Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2023 10:24:00

Policie o víkendu odhalila přes 700 přestupků jezdců na koloběžkách a kolech

Policie o víkendu odhalila přes 700 přestupků jezdců na koloběžkách a kolech

V neděli o půlnoci skončila další čtyřdenní bezpečnostně preventivní akce, při které strážníci kontrolovali, jak cyklisté a jezdci na elektrokoloběžkách dodržují pravidla silničního provozu.

Kontrolu provádělo více jak 64 strážníků na území Prahy. Hlídky si vytipovaly lokality a časové úseky, které jsou z jejich pohledu nejvíce problematické. Jedná se již o druhou akci hlavního města ve spolupráci s Městskou policií hl. m. Prahy zaměřenou na tento typ přestupků. 

V rámci celoměstské akce strážníci odhalili 719 přestupků, které spáchali cyklisté a koloběžkáři. Na místě udělili 141 pokut v celkové výši 46 700 korun, 17 přestupků oznámili správnímu orgánu a ostatní vyřešili domluvou.  Stejně jako při první akci bylo nejvíce prohřešků spácháno v Praze 1, 5, 11 a 12. V centru města více přestupků způsobili jezdci na koloběžkách, v okrajových městských částech cyklisté.

„Opakovaně dokazujeme, že stížnosti Pražanů na bezohlednou jízdu elektrokoloběžkářů bereme vážně a situaci řešíme. S pomocí městské policie kontrolujeme dodržování pravidel a ukazuje se, že se uživatelé koloběžek učí, jak se mají na ulicích chovat. Tato poslední akce o víkendu jistě nebyla poslední,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda ke kontrolám v pražských ulicích.   

Mezi nejčastější prohřešky se řadí jízda po chodníku nebo nerespektování dopravního značení, kdy se většinou jedná o jízdu v protisměru. U koloběžkářů se strážníci v některých případech setkávají i s jízdou ve dvou nebo pod vlivem alkoholu.

Praha dlouhodobě velmi vážně řeší situaci související zejména s provozem elektrokoloběžek ve městě. Pražané i návštěvníci metropole si často stěžují na to, že se jejich uživatelé chovají bezohledně a nebezpečně.

Hlavní město společně s Městskou policií hl. m. Prahy uskutečnilo obdobnou kontrolu provozu elektrokoloběžek a kol už na konci letošních letních prázdnin v rámci akce nazvané Koloběžka. Při ní strážníci odhalili celkem 1 336 přestupků, za které uložili 402 pokut v celkové výši 191 800 korun. Dále bylo 63 přestupků oznámeno správnímu orgánu a ostatní byly řešeny domluvou. Nejvíce přestupků tehdy strážníci zjistili v Praze 1, konkrétně 288, a v Praze 2, kde odhalili 126 přestupků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama