Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2013 13:25:03

Spolupracovat nebo soutěžit?

Spolupracovat nebo soutěžit?

Letošní květnová meziparlamentní konference Eureka přinesla další podněty jak podporovat malé a střední podniky, především v oblasti inovací.

Nejdřív však snad malé představení. Program Eureka vznikl už v roce 1985 a na jeho začátku bylo 17 evropských zemí. Dnes je to program, který zahrnuje 41 zemí včetně zemí EU. Jeho cílem je spolufinancování projektů především pro malé střední podniky, propojení soukromých společností s universitami, posilování inovativních a technologicky originálních řešení. Každoročně podpoří okolo 300 projektů v celkové výši průměrně 1,5 mld. euro.

Z řady námětů, které zazněly na konferenci Eureka, mě zaujal nápad mezinárodního mentoringu. Mentoring jako výuková metoda poskytující osobní zkušenost a praxi mentora, je velmi účinná. Současně je ale také velmi náročná pro poskytovatele. Je to takový „urychlovač“ zrání mladého člověka, který v kontaktu s mentorem dostává individuální péči a zprostředkovanou zkušenost.

Pokud bychom uvažovali o masivním rozšíření této formy prostřednictvím speciálního programu právě v rámci Eureky, mohli bychom ty nejlepší praktiky soukromých firem i výzkumných pracovišť šířit velice účinně. Otázkou zůstává, zda by tento program nalezl dost ochotných mentorů. Tedy budeme raději více spolupracovat nebo soutěžit?  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama