Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.11.2014 12:54:16 - zeleny.ropak

Zmařená investice.

Pane senátore, poraďte mi, komu mám vystavit účet na náhradu zmařené investice, kterou je byt, na jehož pořízení jsem vydal 650 000 Kč a během pěti roků jeho hodnota na trhu klesla na nepatrnou čásku jen proto, že se do této lokality sestěhovávají nepřizpůsobiví občané, kterým stát vyplácí doplatky na bydlení. Jejich známý životní styl vyhání starousedíky a nové zájemce odrazuje od koupi bytu. Jedná se o lokalitu Tř.Budovatelů s Bloky 96, 97 až 100. Za pěr roků, co tam bydlím se počet těchto občanů znásobil o 1000 procent. Už nyní jsou nově opravené domy zdevastovány a zničeny jejich potomky. Vypáčené schtánky již nepočítám a vykopnuté dveře jsou třikrát do roka. Samospráva vlastníků se vymlouvá, že s tím nemůže nic dělat a pověřený vlastník SBD Krušnohor se od toho distancuje. Existuje nějaké řešení? Děkuji za odpověď. Karel Mlčoušek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.12.2014 9:43:05 - Jaroslav Doubrava
   Vážený pane Mlčoušku, obávám se, že pro Vás nemám dobrou zprávu. Raději jsem Vaši žádost konzultoval se svým odborným poradcem. V podstatě potvrdil můj názor. Jeho vyjádření přikládám :

    Tazatel nemůže počítat s odškodněním za snížení ceny bytu, který si koupil.  Bylo to jeho rozhodnutí, že investoval do koupi bytu. V případě bydlení v nájmu by k žádné zmařené investici nedošlo a nájem lze rychle ukončit a najít si byt v příjemnější oblasti. Naopak považuji masivní kampaň na podporu vlastnického bydlení za jeden z důvodů současné situace na úseku bydlení. Řada vlastníků byty pronajímá komu chce a tím ničí životní podmínky rodinám, které mají svůj byt na bydlení.  Z některých bytů se tak v bytových domech stávají “ ubytovny”. Další negativní příčinou zhoršení situace byla legislativní změna bytového družstevnictví v devadesátých letech minulého století. Situace se může zlepšit  jen změnou legislativy. První kroky již byly uskutečněny. S účinností od 1.1.2015 dojde k zásadní změně při poskytování doplatků na bydlení podle zákona o hmotné nouzi, připravuje se řada opatření v oblasti sociálního bydlení. Závěrem upozorňuji, že významnou roli může sehrát kvalitní vedení společenství vlastníků a správce domu.  

 Je mi líto, že nemohu v tuto chvíli podat příznivější zprávu. Dokud bude ve společnosti panovat strach do Vámi popsaného problému zasáhnout, dokud nebude vůle skutečně tvrdě vyžadováno důsledné dodržování zákonů této země všemi bez rozdílu, pak budou případy jakým je Váš přibývat. Píši to po své zkušenosti a přesvědčení, že se tak stále neděje. Zdravím Vás.  Jaroslav Doubrava