ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2010 16:23:00

Uvolňování obchodu je důležitou protiváhou protekcionismu

Uvolňování obchodu je důležitou protiváhou protekcionismu

Liberalizace obchodu s Jižní Koreou otevře českým firmám nové exportní příležitosti.

Vláda dnes schválila mandát k podpisu Dohody o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou, která přinese liberalizaci vzájemných obchodních vztahů. Uzavření dohody je v souladu s dlouhodobým programem ODS v oblasti zahraničního obchodu.  

„Uzavírání dohod směřujících k uvolňování světového obchodu je důležitou protiváhou protekcionistických opatření, kterými některé státy reagovaly na světovou ekonomickou krizi. Pro Českou republiku je pozitivní, že se podařilo liberalizovat oblasti, které jsou klíčové pro náš vzájemný obchod s Jižní Koreou," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Uzavření Dohody o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou je v souladu s dlouhodobým programem ODS v oblasti zahraničního obchodu. Liberalizace celních a zejména administrativních bariér usnadní českým exportérům vstup na tento významný asijský trh a další rozšiřování působení českých firem. Pro českou ekonomiku, která je výrazně orientovaná na export, je důležitá diverzifikace odbytišť pro výrobky a jejich export i mimo státy Evropské unie. Zvýšení exportu zároveň bude mít pozitivní efekt na tvorbu nových pracovních míst.

„Díky liberalizaci obchodu s Jižní Koreou vzniknou nové exportní příležitosti pro české firmy. Pokud sečteme plusy a minusy této dohody, jednoznačně převáží pozitivní znaménko," říká Jan Zahradil (ODS), poslanec Evropského parlamentu a člen výboru pro mezinárodní obchod EP.

„Během projednávání dohody jsme ve výboru vnímali obavy zástupců evropského automobilového průmyslu včetně tuzemské Škody Auto, kteří varovali před uvolněním podmínek pro dovoz korejských automobilů do EU. Zde je třeba říct, že dohoda se netýká pouze automobilového průmyslu, ale celé řady dalších oblastí, jako jsou například finanční služby, a celkově bude mít pro členské státy EU včetně České republiky pozitivní vliv," dodává Jan Zahradil.

Vzhledem k citlivosti automobilového průmyslu pro evropskou ekonomiku byly do textu dohody zapracovány bezpečnostní mechanismy, které mohou být spuštěny v případě nebezpečného nárůstu dovozu automobilů či jejich komponentů na evropský trh. Českým firmám se po podpisu dohody otevřou nové exportní příležitosti zejména v oboru telekomunikací, v dopravních, právních, stavebních či finančních službách. Tyto sektory dosud byly vzhledem k uzavřenosti korejského trhu téměř nedostupné.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama