Jiří Robinson Roup

Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2010 14:48:52

Historie a tradice TOP 09

Historie a tradice TOP 09

Historii nelze změnit, lze ji jen různými způsoby interpretovat. Jak bude interpretována historie TOP 09 v budoucnosti, záleží do značné míry na chování jejich členů dnes.

 Nový volební manažer ODS senátor Richard Svoboda prohlašuje ve svém rozhovoru
v iDnes.cz, že TOP 09 má zdatného politika M.Kalouska a charizmatického předsedu K.Schwarzenberga. ODS má naproti tomu podle něj historii a tradici. Bude to stačit
v podzimních komunálních volbách?

Senátor R.Svoboda opakuje stejně jako mnoho dálších myšlenku, že za volební úspěch strany TOP 09 v parlamentních volbách a její vysoké současné preference může naivita a kult osobnosti. Těžko říci, zda jsou tato prohlášení míněna upřímně, nebo patří k předvolební rétorice. Samozřejmě, že na úspěchu strany TOP 09 se podílí osobnosti, které stojí na vrcholu stranické pyramidy, ale ten hlavní impuls pochází ze znechucení nad politickým systémem, který si tu zavedly etablované politické strany. Politika jako prostředek k dosahování svých soukromých zájmů a nenasytnost těch, kteří by měli jednat v zájmu svých voličů, vedla k frustraci občanů, kteří zvolili jedinou možnou alternativu, kterou jim právě vznik TOP 09 nabídl. Tito vložili naději do nové strany  ve víře, že se snad konečně jedná o zásadní reformu politické kultury v této zemi.

Strana TOP 09  je však strana mladá. Není sporu, že do jejich řad se hbitě zařadili “političtí obchodníci”, kteří mají k hodnotovému desateru TOP 09 asi tak daleko jako český slimák na Havaj. Na druhou stranu se domnívám, že většina těch, kteří obalují kostru TOP 09 členskou masou, jsou lidé, pro které jsou na prvním místě morální principy současné křesťansko-židovské společnosti. Jedná se o ty z nás, kteří nechtějí zákulisní čachry na sekretariátech a kteří se nedomnívají, že účel světí prostředky. Právě takoví jsou největším bohatstvím strany TOP 09 a pokud vytrvají a nedovolí těm ostatním strhnout kormidlo do starých temných bažin, mohou v dlouhodobé perspektivě přinést straně TOP 09 mnohem víc než jen naději. Mohou spoluobčany přivést k zájmu o věci veřejné a zapojit je do práce pro ostatní. To je bezesporu nejvíc, co může strana TOP 09 nabídnout všem svým voličům.

Důvěra je cosi, co se velmi lehko ztrácí, zato její získání je dlouhodobý a náročný proces. TOP 09 svou důvěru v současné době buduje. Zda bude stát na pevných základech, bude záležet na tom, jestli důsledně udrží demokratické zásady  při fungování všech svých struktur. ODS má skutečně svou historii a tradici. Tu má však i KSČ(M). Mnohem důležitější je určitě to, o jakou historii a jaké tradice se jedná. Budování historie a tradic TOP 09 mají nyní v rukách všichni její členové. Věřím, že si toho jsou vědomi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama