MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2010 17:45:23

Nepodporujme kosovský separatismus

Nepodporujme kosovský separatismus

Vystoupení Jiřího Maštálky na plénu EP v rozpravě na téma „Kosovo - Albánie".

»Stalo se téměř pravidlem, že podklady pro naše jednání nepřehledně spojují poněkud tendenční analýzu situace s pocity autorů a s nejasnými doporučeními. Tak je tomu i dnes. Dovolím si proto připomenout některá základní fakta:

1. Samostatnost Kosova byla připravena a vyhlášena v rozporu s mezinárodním právem. Jeho základ v daném případě tvoří rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244, podle níž Kosovo zůstává součástí Srbska. Odtržení Kosova od Srbska je výsledek nečistých praktik tajné diplomacie. Praktik, které se navíc opírají o politiku dvojího metru: jestliže může albánská většina odtrhnout historické území Srbska, proč nemůže srbská většina odtrhnout svoji část od Bosny a Hercegoviny? Snad do této situace vnese jasno Mezinárodní soudní dvůr, který tento problém na žádost Valného shromáždění OSN zkoumá.

2. Vytvoření dvou v podstatě etnicky čistých albánských států vedle sebe je jen dočasná předehra vytváření větší Albánie. Přestože propaganda těch, kdo odtržení Kosova z Bruselu, Berlína či Washingtonu připravovali, tento fakt zakrývá, připojení Kosova k Albánii bylo vždy cílem kosovských separatistů.

3. Samostatnost Kosova uznaly jen některé státy Evropské unie, a to především ty, které mají největší vinu na nezákonném bombardování Jugoslávie v roce 1999. Tyto státy potřebují svůj válečnický akt nějak ospravedlnit. Řada zemí Unie pak s obavami hledí na odtržení Kosova jako na precedens, které může vést k drobení dalších států a násilí.

4. Vzniklé samotné Kosovo je zcela nesamostatné. Byl vytvořen umělý, nehistorický stát, který je ekonomicky, politicky i vojensky neživotaschopný. Již dnes existuje jen díky zahraničním darům a mezinárodní kriminalitě. Hovory o tom, že státy Balkánu mají být přijaty do Evropské unie, jen zakrývají snahu těch, kdo Kosovo vytvořili a musejí dnes jeho existenci financovat, dosáhnout dotování Prištiny z fondů Unie.

Nazývat věci pravými jmény je základním předpokladem racionální a samostatné politiky. I když se nám - Evropskému parlamentu, Unii jako celku a Evropě obecně - podaří sebelépe problém Kosova vyřešit, základní fakt zůstává nezměnitelný: odtržení Kosova bylo v rozporu s mezinárodním právem. Jakákoli devalvace mezinárodního práva pak činí politiku nepředvídatelnou, škodící zájmům především malých států - ale konec konců celé Evropě. Základní poučení proto musí být: už nikdy takovou politiku, která vedla k bombardování Jugoslávie a podpoře separatismu.«
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama