Martin Brož

Svobodný Internet potřebuje každý
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2010 16:09:11

Kamery už sledují i návštěvníky festivalů

Kamery už sledují i návštěvníky festivalů

Jeden za zavedených českých festivalů Rock for People oznámil, že v letošním roce zavádí v rámci bezpečnostního konceptu i kamerový dohled. „Do systému ostrahy bude zapojena zcela nová termokamera, která bude mít za úkol odhalit neplatiče a ...

... zabránit případným konfliktům - čili celkově zvýšit bezpečnost všech návštěvníků,“ uvádí se ve zprávě na webu festivalu.

Organizátoři festivalu si dále pochvalují, že jim kamera ušetří náklady na ochranku: „Nebude zapotřebí využít tolik hlídajících osob, kamera sama s pomocí autonomního softwaru detekuje pohyb v obraze.“ Systém sám spouští alarm v případě neoprávněného pohybu, kamera rozezná pohyb i osoby v naprosté tmě nebo v dýmu či mlze. Činnost termokamery doplňuje i další kamera s nočním viděním. Termokamera rovněž disponuje audio kanálem, který obsluze umožňuje přímo komunikaci s narušiteli festivalu.

„Trend přehnané bezpečnosti a sledování dorazil i na místa, která byla považována od 60. let minulého století za oázu svobody. Z festivalů se stala jen další odnož zábavního průmyslu, se všemi negativy, které to sebou nese,“ okomentoval novinku jeden z pamětníků českého festivalového dění.

Kamery a masivní bezpečnostní opatření jsou již několik let součástí nejproslulejšího festivalu v britském Glastonbury. Ten navíc před třemi lety zavedl podobně spornou věc. Kvůli překupníkům požaduje od návštěvníků registraci, včetně poskytnutí osobních údajů a fotografií. Glastonbury si tento krok mohl dovolit i proto, že přetrvává masivní zájem návštěvníků, kteří vstupenky vykoupí během několika málo hodin.

Opačným trendem v hudební scéně je kultura freeparties, která má kořeny v hnutí hippies a začátkem devadesátých let na ni navázala britská undergroundová techno scéna. Díky ní se fenomén freeparty rozšířil do západní a střední Evropy, včetně Česka.
Na free open air akcích se neplatí žádný vstup a ve fundamentální podobě, zde nenaleznete ani žádnou ochranku, ani organizátory v pravém slova smyslu, natož ploty či kamery. Zázemí a komfort se liší od velikosti či zaměření akce, návštěvníci jsou ale většinou připravení na soběstačnost. V tom se freeparty prolíná s i s hnutím Do it yourself (DIY).

Ve středoevropském prostoru byl největší otevřený festival Czechtek, kterého se zúčastňovalo až čtyřicet tisíc lidí a vzešel z české freetekno scény. Po roce 2006 byla tradice letního teknivalu ukončena v reakci na přílišnou popularizaci a ztrátu původních myšlenek.

Nové přínosné festivalové počiny, které se objevily v Česku v poslední době jsou bezesporu červencový Creepy Teepee fest v Kutné Hoře a Freeze fest, který probíhá v září v bývalém vojenském prostoru Milovice.

http://www.piratskenoviny.cz/
Autor: Emil Havran
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama