Výhrůžka "líných" učitelů: Kalousku, tohle už neříkej. Nebo bude stávka

22.03.2012 11:15

Máme nejlínější učitele, řekl prý ministr financí Miroslav Kalousek. V nočním rozhovoru pro Českou televizi to uvedl odstupující ministr školství Josef Dobeš. Zopakoval to též na čtvrteční tiskové konferenci, kde oficiálně oznámil svou rezignaci. Ať pan Kalousek tohle jednou řekne veřejně a ti, co váhají, zda stávkovat, budou mít snazší rozhodování, vzkazuje předseda Odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Miroslav Kalousek to ve vyjádření pro naši redakci odmítá, nic takového prý neřekl.

Výhrůžka "líných" učitelů: Kalousku, tohle už neříkej. Nebo bude stávka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Ministr školství Josef Dobeš rezignoval na svoji funkci po včerejším bouřlivém jednání vlády, které sice našlo kompromis pro škrty ve školství, ani ten však nebyl pro Dobeše přijatelný. Namísto čtyř a půl miliardy korun má tak školství ještě letos přijít o dvě a půl miliardy.

Kalousek má jasno - líní učitelé!

Podle Dobeše není na školství kde brát a škrty se tak dotknou platu učitelů. V rozhovoru pro Českou televizi Dobeš krátce po jednání vlády uvedl, že „naťuknutý“ k odchodu byl už o den dříve, kdy měl podle jeho slov Miroslav Kalousek říci, že máme nejlínější učitele.

„Pan ministr financí mě dostal, když říkal, že máme nejlínější učitele. Neboli mi říkal, máme učitele, kteří mají nejnižší úvazky v Evropě a mají strašně moc prázdnin,“ referoval Dobeš.

Kalousek nemá pravdu, naši jsou na tom hůř než jinde

Ten si prý nechal na konto tohoto Kalouskova prohlášení zjistit, jak to v Evropě skutečně je. „Zjistil jsem, že naši učitelé mají průměrný úvazek jako všude v Evropě. Mají výrazně nižší plat, než mají v Evropě a mají výrazně méně svátků,“ tvrdí Dobeš. K tomu dodal, že je pro něj nepřijatelné, že „je zde významný člen vlády, který si učitelů neváží“.

Jak ParlamentnímListům.cz potvrdil předseda Odborového svazu pracovníků školství František Dobšík, ministr Kalousek tento přístup k pedagogické obci má. „Tento přístup pana Kalouska já osobně znám, protože se s ním střetávám už léta, ať už jako s předsedou rozpočtového výboru sněmovny nebo v několika vládách jako s ministrem financí,“ komentoval výrok Dobšík. 

Líné učitele dává Kalousek k dobru pořád

„Že máme nejlínější učitele, on dával kontinuálně k dobrému, když jsme se dostali do střetu, že on by věděl, jak finance ve školství řešit," popsal Dobeš Kalouskův přístup a rozhodně jeho názor odmítl.

„Nemá pravdu. Například ve Francii kolegové mají vyšší úvazky. Ano, to mají. Nevím, jestli tím jsou méně líní, ale do těch úvazků se jim třeba nepočítají dozory nad žáky a související práce. Oni například mají asistenty, kteří jim opravují písemky, což naši učitelé dělají a nemají to do úvazků zahrnuto. Takže ono to chce odborný pohled a ne lacině urážet na první nástřel, jak to pan Kalousek dělá s oblibou,“ konstatoval Dobšík.

Ať to řekne veřejně a uvidí...

„My těch argumentů, že nemá pravdu, máme dostatek a myslím si, že ať pan Kalousek tohle jednou řekne veřejně. A jestli se někdo rozhoduje, zda bude stávkovat, tak tohle mu jistě pomůže pro jeho rozhodnutí,“ míní Dobšík.

A proč zmínil Dobšík stávku? Odborům ve školství se totiž škrtání v resortu nelíbí. „My jsme minulý týden vyhlásili stávkovou pohotovost, protože jsme věděli, že ministr Kalousek má připraveny návrhy na škrty přes čtyři miliardy korun. Ten návrh sice zredukoval, ale pro nás to určitě bude jedna z prvních otázek na nástupce pana Dobeše. Tedy kde vezme ony dvě miliardy, o které se má rozpočet školství snížit,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Škrty bez snížení platů? To těžko

„Já se velmi obávám, že bez škrtání v platech se tyto prostředky nenajdou. Z tohoto pohledu chápu pana ministra, že vzhledem k tomu, co nám nasliboval, odstoupil. Protože realizovat po těch slibech škrty, to by jistě v očích pedagogické veřejnosti neobstál,“ poznamenal Dobšík.

Ten přesto odchodu Dobeše z postu ministra evidentně nelituje. „My jako odbory si sociální partnery nevybíráme, ale na rozdíl od pana prezidenta Václava Klause si nemyslím, že přicházíme o nejlepšího ministra desetiletí. Pan ministr systém školství - možná s dobrými úmysly – totálně rozvrátil,“ míní Dobšík.
„Ten, kdo po něm přijde, si bude muset opravdu hodně vyhrnout rukávy, aby to dal do pořádku,“ dodal odborář pro ParlamentníListy.cz.

Zmiňované výroky o nejlínějších učitelích však Miroslav Kalousek ve vyjádření, jež zaslal ParlamentnímListů.cz, popírá. "Takové slovo jsem v žádném případě nepoužil, proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Mluvil jsem o tom, že u nás je jeden z nejnižších úvazků v Evropě - 22 hodin týdně, zatímco jinde učitelé odučí 26 až 28 hodin. A vím, že tu je spoustu učitelů, kteří by byli ochotni učit za více peněz více hodin. Je to otázka efektivity," ohradil se ministr financí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…