Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.08.2017 17:09:33 - K.Zahradnik

Jakým způsobem zrušíte superhrubou mzdu?

Nerozumím pojmu zrušíme superhrubou mzdu. Bude to tak, že zaměstnavatelé přestanou platit odvody nebo to pouze vrátíte do stavu před zavedením superhrubé mzdy a vše zůstane při starém jenom zaměstnanec neuvidí na pásce kolik opravdu stojí svého chlebodárce.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.08.2017 11:14:04 - Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.
Dobrý den,

V České republice se daň z příjmů fyzických osob platí jako 15 % ze základu daně. Základem daně je přitom tzv. superhrubá mzda, což je hrubá mzda zaměstnance + povinné pojistné placené zaměstnavatelem (zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění, souhrnné pojistné placené zaměstnavatelem je tedy 34 %). Superhrubá mzda je tedy 1,34krát hrubá mzda.


Když ODS tvrdí, že chce zrušit superhrubou mzdu, myslí tím, že se základem daně stane hrubá mzda. I když tedy sazba daně zůstane 15 %, tak daňová povinnost klesne, protože se sníží základ, z kterého bude daň vypočítávána. Tím se všem zaměstnancům zvýší čisté příjmy přibližně o 7 %. Na výplatní pásce se mohou i nadále uvádět celkové náklady zaměstnavatele na zaměstnance, pouze se s touto hodnotou nebude kalkulovat při výpočtu daňové povinnosti.


S pozdravem 


Jan Skopeček