Sebere mu auto a ještě jde do vězení. Tady se počítá až se čtyřletým nepodmíněným trestem, jestliže bude majetek zatajován,“ sdělil prezident a dodal, že celý problém stojí na faktu, kdy státní zastupitelství, soudy a policie považují tyto delikty za takzvaně kavalírské. „Zatímco ve Spojených státech je daňový podvod druhým nejzávažnějším hned po vraždě. Přál bych si, aby tomu tak bylo i u nás,“ ukončil odpověď.

Jak zabráníte překrucování dějin?

Radka Šindeláře zajímalo, jak chce prezident zamezit překrucování dějin nyní i v budoucnu. „Máte pravdu, že se dějiny překrucují, a já bych řekl, že z obou stran. Za minulého režimu se tvrdilo, jak celou naši zemi osvobodila pouze Rudá armáda, poté přišlo období, kdy jsme málem předstírali, že celou zemi osvobodila americká armáda. Místo aby zde byla objektivní historie, která by poprávu ocenila zásluhy obou stran. I když dějiny píší vítězové, s odstupem času se pravda dostane na povrch. Vzpomeňte na Masaryka. Než se stal prezidentem, byl buřič. Člověk, který vyvracel mýty. Například mýtus o pravdivosti rukopisů nebo mýtus o rituální vraždě Leopolda Hilsnera. Co se stalo? Vysokoškolští studenti ho vypískali. Vytloukli mu okna, zabránili mu, aby přednášel s tím, že je zrádce národa, a nakonec se z něj stal tatíček. Jak vidíte, dějiny se mění, a protože jsem optimista, myslím, že pravda zvítězí nad překrucováním fakt, ať to překrucování dělá kdokoliv,“ odpověděl Miloš Zeman.

Další dotazy se týkaly například osázení stromů. Protože byl příliš specifický, odpovídal na něj hejtman Miloš Petera. Prezident toho využil, aby připomněl svoji oblibu k přírodě. „Pokud jde o mě, já mám stromy rád. Dokonce se o mně říká, že stromy objímám. Rád strom pohladím, protože je krásný,“ řekl Zeman. Nezapomněl zmínit dva hlavní problémy města. „První je regenerace památkové zóny, a co je nejdůležitější, shánění prostředků na tuto regeneraci. Další oblastí byla doprava s tím, že obě sféry spolu souvisejí. Řekli mi, že náměstím projede až patnáct tisíc aut za den,“ uvedl. Po skončení setkání se vydal na parník s názvem Král Jiří, na němž asi hodinu plul spolu s hejtmanem, starosty a dalšími politiky z okolí. Během cesty diskutoval s odborníky v oblasti vodohospodářství a výstavby a také se podíval za kapitánem ke kormidlu. Čtvrtek byl posledním dnem prezidentovy návštěvy ve Středočeském kraji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…