Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2024 13:53:48

Fiala upřednostnil Ukrajinu před Slovenskem

Fiala upřednostnil Ukrajinu před Slovenskem

Premiér Petr Fiala zrušil jeden z prvků nadstandartních vztahů se Slovenskem – společné zasedání vlád. Důvodem je zahraniční politika Ficovy slovenské vlády.

Fialův krok je motivován nesouhlasem se slovenskou zahraniční politikou, nikoliv vůči České republice, ale k třetím státům. Smysl vzájemných vztahů a v rámci nich i společných jednání vlád je však řešení věcí, které nejsou předmětem globální mezinárodní politiky, ale dvoustranné spolupráce v kultuře, hospodářství, dopravě a jinde. Prostě se netýkají našich ani slovenských vztahů k Somálsku, Kosovu, Kypru či Ukrajině. O tom vzájemné vztahy nejsou. Příkladem je i Kosovo, které jsme po tlaku USA uznali, ale Slovensko ne. Přitom to ve vzájemných vztazích nevadí.

Fiala se naštval, že Fico nepřebírá americkou a bruselskou variantu příběhu o rusko-ukrajinské válce, volá po míru a má neutrálnější postoj k účastníkům konfliktu, než předchozí slovenská vláda. No a co? Žádná mezinárodní dohoda nezavazuje Slovensko k účasti ve válce na Ukrajině, a to ani v rámci ekonomické či jiné pomoci jedné z válčících stran. Fiala je jen naštvaný, že Slovensko má vlastní vidění a hodnocení situace, jedná svébytně a ne jako vazalský stát.

Jaká bude Fialova reakce, kdyby v prezidentských volbách v USA vyhrál Trump a změnil politiku USA k ukrajinské válce? Bude Fiala bojkotovat, poučovat a sekýrovat i USA? Nebo umí být razantní jen ke Slovensku, ale před USA zaleze?

Pro Fialu jsou vztahy s ukrajinskou vládou přednější, než vztahy s vládou slovenskou. Ale u většiny obyčejných lidí Čech, Moravy a Slezska je Slovensko přednější. Fialovo zhoršení vztahu se Slovenskem je jedním z mnoha špatných kroků této vlády. Předpokládám, že dojde k napravení našich vzájemných zvláštních vztahů po volbách na podzim 2025.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama