Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2010 18:38:35

Práci neodkládat!

Práci neodkládat!

Pouze KSČM uhájila svoji váhu v Poslanecké sněmovně, přesto ztratila 95 000 voličů.

Letošní volby do Poslanecké sněmovny byly velice překvapivé. Jednak již sám předvolební zápas byl plný vulgarit, osočování a hlavně agresivity. A to v míře, která se neustále stupňovala. Nečekaný byl také sám volební výsledek.

Pouze KSČM uhájila svoji váhu v Poslanecké sněmovně. Ale to nás jistě nemůže uspokojit, protože jsme ztratili 95 tisíc voličů oproti volbám v roce 2006. Volební program jsme měli dobrý a dle sil našich poslanců a jejich váhy v novém parlamentu budeme usilovat o jeho maximální naplnění.

Po květnových parlamentních volbách lze očekávat utahování opasků pro většinu lidí. Tak jednoduše se dá charakterizovat průsečík volebních programů tří stran, o kterých se mluví jako o nejpravděpodobnější koalici pro příští vládnutí u nás. Tyto tři subjekty ve sněmovně vytvořily dohromady pohodlnou většinu se 118 mandáty. Už dopředu si říkají koalice rozpočtové odpovědnosti. Co vše se skrývá za jejich společným slibem snížit schodek státního rozpočtu? Vyšší spoluúčast pacientů, školné na vysokých školách, zachování rovné daně, výpověď bez udání důvodu, nebo škrty, které sníží životní úroveň rodin s dětmi a důchodců. Ve vzduchu visí riziko narušení sociální soudržnosti. Naše společnost bude nyní ještě rychleji tlačena do stále rychlejší a ostřejší likvidace všech výdobytků zbylých z éry socialistického státu. Možná, že to někteří při vhazování hlasovacího lístku do volební urny ani netušili.

Má to však snad jeden pozitivní výsledek, totiž že si voliči konečně uvědomí, koho si zvolili. A ti, co nešli k volbám, jakou udělali chybu.

Nyní je třeba soustředit veškerou pozornost na naši přípravu na volby následující. Ty jsou nyní naší prioritou. A nemělo by nám jít pouze o udržení pozic, ale o jejich rozšíření. Uhájit stávající pozice KSČM v našem veřejném politickém životě je totiž málo. Zejména potom na místní, obecní a komunální úrovni.

Podzimní volby do zastupitelstev měst, obcí a do Zastupitelstva hlavního města Prahy budou stejně důležité, jako byly jarní volby do Poslanecké sněmovny. Komunální volby budou rozhodující pro to, aby se udržela základna KSČM nejen jako základ pro práci v obcích, ale i jako základ pro politiku těsně spjatou s občany, s jejich problémy.

Nyní je třeba se dobře na podzimní volby připravit. Především musíme vytvořit kandidátní listiny pro komunální volby a nabídnout na nich místa všem, kteří pořád vyznávají levicové myšlenky. Cílem je postavit kandidátní listiny v co největším počtu obcí, a dát tak možnost občanům volit KSČM a levicovou politiku pro svou obec.

Je nutné naše spoluobčany oslovit a nabídnout jim takové místní volební programy, které mohou svým volebním hlasem podpořit. Měli bychom si připravit pro město i pro každý obvod problematické záležitosti a nabídnout občanům řešení. Voleb by se měly aktivně zúčastnit všechny základní organizace, například zpracováním místních volebních témat. Jde však o to, aby volební programy byly konkrétní, srozumitelné a hlavně reálné. Všichni zastupitelé, a především ti na volitelných místech, by se měli daleko výrazněji podílet na předvolební kampani. Je třeba ukázat, že politika KSČM na komunální úrovni může být alternativou k pravicovému vývoji posledních dvaceti let.

Místní volební programy však nikoho nezískají, pokud se nedostanou k lidem, zejména potom k těm nespokojeným, ale i k těm nerozhodnutým voličům. Zatímco dříve naše strana měla tisíce aktivistů v místních organizacích, je nyní nutno zvýraznit hlavní odpovědnost aparátu strany za přípravu a provedení komunální volební kampaně. V tomto musí sehrát rozhodující organizační úlohu okresní výbory strany.

Ne vždy si ale uvědomujeme, že na jednoho člena strany musíme získat deset bezpartijních voličů. A to je také obrovský prostor pro osobní agitaci. Pro přesvědčování kamarádů, spolupracovníků, známých, příbuzných a vůbec okolí každého z nás. Skupinové působení rodiny, přátel a dalšího okolí je velice významný faktor rozhodování voliče a nelze jej podceňovat. Osobní agitace byla vždy naší silnou stránkou a i dnes záleží na každém z nás. Musíme si uvědomit, že kde nebudeme my, bude někdo jiný. A musíme zdůrazňovat nejenom naše programové cíle, ale také přesvědčovat o rozdílu hlasu pro KSČM a ČSSD. Mnozí lidé totiž volí levici, ale příliš nerozlišují kterou. Prostě to chápou tak, že dávají hlas proti pravicové politice.

Právě komunální úroveň české politiky je pro KSČM velikou šancí. Když občané uvidí, že komunisté mají výsledky a myslí to se svými sliby skutečně upřímně, potom je zde i šance získat širší pozice a větší váhu ve volbách parlamentních.

Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM a poslankyně PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama