Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2015 12:40:20

Další důvod, proč vystoupit z EU – nesmyslné eurodotace

Další důvod, proč vystoupit z EU – nesmyslné eurodotace

Často slýchávám demagogické tvrzení, že je EU prospěšná, protože nám svými dotacemi pomáhá financovat různé projekty. Pojďme si proto vysvětlit, jak je to s těmito dotacemi ve skutečnosti.

Mnozí si evidentně myslí, že je Brusel tak milostivý, že nám prostřednictvím dotací dává nějaké vlastní peníze. To je však naprostý omyl. Ty peníze, které dostáváme na dotacích, totiž Brusel nejprve vezme z našeho státního rozpočtu, část z nich si nechá pro financování svého byrokratického aparátu a zbytek přerozdělí na ony dotace. Vrací nám tudíž ty samé peníze, které nám předtím sebral. Někdy nám sice vrátí i o něco víc peněz, avšak na úkor jiných států, kterým musí ukrást o to více – a také na úkor naší svobody. Přicházíme totiž o možnost rozhodnout, na co tyto peníze využijeme.

Pokud by peníze, které přerozděluje Brusel, zůstaly v české státní pokladně (nebo ještě lépe v peněženkách občanů), daly by se použít na potřebné věci. Místo toho Brusel dotuje těmito (de facto našimi) penězi stavbu fotovoltaických panelů, nadbytečných cyklostezek, rozhleden v údolí a dalších zbytečností – které navíc musíme kofinancovat z našich peněz, takže se prodraží o to více. Navíc zde dotace pokřivují trh a podporují korupci, tak jako každé výrazné přerozdělování peněz.

Existují dokonce i mnohé projekty, jejichž jediným účelem je prošustrovat co nejvíce peněz z dotací EU. Jeden příklad za všechny – rekonstrukce železničního mostu přes Padrťský potok v Rokycanech. Přestože byl původní historický most staticky v pořádku, byl zbourán a na jeho místě bylo postaveno nevzhledné betonové monstrum, které hyzdí tvář našeho města dodnes. To vše proběhlo v rámci (převážně zbytečných) úprav trati v okolí Rokycan, přičemž tyto úpravy byly spolufinancovány z fondů EU. Vidíme zde tedy další příklad toho, jak byly peníze našich daňových poplatníků touto bruselskou oklikou vyhozeny oknem.

To ale není jediný problém, který vyplývá z existence tohoto dotačního systému. Daleko více než zbytečnost projektů z dotací EU mě trápí fakt, že je naše ekonomika na těchto dotacích stále více závislá. To bohužel dává marxistickým byrokratům z Brusele do ruky mocnou zbraň. Pokud bychom se těmto socialistům znelíbili (třeba kdyby vláda začala používat zdravý rozum a odmítla by některé z nesmyslných nařízení EU), snadno nás mohou začít vydírat tím, že přistřihnou dotační penězovody a přestanou nám vracet peníze, které nám sebrali z rozpočtu. Tím by nás EU snadno zatlačila do kouta.

Jak to před časem nazval jeden bloger – je to jako když feťákovi vezmete jeho dávku. I proto je třeba, aby byl tento monstrózní přerozdělovací systém zastaven dříve, než bude pozdě. Měli bychom přestat posílat do Brusele peníze z našeho státního rozpočtu – a nebo, a to by bylo ještě vhodnější, přímo vystoupit z EU a začít tvořit Evropu svobodných států bez bruselských příkazů a bez těchto megalomanských dotací.

.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama