Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2016 14:57:27

Zítra v 9 hodin zmizí premiér Sobotka. Škoda, že se to nevidí každý den!

Zítra v 9 hodin zmizí premiér Sobotka. Škoda, že se to nevidí každý den!

Jak píše jeden komentátor, Zeman opět načůral do mraveniště a teď pobaveně pozoruje zděšené pobíhání mravenců, kteří překrucují jeho výroky ve snaze jej co nejvíce očernit.

Mnozí z vás jistě znají tento vtip, který koluje po internetu a který poukazuje na skutečnost, jak snadno se může informace změnit při opakovaném přenosu:

Instrukce ředitele náměstkovi: Zítra v 9 hodin je zatmění slunce, tedy něco, co se každý den nevidí. Ať pracovníci nastoupí v pracovním oděvu na nádvoří. Při pozorování tohoto řídkého jevu podám sám příslušný výklad. Bude-li pršet, nebude nic vidět a v tom případě půjdeme do jídelny.

Instrukce náměstka vedoucímu odboru: Na pokyn ředitele bude zítra v 9 hodin zatmění slunce. Bude-li pršet, nebude to možné na nádvoří v pracovním oděvu vidět. V tom případě se provede zatmění slunce v jídelně, tedy něco, co se každý den nevidí.

Vedoucí odboru vedoucím oddělení: Na pokyn ředitele dojde zítra v 9 hodin ke zmizení slunce v pracovním oděvu. Ředitel dá pokyn k tomu, má-li pršet, což se nevidí každý den.

Vedoucí oddělení skupinářům: Bude-li zítra v 9 hodin v jídelně pršet, tedy něco, co se každý den nevidí, zmizí náš ředitel v pracovním oděvu.

Skupináři pracovníkům: Zítra v 9 hodin zmizí náš ředitel. Škoda, že se to nevidí každý den.

A právě na tento vtip jsem si vzpomněl, když jsem sledoval reakce médií a politiků na tento výrok, který pronesl prezident Zeman při své návštěvě jižní Moravy:

,,Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“

Ačkoliv prezident tato slova pronesl jako odpověď na dotaz ohledně Sobotky, tak jasně zdůraznil, že se to týká všech politiků včetně prezidenta samotného. Tím je také zřetelně vidět, že tu cestu s kalašnikovem myslel pouze jako nadsázku – protože by těžko mohl vyzývat k tomu, aby použili kalašnikov i na něj. Hlavním poselstvím toho výroku bylo to, aby lidé, kteří nejsou spokojeni se Sobotkovou xenofilní politikou, přišli k volbám a dali hlas někomu jinému. Na čemž jistě není nic špatného a už vůbec ne protizákonného.

A pak to začalo. Zemanova slova vyvolala lavinu mediálních reakcí a překrucování. Nejprve agentura Reuters informovala takto. Pořád objektivněji než naše média, nicméně bez uvedení klíčové informace, že to Zeman vztáhl i na sebe:

„Český prezident Miloš Zeman pobouřil řadu vládních i opozičních politiků, když v pondělí žertoval, že jen další volby nebo kalašnikov mohou vést k odstranění prezidentova dlouholetého politického rivala, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD)“

Protože potrefená husa se vždycky ozve, Sobotkova reakce na sebe nenechala dlouho čekat:

„Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele.“

No, úplně stejně by mohla reagovat i Ivana Zemanová, protože její manžel ve svém výroku zmínil, že se obě cesty ke zbavování se politiků vztahují i na prezidenta. První dáma ale (na rozdíl od premiéra a mnoha dalších) zřejmě nemá problémy s pochopením nadsázky a nevidí zde žádnou výzvu k vraždění politiků.

Také Sobotkův spolustraník Jiří Dienstbier, ministr pro diskriminaci většinové společnosti, neodolal a vyjádřil se k tomu:

„Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“

Ani Dienstbier si patrně nevšiml, že Zeman zmínil i svůj úřad. A navíc, tento trockista a zastánce hromadného přijímání násilníků do ČR je tím posledním, kdo by měl prezidenta poučovat o nějakých mezích nebo ho obviňovat z podpory extremismu.

No a tímto způsobem to pokračovalo dále. Reakcí na prezidentova slova přibývalo, stejně jako překrucování faktů v těchto reakcích. Za všechny uvedu slova Daniela Veselého, přispěvatele Britských listů:

„Ten Zeman, to už fakt není prdel, proboha, co si to to ožralý hovado dovoluje? Jak je možný, že by na premiéra ČR vytáhl kalacha, to jsme skutečně klesli na úroveň africký diktatury, kde stačí jen krůček k tomu, aby byla krvavě svržena vláda?“

Zajímavé, jak snadno se dá dostat od rady občanům, aby šli k volbám, až k tomu, že Zeman toho kalašnikova na Sobotku sám vytasil a teď svrhává vládu. Asi jako se od informace, že zítra bude zatmění slunce, dostaneme ke zjištění, že zmizí ředitel. A mimochodem, je působivé sledovat takto vulgární komentáře lidí ze stejné názorové skupiny, která Zemana kritizuje za občasná sprostá slova.

Chtěl bych ještě zdůraznit, že nejsem žádný fanatický zemanovec. Vadí mi řada prezidentových kroků a názorů, jako třeba to, že zneuctil Pražský hrad tím modrým hadrem nebo že podporuje např. stavbu kanálu Blanka či burešoviny typu EET. Na druhou stranu uznávám a oceňuji, že se Zeman nebojí jít proti mediálnímu mainstreamu a v mnohých otázkách stojí za většinou české společnosti – například v otázce vetřelecké krize, kde hájí stejný názor jako 98 % občanů. A proto není divu, že na něj xenofilové takto plivou.

Každopádně po současném řádění překrucovačů výroků si počkám na příští zatmění slunce a pak se zeptám Sobotky, jaký má na to názor. A pak už je jen otázkou času, kdy někdo z oikofobních politiků a presstitutek překroutí celou skutečnost tak, že Sobotka podle nich příštího dne zmizí.

Protože je velká škoda, že se to nevidí každý den!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama