ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2011 10:15:57

Vláda projedná rozpočet a činnost Správy úložišť radioaktivních odpadů

Vláda projedná rozpočet a činnost Správy úložišť radioaktivních odpadů

Parlament letos schválil možnost vyplácení kompenzací obcím, kde bude probíhat průzkum pro úložiště.

Vláda se na svém středečním zasedání bude zabývat rozpočtem a plánem činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2012. Bod k jednání vládě předkládá ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Hlavním tématem pro budoucí činnost správy bude zejména hledání možností pro vybudování hlubinného úložiště.
"Přehled činností Správy úložišť radioaktivních odpadů do nejbližší budoucnosti se zabývá v prvé řadě zajištěním bezpečného provozu stávajících úložišť, programem vývoje hlubinného úložiště a také výzkumem a vývojem v oblasti nakládání s radioaktivními odpady," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.
Dlouhodobou strategii státu v této oblasti upravuje Koncepce nakládání s radioaktivními odpady z roku 2002, podle níž by Správa měla do několika let identifikovat dvě nejvhodnější oblasti pro vybudování hlubinného úložiště. Parlament v této souvislosti letos schválil možnost poskytování finančních kompenzací obcím, na jejichž území bude probíhat průzkum pro výběr vhodné lokality.

Finance se budou poskytovat jednou ročně od chvíle, kdy Ministerstvo životního prostředí stanoví příslušné průzkumného území. Zahájení průzkumu ale bude vždy záležet na souhlasu obcí. Náklady bude hradit jaderný účet, do kterého povinně přispívají původci radioaktivních materiálů, a tato změna tak neznamená vyšší náklady státního rozpočtu. Ze stejného účtu se hradí i většina nákladů na provoz Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama