Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2015 9:18:27

Operní Diva Jarmila Novotná

Operní Diva Jarmila Novotná

V pražském Obecním domě byla ve středu 9. září komponovaným pořadem zahájena výstava Jarmila Novotná: Operní diva.

V pražském Obecním domě byla ve středu 9. září komponovaným pořadem zahájena výstava Jarmila Novotná: Operní diva.

„Výstava představuje unikátní operní kostýmy Jarmily Novotné a informační panely o této slavné zpěvačce. Jsem rád, že k její prezentaci může pomoci i Středočeský kraj a jeho kulturní instituce,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Kostýmy byly do České republiky zapůjčeny z Metropolitní opery v New Yorku, kde Jarmila Novotná také zpívala. Expozice nabízí šestici nejslavnějších kostýmů, v kterých zářila v Metropolitní opeře a na dalších světových operních scénách. Nechybí kostým Mařenky ze Smetanovy Prodané nevěsty, kostým pro roli Violetty z Verdiho opery La traviata, kostým švadlenky Mimi z Pucciniho Bohémy nebo kostým pážete Cherubína z Figarovy svatby.

Na informačních panelech návštěvníci naleznou informace o životě pěvkyně společně s původními fotografiemi.  Vhodným doplňkem jsou také předměty z muzejní sbírky, o kterou pečuje Zámek Liteň, z.s., jako je třeba korespondence Novotné, rekvizity nebo předměty vážící se k působení rodu Daubků v Litni.

Obecní dům nebyl pro výstavu zvolen náhodně, právě ve Smetanově síni zakončila slavná operní zpěvačka a filmová herečka své první koncertní turné po návratu do vlasti po druhé světové válce.

Během večera byla též pokřtěna kniha spisovatele Pavla Kosatíka – první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře.

Expozici bude možné navštívit do 4. ledna v rámci většiny programů Obecního domu.
  
Výstava je jedním z vrcholů dlouhodobé snahy neziskové organizace Zámek Liteň, z.s. o pozvednutí odkazu Jarmily Novotné.  Organizace v rámci letošního ročníku Festivalu Jarmily Novotné spolupořádala pěvecký koncert na Pražském jaru 2015 a uspořádala mistrovské pěvecké kurzy v čele s uznávaným basbarytonistou Adamem Plachetkou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama