Ing. Rudolf Kozák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2012 17:20:00

Prosperitu nelze budovat na nespravedlnosti

Prosperitu nelze budovat na nespravedlnosti

Prosperitu společnosti nelze budovat na ekonomické nespravedlnosti. Teoreticky by si většina lidí u nás měla vydělávat kolem 24 tisíc korun.

Právě tolik je totiž statická průměrná mzda v ČR. Ve skutečnosti dvě třetiny pracujících na podobnou částku nikdy nedosáhnou.

Nejrychleji přitom rostou platy manažerů a státních zaměstnanců, zatímco ti, kteří vytvářejí skutečné hodnoty, živnostníci a pracovníci soukromých firem růst mezd nezaznamenali. Nabízí se otázka, jak chceme budovat prosperující ekonomiku, když střední třída, která je jejím motorem vydělává na horentní platy vysokých manžerů?

Nespravedlnosti jsou ovšem vidět i na dalších úrovních. Rozdíl mezi platy ve stejných odvětvích v Praze a vzdálenějších regionech, například v Ústeckém kraji, je těžko racionálně ospravedlnitelný. A co říci o nerovnosti platů mezi muži a ženami na totožných postech, kde ženy mají pořád o 25 procent nižší výdělky? Dokud se budeme utěšovat příznivými výsledky nabízenými statistikou a za neobjektivními čísly nebudeme ochotní vidět skutečný stav věcí, těžko můžeme něco opravdu změnit.

Ing. Rudolf Kozák, kandidát do Senátu Parlamentu ČR za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama