Vláda bude jednat o zjednodušeném vyvlastňování. Návrh byl doplněn

27.03.2012 18:59

Vláda se bude ve středu znovu zabývat změnou zákona o vyvlastnění, který má zjednodušit a zlevnit vyvlastňování například při výstavbě dopravní infrastruktury. V úterý o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj, které návrh připravilo.

Vláda bude jednat o zjednodušeném vyvlastňování. Návrh byl doplněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Vláda už návrh na změny kolem vyvlastňování projednávala loni v říjnu. Jednání ale přerušila s tím, že podmínky pro citlivý zásah do vlastnických práv musí ještě zvlášť probrat ekonomičtí ministři.

"Porada ekonomických ministrů návrh projednávala dvakrát a na základě závěrů jednání byl návrh doplněn o možnost, aby soud při projednávání žaloby proti náhradě v odůvodněných případech stanovil částku vyšší, než byla stanovena vyvlastňovacím úřadem, a to s přihlédnutím k mimořádným vlastnostem vyvlastňovaného pozemku nebo stavby, popřípadě k mimořádných okolnostem věci," uvedl Marek Ženkl z tiskového odboru MMR.

Navrhovaná úprava mění způsob stanovení výše náhrady za vyvlastnění. Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně ve výši 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše náhrady měla být stanovena podle skutečného stavu užívání pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění. Před přistoupením k vyvlastnění bude investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě.

Návrh novely zavádí také oddělení vyvlastnění a stanovení náhrady, které má zamezit průtahům při dopravní výstavbě. Pokud se jedna ze stran odvolá proti výši náhrady určené soudem, na samotné vyvlastnění a na zahájení stavby to již nebude mít vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…