Jiří Robinson Roup

Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2010 13:48:01

Transparentnost v TOP 09 Trutnov

Transparentnost v TOP 09 Trutnov

Transparentnost je snad nejpoužívanějším slovem, které můžeme najít ve většině programů politických stran, které se ucházejí o přízeň voličů v komunálních volbách.

Otázkou však zůstává, je - li toto užívání pouze mechanickou formulkou, která je momentálně v kurzu, nebo se jedná o nějaké zmatení pojmů výkladu tohoto slova. Transparentní totiž znamená  průhledný, průsvitný, dostatečně jasný, zřejmý nebo také zřetelný.

Posviťme si na transparentnost

Pokud se začteme do programu, který je zvěřejněn na stránkách s názvem www.top09trutnov.cz, narazíme na slovo transparentní hned na začátku. Není se čemu divit. Lidé mají obrovskou touhu po tom, aby věci okolo řízení města byly dostatečně jasné, zřejmé, průhledné, prostě a jednoduše transparentní.

Zkušenost nás však učí, že není ani tak důležité, co lidé říkají, ale jaké jsou jejich skutky. Když někteří členové místní organizace TOP 09 Trutnov informovali v rámci transparentnosti o skutečnostech, které vedly k tomu, že byla místní organizace zneplatněna, nebo že se současný lídr na starostu Trutnova netěší příliš velké podpoře členské základny trutnovské TOPky, byl jeden z těchto členů vyloučen z TOP 09 a druhý vyškrtnut z kandidátky. Ostatní dostali zákaz vyjadřovat se “transparentně” v médiích a na toho, který tímto zákazem není vázán, neboť z TOP 09 mezitím vystoupil, byla podána žaloba, která měla zřejmě zamezit dalšímu “transparentování”.


Žalobami k transparentnosti

V žalobě, která byla podána na bývalého místopředsedu místní organizace TOP 09 J.R.Roupa se žalujícímu příliš nezamlouvala mimo jiné poměrně transparentní informace o tom, že se tento ocitl na prvním místě kandidátky proti vůli většiny členů místní organizace TOP 09. K ozřejmení tohoto bodu žaloby je možné využít poměrně transparentní prostředek, jakým je internetový anketní systém Lime Survey. Pomocí tohoto systému bylo osloveno 19 členů místní organizace TOP 09, aby bodovým ohodnocením dali najevo, jakou mají jednotliví kandidáti podporu z jejich strany. Ankety se zúčastnilo 11 členů místní organizace TOP 09 Trutnov a z maximálního počtu bodů (110), které mohl každý kandidát dosáhnout, jich současný kandidát na starostu dosáhl  12. Nutno podotknout, že méně dosáhla pouze Iva Ježková (11) a Kateřina Minarčíková (6).

Ve volbách se prodávají výrobky, na které nedostanete žádnou záruku. Reklama není nikdy označena za klamavou a lidská paměť je krátká. Nyní před volbami, stejně jako po nich by bylo dobré věnovat mnohem větší pozornost tomu, co všichni ti, kteří se pojmem transparentnost ohánějí, dělají, než co na svých plakátech slibují.


Jak to bude vypadat na radnici?

Pokud jsme tedy příznivci transparentnosti, podívejme se, jak dopadli všichni kandidáti, kteří byli ve výše zmíněné anketě uvedeni. Rozhodně zajímavé závěry dávají  jistou představu o tom, jak by mohly vypadat příští “transparentní” tendry na veřejné zakázky.


Červeně jsou uvedeni kandidáti, které výbor místní organizace TOP 09 schválil na kandidátku pro podzimní volby do městského zastupitelstva a kteří tam přesto nejsou. Kandidátní listina, která byla totiž podána k registraci a o které místní organizace TOP 09 neměla možnost hlasovat, vypadá trochu jinak (najdete ji zde).
Modře jsou zde tedy značeni ti, kteří se na podané kandidátní listině objevili. Červeně pro změnu ti, kteří byli v rámci transparentnosti odstraněni nebo odstoupili, neboť se neztotožňovali se způsobem, jakým byla tato podaná kandidátní listina sestavena.

Jaroslav Dvorský  TOP 09109 bodů
Robert Fajfr TOP 0984 bodů
Vladimír Hájek TOP 0995 bodů
Silvie Šidáková TOP 09102 bodů
Kateřina Minarčíková TOP 096 bodů
Karel Čapek 61 bodů
Jiří Robinson Roup TOP 0997 bodů
Jana Zlesáková 62 bodů
Michal Dufek TOP 0912 bodů
Jiří Řehůřek  TOP 0961 bodů
Jitka Štychová 61 bodů
Jan Vídeňský 60 bodů
Jiří Retka 62 bodů
Milan Gančár 63 bodů
Zdeněk Tlučhoř 68 bodů
Jitka Zelená 66 bodů
Pavel Kořínek 61 bodů
Oldřich Volšík TOP 0973 bodů
Pavel Bartoš 65 bodů
Karel Hlaváč 46 bodů
Michaela Volková 59 bodů
Jiří Švec 57 bodů
Richard Bureš 47 bodů
Jan Rosenberg 45 bodů
Petr Nymsa 49 bodů
Jaroslava Čapková 61 bodů
Tomáš Babka 59 bodů
Andrea Plná 57 bodů
Josef Scharfen 57 bodů
Jiří Záruba 47 bodů
Nora Miháliková 63 bodů
Emílie Havelková 53 bodů
Růžena Fibikarová 51 bodů
Přemysl Paták 41 bodů
Daniel Kosáček43 bodů
Šárka Turková 44 bodů
Iva Ježková TOP 0911 bodů


Pokud to někomu připomíná nějaký podivný výsledek zmanipulovaného výběrového řízení, tato podobnost je určitě čistě náhodná. Po volbách se totiž všichni ti, kteří se za velice podivných okolností dostali na kandidátní listinu TOP 09 Trutnov, stanou “transparentní” a postarají se, aby byly naplněny body jejich programu, zvláště ten o povinnosti poskytnout občanům správné a úplné informace.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama