Ing. Petr Urbánek

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2014 0:03:08

HOSPODAŘENÍ MĚSTA LITOMĚŘICE - ŽONGLOVÁNÍ SE SLOVÍČKY JASNÁ FAKTA NEZMĚNÍ !!!

HOSPODAŘENÍ MĚSTA LITOMĚŘICE - ŽONGLOVÁNÍ SE SLOVÍČKY JASNÁ FAKTA NEZMĚNÍ !!!

Vedení města Litoměřice navýšilo ztrátu městského rozpočtu na rok 2014 na 15% celkových příjmů a svým nezodpovědným hospodařením ohrožuje finanční stabilitu města. Je důvodem snaha ODS financovat komunální volební kampaň z veřejných prostředků ?

Na webových stránkách města Litoměřice se objevil dne 22.4.2014 článek radního a předsedy finančního výboru pana Radka Lončáka s názvem „STOP nepravdivým informacím! Rozpočet města není ztrátový“ v němž se snažil vyvracet  moje slova týkající se hospodaření města uveřejněná v dubnovém vydání časopisu ANO Litoměřice a na webových stránkách www.anolitomerice.cz. Následně předseda FV vystoupil s obdobným příspěvkem i na jednání zastupitelstva města Litoměřice dne 24.4.2014. Jelikož se v těchto jeho příspěvcích objevilo množství nepravd, informoval jsem o nich zastupitele města přímo na tomto jednání a rád bych informoval také občany města prostřednictvím následujícího článku.  

Poslední městem zveřejněný rozpočet na rok 2014 schválený ZM Litoměřice dne 13.3.2014 (viz úřední deska města či http://radnice.litomerice.cz/dokument-1142197.html), který ještě nezahrnoval rozpočtová opatření schválená ZM dne 24.4.2014, obsahoval celkové příjmy ve výši 414 mil.Kč a celkové výdaje 459 mil.Kč. I malé dítě na základní škole již velice dobře ví, že když výdaje přesahují příjmy o 45 mil.Kč, znamená to deficit neboli ztrátu ve výši 45 mil.Kč a to i když je tato ztráta kryta majetkem města. Pokud tedy předseda FV tvrdí veřejně občanům, že rozpočet města Litoměřice není v roce 2014 ztrátový, tak buď neví o čem mluví, z čehož bych jej rozhodně nepodezříval, anebo, slušně řečeno, občany města vědomě mate. Ve svém zdůvodnění na jednání ZM trval na tom, že nejde o ztrátu, ale o schodek, což musím považovat pouze za žonglování se slovíčky, protože slova jako deficit, ztráta či schodek jsou synonyma se stejným významem.    

Předseda FV ve svém zdůvodnění zcela nesprávně započítává mezi příjmy letošního roku i použití zůstatků finančních prostředků z předchozích let, což odporuje nejen zdravému rozumu, ale i zákonu o účetnictví, který je pro podnikatele i pro obce stejný. Pravděpodobně nám chce říci, že dokud se město nezadlužuje, ale „pouze“ projídá svůj historický majetek, tak je všechno v pořádku. Přitom však zapomíná říci, že pokud tento majetek klesne pod únosnou mez, tak může hrozit městu bankrot, protože už nebude dále z čeho brát tak jako dosud. Názorně se o tom mohli přesvědčit např. občané města Detroit v USA nebo občané některých menších obcí v ČR z nichž asi nejznámnější je Rokytnice nad Jizerou.   

Rada a zastupitelstvo města Litoměřice schválili v prosinci loňského roku rozpočet města na rok 2014 s příjmy ve výši 376 mil.Kč, výdaji 367 mil.Kč a z toho vyplývajícím přebytkem 9 mil.Kč. Toto také radní včetně pana starosty a pana předsedy FV prezentovali s velkou slávou občanům v místním tisku. V lednu letošního roku však navýšilo vedení města čisté výdaje, tzn. saldo příjmů a výdajů, o 36 mil.Kč, následně v březnu o dalších 18 mil.Kč a dne 24.4.2014 o dalších 13 mil.Kč. To znamená, že se z přebytkového rozpočtu města Litoměřice ve výši 9 mil.Kč stal rozpočet deficitní se ztrátou nyní ještě hrozivějších 58 mil.Kč, které představují téměř 15% z celkových letošních příjmů města. Oproti těmto 15% je tolik diskutovaný deficit státního rozpočtu ČR ve výši méně než 3% HDP naprosto zanedbatelný. Není tedy překvapením, že radní již opomněli informovat občany města v místním tisku o těchto dalších rozpočtových opatřeních.

Vedení města navýšilo rozpočtovanou ztrátu o 67 mil.Kč za pouhé 4 měsíce a pokud by dále pokračovalo tímto tempem, tak by do konce tohoto roku mohl dosáhnout deficit rozpočtu města Litoměřice astronomických 200 mil.Kč. To by znamenalo, že by město utratilo celou peněžní zásobu kolem 145 mil.Kč, která mu ke konci loňského roku ještě zbyla z rozsáhlého  rozprodeje svého majetku v minulosti a že by se město muselo začít zadlužovat.

Musím se přiznat, že mi tento způsob hospodaření přijde jako by se vedení města Litoměřice řídilo heslem „po nás potopa“ a chtělo předat město svým nástupcům po podzimních komunálních volbách v co nejhorším stavu. Novému vedení by pak nezbylo nic jiného než zatáhnout za záchranou brzdu a začít omezovat služby občanům, aby zabránilo hrozbě bankrotu města.

Proto se ptám pana starosty, jako nejvyššího představitele tohoto města, co je důvodem k takto obrovskému navyšování deficitu v hospodaření města Litoměřice v letošním roce ? Rozpoutalo vedení města smršť veřejných zakázek kvůli tomu, aby mohlo z případných provizí financovat svoji volební kampaň do podzimních komunálních voleb ? Nebo je důvodem snaha předat po komunálních volbách svým nástupcům „spálenou zemi“ ? Nebo snad má vedení města ještě nějaký jiný dobrý důvod k takto naprosto nezodpovědnému hospodaření ?           

Petr Urbánek, hnutí ANO 2011, Litoměřice

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama