Zásadní koaliční problém? Blažka si podal Schwarzenberg

20.07.2012 12:45

O tom, že právě ochota bývalého ministra vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby se pražskou vrchní zástupkyní stala Bradáčová, stála Pospíšila křeslo, už dneska téměř nikdo nepochybuje.

Zásadní koaliční problém? Blažka si podal Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

I když ParlamentnímListům.cz ministr Pavel Blažek ve středu řekl, že o průběhu i závěrech setkání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem i zástupkyní Lenkou Bradáčovou nebude nic utajovat, po jeho čtvrteční schůzce se Zemanem, Bradáčovou i dalšími žalobci v Brně se objevila na webu ministerstva jen stručná zpráva se jmény všech účastníků a konstatováním, že tématem společných rozhovorů byla současná situace v soustavě státního zastupitelství a připravovaný zákon o státním zastupitelství. O rozhodnutí nevyhovět návrhu nejvyššího žalobce a o vypsání výběrového řízení, kterým by nepřímo zbavil Zemana jedné z jeho základních zákonných pravomocí – práva navrhnout jméno vrchního návladního, nebylo v tiskové zprávě ani slovo. Schůzka totiž skončila bez dohody. „Rozcházeli jsme se s tím, že pan ministr má ideu výběrového řízení a já mám ideu, že ne,“ uvedl do médií Zeman s tím, že termín, kdy se definitivně rozhodne, neví.

Ministr může jen jmenovat, nebo nejmenovat

Podle zákona o státním zastupitelství ministr jmenuje vrchního státního zástupce na návrh nejvyššího státního zástupce. „Nechápu, proč navrhuje výběrové řízení, když jediný, kdo je oprávněný učinit návrh na jmenování, je nejvyšší státní zástupce,“ potvrzuje známá advokátka Hana Marvanová. „Ministr může jediné, buď ho jmenovat, nebo nejmenovat. Nemůže vypisovat výběrová řízení, to je mimo zákon, může se zachovat jen podle toho, co je zákonem dovoleno. A zákon nepředpokládá výběrové řízení,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Marvanová.

O tom, že právě ochota bývalého ministra vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby se pražskou vrchní zástupkyní stala Bradáčová, stála Pospíšila křeslo, už dneska nikdo nepochybuje. „Po pravdě řečeno jsem měl málo pochyb, že smyslem jmenování tohoto ministra bylo zabránit tomu, aby se státní zastupitelství osamostatnilo,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. A svá slova doplnil citací slavného anglického spisovatele G. K. Chestertona. „Prohlásil, že člověk má zpozornět, když najde v mléce pstruha,“ řekl ministr zahraničí.

Gazdík: Měla by se tím zabývat vládní koalice

Právě TOP 09 prohlásila, že pokud by nový ministr vybraný ODS Bradáčovou nejmenoval, vznikl by z toho podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka zásadní koaliční problém. Po rozhodnutí Blažka vypsat výběrové řízení Gazdík ParlamentnímListům.cz sdělil, že jeho straně nejde o jméno konkrétní osoby, ale „o ten proces, který ministr nyní popřel“. „Nejvyšší státní zástupce nese odpovědnost za nezávislost státního zastupitelství jako celku, proto by měl být jeho návrh přijat,“ je přesvědčen Gazdík. „Tím, že odmítá jmenovat toho, koho navrhl Zeman, a vymýšlí výběrové řízení, což jde za hranu zákona, potvrdil domněnky, že za odvoláním Pospíšila byla snaha Bradáčovou nejmenovat,“ dodal předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. I když je nyní podle něj „problematické období“, protože Poslanecká sněmovna má prázdniny a politici odjeli na dovolenou, považuje jednání Blažka za věc, kterou by se měla zabývat vládní koalice.

Advokátka Hana Marvanová je také přesvědčena, že důvodem změny na postu šéfa ministerstva spravedlnosti bylo jmenování Bradáčové. „Nebýt odvolání Pospíšila, tak už by byla vrchní státní zástupkyni. Takže jsem přesvědčena, že tento důvod tam byl, a krok Petra Blažka to potvrzuje na téměř sto procent. Ale jeho jednání mne nepřekvapilo, obávala jsem se, že o to jde,“ uvedla Marvanová.

Tejc: Ministrovi bych doporučil, aby Bradáčovou jmenoval

I když se ústecká návladní Lenka Bradáčová zviditelnila hlavně kauzou středočeského exhejtmana Davida Ratha (ČSSD), nápad s výběrovým řízením nepovažuje za nejšťastnější ani předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů a právník Jeroným Tejc. „Zákon takto nestojí. Ministr nemá povinnost přijmout návrh nejvyššího státního zástupce, může ho i odmítnout, ale nejvyšší státní zástupce pak má navrhnout nové jméno. Výhledově by bylo dobré, kdyby se na toto místo vyhlašovalo výběrové řízení, ale v tuto chvíli to zákon neumožňuje. Dnes může jen přijmout, nebo odmítnout, já bych doporučil, aby přijal,“ doplnil pro Parlamentní listy představitel poslanců ČSSD.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman upozornil média na další problémy. Jmenování na základě výběrového řízení, které je mimo rámec zákona, by mohl kdokoli zpochybnit. Také podle něj není jasné, jestli by on, i když podal ministrovi vlastní návrh, měl výsledek výběrového řízení respektovat, nebo ne. „Řekl jsem ministrovi, že to vnímám jako problém,“ řekl médiím. Sama Bradáčová nechtěla postup ministra komentovat, je prý na něm a panu Zemanovi, aby se spolu domluvili. Jen potvrdila, že je připravena funkci vrchní státní zástupkyně vykonávat.

"TOP 09 trvá ve věci obsazení postu pražského vrchního zástupce na svém dosavadním stanovisku. Nejvyšší státní zástupce má naši plnou důvěru, a tedy stojíme i o to, aby měl naprostou personální svobodu," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP Marek Ženíšek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…