Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.12.2014 11:52:22 - bartošekmartin

Havel prezidentem

Hodně se teď řeší, jak je možné že i komunisté podpořili na prezidenta Havla? Máte proto nějaké vysvětlení či dokonce nějaké bližší informace? Děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí do nového roku

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.12.2014 16:49:18 - Ing. Jiří Dolejš

Děkuji, také vše dobré do nového roku. Volba Federálního shromáždění z 29. prosinec 1989 už dnes patří do historie a tak bych to už nechal především historikům.  Zejména pokud jde o roli hlavních aktérů (např. M.Čalfa) a o přesvědčování jednotlivců  Tehdejší věrchušce KSČ ale už dávno před tím ujel vlak a tak byli v té chvíli na chvostu dění (ČSSR byla jednou z posledních zemí kde došlo ke změnám a rumunský scénář děsil). Podle mne byla varianta volby L. Adamce jednajícího po listopadu za KSČ za prezidenta od začátku nereálná.

Hlasování pro dojednaný kompromis bylo součástí pokojného přechodu od starých mocenských poměrů   A bylo dobře že byl pokojný.  Ex post pocity jsou dnes již dobré tak do memoárové literatury. Varianta Dubček by byla na přechodné období možná zajímavá, protože by snad vytvořila větší prostor pro zmátoření levice, která byla v defenzivě. Bohužel ale ani v KSČ pro to nebylo z důvodů starých animozit pochopení. Rozhodující okamžik byly pak stejně volby v květnu 1990 i to jak vznikající KSČM naložila se svojí legitimizací v rámci zmíněného kompromisu.