VÍME PRVNÍ Ministr Plaga sloučí dva klíčové vzdělávací úřady

27.06.2019 17:03

Ministr školství Robert Plaga rozhodl o sloučení dvou klíčových úřadů spadajících pod ministerstvo školství: Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) a Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV). NÚV zcela zanikne a jako jeho nástupnická organizace zůstane pouze NIDV. Ke sloučení by mělo dojít k 1. letnu 2020.

VÍME PRVNÍ Ministr Plaga sloučí dva klíčové vzdělávací úřady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Vyplývá to z dokumentů, které redakce serveru ParlamentníListy.cz získala od informovaného zdroje blízkého ministerstvu. Informaci ParlamentníchListů.cz potvrdilo i samo ministerstvo

.„Dvě ostatní přímo řízené organizace MŠMT - Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) a Národní ústav vzdělávání (NÚV) - se k ?1. 1.2020?sloučí. Nástupnická organizace ZATÍM NESE PRACOVNÍ NÁZEV NIDV+,“ sdělila naší redakci tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.  

„Cílem chystané změny je především odstranění překryvů a duplicit v činnosti dotčených organizací,“ upřesnila Lednová k tomu, proč se ministr školství Robert Plaga (ANO) k danému kroku rozhodl.Výsledkem by podle MŠMT mělo být „lepší řízení a vyšší efektivita činnosti“ ostatních přímo řízených organizací, které pod rezort školství spadají.

V dokumentech, které má naše redakce k dispozici Plaga stanovuje osoby zodpovědné za provedení sloučení.

Dnem sloučení úřadů Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) zanikne a jako nástupnickou příspěvkovou organizací zůstane NIDV. Majetky státu, se kterými hospodařil NÚV převezme NIDV k 1. lednu 2020. „Současně na NIDV přejdou práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů zaniklého NÚV,“ uvádí dokumenty, které máme k dispozici.

Agenda zajišťování závěrečných zkoušek v oborech vzdělávání s výučním listem, kterou NÚV spolu se školským poradenským zařízením a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků se podle dokumentů přesune na Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání.

„Profilující obsahové části NIDV a NÚV budou zachovány. Stejně tak zůstanou i regionální pracoviště v jednotlivých krajích, u nichž se plánuje jejich posílení,“ upřesnila pro ParlamentníListy.cz Plagův krok Lednová.

Podle náměstka pro oblast regionálního školství Václava Pícla „sloučením dojde ke komplexnímu pokrytí cílových skupin pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školství“. „Metodické vedení, obsah i vzdělávání těchto pracovníků budou řízeny z jednoho centra. Bude tak zajištěna větší přehlednost i efektivita," uvedl Pícl.

„Podle mých informací to nebylo s nikým projednáno kromě úředníků MŠMT. Tedy například s účastníky školské tripartity nebo profesními spolky pedagogů a podobně,“ vyjádřil se ke slučování dvojice institucí pro ParlamentníListy.cz prezident spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi. 

NIDV a NÚV patří do řady příspěvkových organizací zřizovaných Ministerstvem školství, které jsou oprávněny získávat finanční prostředky z takzvaných evropských fondů (Další podobné instituce jsou například CERMAT (odpovědný za státní maturitní zkoušky) či Česká školní inspekce (ČŠI).

V rámci Operačního programu Vzdělávání konkurenceschopnost (OP VK) obdržely instituce přímo zřizované pod MŠMT v roce 2018 celkem 568 155 229 Kč. V rámci Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání obdržely 3,1 miliardy korun, uvádí na svých stránkách spolek Pedagogická komora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…