Vláda plánuje rozdat miliardy. Ekonomce je to k smíchu, ODSák nadává

04.12.2012 12:48 | Zprávy

Jen co koalice prosadila daňový balíček, dozvěděla se veřejnost od ministra financí, že se bude nejen škrtat, ale dojde i na prorůstová opatření. Jedním z nich má být program Nová zelená úsporám, do něhož chce stát nalít 28 miliard korun. Ten má odpůrce mezi ekonomy i politiky. Jako prorůstové opatření je prý k smíchu a navíc neodůvodněně zvýhodňuje jedny na úkor druhých.

Vláda plánuje rozdat miliardy. Ekonomce je to k smíchu, ODSák nadává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Dva cíle sleduje program Nová zelená úsporám, který představilo Ministerstvo životního prostředí. Jde nejen o snížení energetické náročnosti soukromých obytných domů a budov veřejné služby, ale i o přínos pro oživení české ekonomiky. „Profitovat z programu budou například stavebnictví, doprava nebo doprovodné služby. Jedna koruna státní podpory v programu přinese v průměru 2,84 Kč dodatečného hrubého domácího produktu,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Program Nová zelená úsporám bude financovaný výnosem z aukcí emisních povolenek, jenž by se měl pohybovat kolem 28 miliard korun. Původní program Zelená úsporám vznikal v období ekonomické recese a jedním z jeho cílů bylo pomoci domácímu hospodářství. V podobné situaci sahá Nečasova vláda ke stejnému kroku, který bude zasahovat období 2013 – 2020.

Zateplování je pro růst ekonomiky zanedbatelné

„Program Nová zelená úsporám je asi takové prorůstové opatření, jako když šnekovi připevníte na tykadla spoiler a doufáte, že z něj uděláte turbošneka. Samozřejmě to hospodářský růst nezpomalí, ale že by ho to akcelerovalo, to je docela k smíchu. Pro růst ekonomiky je to naprosto nezajímavá a okrajová záležitost,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické společnosti Next Finance.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

8:22 „Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun.…