Ing. Rudolf Kozák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2012 17:07:09

Názor na prohlášení OIČNZ

Názor na prohlášení OIČNZ

Názor komunálního a regionálního politika na prohlášení Koordinační rady Občanské iniciativy Čas na změny (OIČNZ) v České republice ?

Dobrý den pane Bezáku (koordinátor Občanské iniciativy Čas na změny),

dostal jsem prostřednictvím " svobodného šíření mailů" Váš názor na politické dění v naší zemi, a to včetně reakce na vystoupení zástupce „Holešovské výzvy“ pana Čermáka v ČT 1 (pořadu paní Jílkové).

V této souvislosti si dovolím konstatovat následující:

1) S většinou názorů, které prezentujete v „prohlášení Koordinační rady OIČNZ“ mohu naprosto souhlasit a podpořit je, nicméně si dovolím podotknout, že ústavní pořádek ČR a "nejvyšší zákon" této země - Ústava ČR, hovoří jasně o zastupitelské demokracii - budu parafrázovat "Preambuli" kde se píše: „My občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, …. Odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky“…

Demokracie (vláda lidu) by v naší zemi měla být naplňována právě a především v souladu s článkem 5 Ústavy ČR ("Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů"), což znamená, že nenásilně diskutovat a hledat řešení není jen naším právem, ale je to dokonce také naší povinností. Dokud můžeme svobodně diskutovat a vyjadřovat své názory (byť s nimi navzájem nemusíme souhlasit), tak ještě žijeme v demokracii. V opačném případě budeme opět upadat do hlubin totality.

2) Z Ústavy také jasně vyplývá, že Parlament je tvořen dvěma komorami, a to Poslaneckou sněmovnou a Senátem, což znamená, že jedině tato "instituce" může a má právo změnit Ústavu ČR (tzn. případně upravit ve prospěch většího užívání prvků "přímé demokracie", viz. například  Švýcarsko tak, jak jsem zřejmě pochopil i z Vašeho textu)

3) Na tomto místě si tedy dovolím položit otázku. JAK ?...., si představujete naplnění Vašich představ bez přímé účasti stávajících politických stran a "profesních politiků", protože pouze oni (jako svobodně a demokraticky zvolení zástupci lidu) mohou v současné době měnit Ústavu, a to na základě široké politické shody a v souladu s legislativním procesem.

4) Přestože (anebo právě proto, že) jsem také aktivní politik (člen ČSSD), který se snaží dlouhodobě naplňovat program politické strany, která má bránit "základní stavební kameny sociálního státu" a jeho občany před "neviditelnou rukou trhu" a jejími dnešními "tržními symboly", tak znovu konstatuji: S většinou názorů, které prezentujete v „prohlášení Koordinační rady OIČNZ“ mohu naprosto souhlasit !!!....., ALE....

5) Nerozumím jedné maličkosti..., PROČ (?) Vaši "mluvčí" útočí na VŠECHNY a VŠECHNO, co je jen trochu zavání politikou. Bez oněch "nenáviděných politiků" (z Vaší strany předpokládám dodržování Ústavního pořádku ČR, minimálně zmiňovaného čl. 5) přece nelze "dojít" k naplnění Vašich požadavků. Nebo se pletu ? Správně také uvádíte, že je potřeba oddělit "zrno od plev", ale to platí i v případě "občanských iniciativ". Nenávist a zloba některých Vašich kolegů potlačuje jejich pragmatické uvažování a reálnou možnost na prosazení Vašich požadavků v souladu s Ústavou této země.

6) Pokuste se tedy prosím najít na stávajícím "politickém hřišti" zavedený demokratický politický subjekt (nebo zájmové sdružení, např. Konfederace odborových svazů, etc.), vytvořte prostor a dejte jejímu vedení nabídku k serióznímu jednání, tak aby se i občanské iniciativy mohli "podílet na správě věcí veřejných" (nezaměňovat se subjektem Věci veřejné !), čímž třeba mohou docílit nastoupení Vámi zmiňované „            TŘETÍ CESTY“.

Dovolím si zde vyslovit svůj soukromý názor, a to, že každá stávající a rozumná politická strana (hnutí, či sdružení) se nebude bránit "seriózní veřejné debatě u kulatého stolu" (v opačném případě by to byla jejich "politická sebevražda"), protože diskuse nás společně může obohatit při hledání „kompromisů“ a třeba změnit i tu celospolečenskou "blbou náladu". Někdo moudrý řekl, že:.. „politika je umění kompromisů a umění nemožného“. Jako komunální politik mu dávám za pravdu a tvrdím, že to samé platí i o občanských iniciativách a jejich „výzvách“ (je potřeba si přiznat, že Vy také „děláte politiku“, pouze používáte jiné metody). Nemám s tím žádný problém, ba naopak je dobře, že se spektrum názorů rozšíří, nicméně pojďte to „politické řemeslo“ dělat podle demokraticky nastavených „pravidel“ a ne podle zásady – kdo dostane více lidí do ulic, tak ten má větší pravdu.

7) Sám se budu v letošním roce ucházet o hlasy voličů v podzimních volbách do Senátu (volební obvod č.5 Chomutov) a jsem připraven k seriózní a otevřené diskusi se všemi, kdo bude chtít korektně diskutovat. Díky politické kultuře v této zemi (poznamenané a v převážné míře zaviněné samotným stávajícím politickým establishmentem) mám, ale nepříjemnou obavu, zda vůbec bude někdo chtít veřejně, bez urážek a vulgarit diskutovat s člověkem, který je poznamenán "politickým stigmatem", přestože jsem nikoho „nešpinil“ a nikomu vědomě neublížil !!!

Uvidíme...., co bude dál.

Přeji pěkné svátky a jsem s pozdravem


Ing. Rudolf Kozák

Chomutov

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama