Jiří Robinson Roup

Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2010 17:42:32

TOP 09 - šance na změnu trvá

 TOP 09 - šance na změnu trvá

Jaké jsou vyhlídky strany TOP 09, že si podrží, nebo dokonce zvýší důvěru, kterou jí vyslovilo nemalé množství voličů?

Agonie, kterou prochází ODS, má podle vyjádření některých jejích členů všeobecně známou příčinu. Tou příčinou je “stranické” uvažování. Straničtí manažeři ve svém hájemství budují svoje struktury, na důležité posty dosazují “své” lidi, kteří následně plní požadavky, které na ně tento konglomerát politiků a podnikatelů klade. Naposledy se z této trpké zkušenosti vyznal primátor Plzně Pavel Rödl.
Slušní lidé, kteří do politiky vstoupí, jsou tou masou štěnic, které si chtějí politiku zprivatizovat znechuceni. Politické strany slušní lidé opouští a na snahu zapojit se do veřejného života rezignují. Je pravděpodobné, že v ostatních dominantních politických stranách je situace obdobná. Před parlamentními volbami však byl zápach klientelismu ze stranických sekretariátů již natolik mohutný, že zaplavil celou naši společnost. Nakonec některým politikům došla trpělivost a jako reakce na tento neudržitelný stav vznikla nová strana TOP 09.

Mnoha lidem byla trnem v oku skutečnost, že strana do sebe pojmula již činné politiky. Ve skutečnosti se základ strany začal stavět na těch, kteří prostě zlomili hůl nad KDU-ČSL nebo ODS a rozhodli se pro stavbu něčeho funkčního na zelené louce. Tuto skutečnost naštěstí pochopilo drtivé množství voličů a svým hlasováním dalo najevo, že se jedná o nosnou ideu.

Naplní TOP 09 naděje?

Naplní TOP 09 všechny naděje, které do této strany vkládají její podporovatelé? Může je naplnit za předpokladu, že se oprostí od chyb, které udělaly jiné strany, především ODS.
Není třeba zastírat, že i v TOP 09 jsou pragmatičtí političtí manipulátoři, kterým jde v prvé řadě o prosazení vlastních zájmů. Příkladem budiž pnutí okolo sestavování kandidátní listiny pro podzimní komunální volby v Trutnově, kde se region proti vůli trutnovských členů TOP 09 snaží prosadit svého člověka do zastupitelstva města. Díky tomu se ale začíná diskutovat o tom, zda a jak by měla být veřejnost o těchto negativních jevech informována. Povězme si o dvou nejrozšířenějších pohledech, které mají straníci na poskytování informací o dění v politické straně.
  1. Ten první, který stál na počátku pozvolného zmaru ODS a který snad nezvítězí v TOP 09, je názor, že mediální diskuze o problémech strany tuto stranu poškozují. S tímto argumentem přicházejí dvě skupiny stranických matadorů
    •    Jedna skupina skutečně věří, že o čem se nemluví, to prostě není. Mohli bychom to nazvat pštrosí princip.
    •    Druhá skupina ví, že to o čem se mluví, přitahuje pozornost a,  jelikož se jedná o problém, který chce tato skupina před veřejností zakrýt, bojuje za to, aby se o něm nehovořilo. Obě tyto skupiny se potom zaštiťují tím, že pokud by lidé “zvenku” viděli, že v TOP 09 jsou různé pohledy na skutečnost,  mohlo by to straně přinést blíže nezpecifikovanou ztrátu. Tento princip je možné nazvat kobercový. Problémy se totiž zametají pod koberec tak dlouho, až o hrbol na koberci klopýtne celá strana. V horším případě to může být začátek ztráty rovnováhy, jak tomu jsme svědky u ODS. Obě výše jmenované skupiny se svým mlčením k působení neudržitelného Topolánka zasloužily o mohutnou ztrátu ODS v parlamentních volbách.
    1. Ten druhý pohled, který asi mnohem více souzní s atmosférou ve společnosti, je názor, že strana se nemůže tvářit jako tajemný spolek templářů. Mnoho lidí nechce vstoupit do strany, kterou volí, nicméně by si rádi ponechali možnost nahlížet do dění uvnitř strany, především proto, zda jsou navenek deklarované principy a vize dotyčné  strany dodržovány v každodenní praxi.

    Říká se tomu transparentnost a je to cosi, čeho se současné politické špičky napříč politickým spektrem obávají. Tento sebeočisťující proces uvnitř TOP 09, který zatím neustále probíhá díky vstupu “idealistů” do struktur strany, bude trvat tak dlouho, dokud tito nebudou vytlačeni  první skupinou, která se zaštiťuje příslovím o účelu, který světí prostředky a kterých bude s každým volebním vítězstvím TOP 09 přibývat.

    Ať je to jakkoliv, díky proklamované touze strany TOP 09 dělat transparentní a klientelismu na hony vzdálenou politiku vstupují do řad strany lidé, kteří chtějí skutečnou změnu politického systému a veškerou svou energii vkládají do toho, aby kormidlo nepadlo do rukou těm, kteří v jiných politických dresech zavedli dominantní politické koráby na mělčiny voličské důvěryhodnosti.

    TOP 09 - šance trvají

    V současné chvíli má TOP 09 obrovskou šanci na změnu politického klimatu, ovšem pouze za podmínky, že ze svých řad “nevyštípe” ty, kteří odmítají slepě plnit přání narychlo vybudované struktury TOP 09.
    Celá politická “kostra” TOP 09 nemohla být ze zcela objektivních příčin vybudována zespoda, avšak nyní by měl stranický systém  usilovat o to, aby získal podporu svých pilířů, to jest členů nejnižších článků strany. Jen tak se TOP 09 stane  na všech úrovních fungujícím systémem, který přesvědčí i ty, kteří na vznik TOP 09 hledí s nedůvěrou. TOP 09 není žádným trikem na voliče. Lidé kteří vstoupili do jejich řad nebo tak v současné chvíli činí, totiž  většinou spojuje jedna velmi nosná myšlenka. Chtějí mít šanci změnit politický systém, který zde nastolily ostatní politické strany. Chtějí ho změnit proto,  protože s ním nejsou spokojeni. TOP 09 má šanci na změnu politického klimatu a tato šance dosud trvá...
    Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
    Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
    reklama